Staré sanitky, kolabující záchranáři a totální chaos. Lékaři popisují zásah po útoku na Mogadišo

ČTK ČTK
18. 10. 2017 0:07
Sobotní teroristický útok v Mogadišu si vyžádal více než 300 obětí a nejméně 400 zraněných. Podle zasahujících lékařů byl zcela nad možnosti zdejších záchranných sil.
Zatím poslední teroristický útok v Mogadišu se odehrál na tomto místě.
Zatím poslední teroristický útok v Mogadišu se odehrál na tomto místě. | Foto: Reuters

Mogadišo - Sobotní teroristický útok v somálské metropoli Mogadišu byl nad možnosti zasahujících záchranných oddílů, tvrdí místní lékaři citovaní agenturou Reuters. Sanitkám chyběli řidiči, záchranáři kolabovali, nemocnice neměly dostatek krve pro transfuze a cestu záchranným vozidlům blokovala kontrolní bezpečnostní stanoviště.

Chaos stál podle zdravotníků životy řady dalších lidí, uvedla agentura Reuters.

Exploze v rušné části Mogadiša si zatím vyžádala více než 300 mrtvých a nejméně 400 dalších lidí utrpělo zranění. Podle agentury Reuters i více než tři dny po útoku po svých příbuzných stále pátrají stovky lidí.

Vláda z útoku viní islamistickou skupinu Šabáb napojenou na al-Káidu, která v zemi často podniká bombové útoky. K nejnovějšímu atentátu se ovšem zatím nikdo nepřihlásil.

Somálský záchranný systém má mnoho slabin, uvedl jeden z lékařů působící na místní soukromé klinice. "Máme staré sanitky, po 24 hodinách provozu se rozbily tři z nich. Telefony byly obsazené a záchranáři nemají vysílačky," komentoval lékař situaci. Efektivnímu zásahu podle něj bránil i nedostatek personálu a bezpečnostní kontroly na silnicích.

Policie často záchranářům bránila ve vstupu na místo exploze, uvádí někteří řidiči záchranných vozů. Kvůli zpožděním tak na následky vykrvácení zemřelo podle nich mnoho lidí.

Mluvčí starosty metropole však uvedl, že bezpečnost na místě byla hlavní prioritou a zdržování v práci záchranných jednotek odmítl.

Země navíc podle místních úřadů nemá krevní banku, lékaři proto k darování krve vyzvali veřejnost. Lékařskou pomoc na místo vyslalo i Turecko, Katar a Keňa. Například pětatřicet Somálců v kritickém stavu bylo převezeno do nemocnice v Ankaře.

 

Právě se děje

Další zprávy