Už na pohled je zřejmé, že první Polestar, který dostal jednoduché jméno Polestar 1, vznikal u Volva. Design tohoto 4,5 metru dlouhého kupé totiž zřetelně navazuje zejména na sedan S90, takže nechybí charakteristická maska chladiče (byť s jinou výplní) nebo typické přední světlomety s uspořadaním LED diod ve tvaru Thorova kladiva. I další linie připomínají Volva, což ostatně platí také o tvarech zadních svítilen.

A také o interiéru, jehož uspořádání zcela odpovídá současnému trendu švédské automobilky. Palubní desce tedy dominuje velký, na výšku orientovaný dotykový displej, který funguje jako hlavní ovládácí prvek většiny palubních funkcí.

Jediným větším rozdílem proti sedanu S90 (či kombíku V90) je absence loga Volvo. Místo něj tu najdeme značky Polestar.

Volvo Personal Service.
Volvo zavádí změnu v servisech. Zákazníci budou mít osobní techniky

Novinka stojí na známé modulární platformě SPA, výrobce ale tvrdí, že z padesáti procent se jedná o nový vůz vyrobený na zakázku konstruktéry společnosti Polestar, který je současně prý prvním automobilem na světě vybaveným zcela novým průběžně regulovaným elektronickým odpružením (CESi) Öhlins. Karoserie je z uhlíkových vláken, takže slibuje nižší hmotnost při zachování vysoké torzní tuhosti.

Jak už bylo řečeno, Polestar 1 pohání hybridní pohonné ústrojí. Jeho srdcem je dvakrát přeplňovaný zážehový dvoulitrový čtyřválec (turbodmychadlem a kompresorem), který pohání přední kola. Kromě toho je kupé vybaveno dvojitým elektrickým pohonem zadní nápravy pro lepší řízení distribuce točivého momentu. Jinými slovy, o roztáčení každého z dvojice zadních kol se stará jeden elektromotor.

Celkový výkon soustavy dosahuje 600 koní a točivý moment vrcholí hodnotou 100 Nm. Polestar také slibuje 150kilometrový dojezd v čistě elektrickém režimu. Údaje o dynamice neznáme.

Vlastnit jej nemůžete

Zajímavá je informace o způsobu "prodeje" dvoudvéřové novinky. A vlastně i dalších plánovaných vozů značky Polestar. Společnost chce totiž odstoupit od tradičního modelu vlastnictví vozu. Její automobily totiž budou objednávány přes internet na základě dvouletého nebo tříletého předplatného.

Za tento "pronájem", který bude zahrnovat další služby (například převzetí vozu do servisu a jeho následné odevzdání na předem stanovené místo nebo možnost pronajmout si náhradní vozidlo z nabídky značek Volvo a Polestar), se bude jeden měsíční poplatek. 

Objednávání a konfigurace vozů Polestar budou probíhat online prostřednictvím aplikace Polestar nebo webového portálu. Přesto se po celém světě otevře síť autosalonů Polestar Space, v nichž budou mít potenciální zákazníci automobilky možnost seznámit se s produkty i se značkou jako takovou. Autosalony Polestar Space budou samostatnými jednotkami a nebudou prý integrovány do showroomů autorizovaných dealerů Volvo.

Volvo XC40.
Nové Volvo XC40 už má kompletní ceník. Nejlevnější verze dorazí příští rok

Mimochodem, objednávkový systém pro nový model Polestar 1 se otevře ještě dnes, 17. října 2017, aby si společnost okamžitě ověřila zájem potenciálních zájemců o vůz.

Výroba se však rozběhne až v polovině roku 2019. O produkci, která má podle plánů čítat jen 500 kusů ročně, se postará nový závod v čínském Čcheng-tu, který je v současné době ve výstavbě a jehož dokončení je plánováno na polovinu příštího roku.

Kupé Polestar 1 doplní další vozy a všechny budou dostupné s plně elektrickým pohonem. Produkce modelu Polestar 2 bude zahájena koncem roku 2019, přičemž se bude jednat o středně velký elektromobil, který bude konkurovat modelům, jako je Tesla 3, a postupně nabude na větším výrobním objemu než model Polestar 1.

Počáteční fáze výroby produktů Polestar bude završena příchodem většího SUV, Polestar 3.