Mráz běhá po zádech. Smutný snímek padlého giganta se stal nejlepší fotkou přírody roku 2017

Vítězný snímek Brenta Stirtona zachycuje nosorožce zabitého pytláky. Další oceněné fotografie si můžete prohlédnout v galerii.
ZVÍŘECÍ PORTRÉT: Peter Delaney (Irsko): Rozjímání. Snímek šimpanze byl pořízen v národním parku Kibale v Ugandě. (Fujifilm X-T1 + objektiv 50-140mm; 1/75 s,  f/2.8; ISO 3200).
BEZOBRATLÍ: Justin Gilligan (Austrálie): Překvapení krabi. (Nikon D810 + 15mm; 1/100 s, f/14; ISO 400; pouzdro Nauticam; 2x Ikelite DS161).
PTÁCI: Gerry Pearce (UK/Austrálie): Stavba "inkubátoru". Australský tabon lesní si staví hnízdo, které má podobnou funkci jako inkubátor. (Canon 7D Mark II + 18-200mm; 1/1000 s, f/9; ISO 1600; 2x blesk Yongnuo Speedlite + bezdrátová spoušť).
OBOJŽIVELNÍCI A PLAZI: Brian Skerry (USA): Starodávný rituál. Kožatka velká, největší žijící druh želvy na světě, se po nakladení vajec vrací do moře. (Nikon D5 + 17-35mm; 10 s, f/8; ISO 1600; blesk Nikon; dálková spoušť).
Foto: Brent Stirton, Wildlife Photographer of the Year
Tomáš Vocelka Tomáš Vocelka
Aktualizováno 18. 10. 2017 21:55
Fotožurnalista Brent Stirton se stal celkovým vítězem prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year 2017, kterou pořádá londýnské Přírodopisné muzeum (Natural History Museum). Soutěž každoročně přináší to nejlepší, co lze vidět na snímcích od autorů zaměřujících se na fotografování divoké přírody.

Stirtonův vítězný snímek zachycuje čerstvě zastřeleného nosorožce dvourohého, kterému pytláci uřízli rohy. Scéna se odehrála v jihoafrické rezervaci Hluhluwe Imfolozi. Nebylo to poprvé, co se fotograf s podobou věcí setkal. Sám říká, že během práce na reportáži viděl třicet podobných zločinů.

"Tragická scéna je zachycena tak, že zároveň odráží majestátnost a důstojnost padlého obra, a to zaslouží nejvyšší ocenění," uvedl jeden z porotců soutěže Wildlife Photographer of the Year Roz Kidman Cox. "Snímek je také symbolem jednoho z nejhroznějších, nejkrutějších a nejzbytečnějších zločinů proti přírodě a musí vyvolat tu nejsilnější reakci," dodal porotce.

Podle ředitele Přírodopisného muzea v Londýně Michaela Dixona fotografie zdůrazňuje neodkladnou potřebu ochrany naší planety a druhů, s nimiž ji sdílíme. "Šokující obraz zvířete, zabitého kvůli rohům, je výzvou k akci pro nás všechny," řekl. 

Hlavní cenu pro mladé fotografy pak získal Daniël Nelson s portrétem gorily. Podle porotců jeho snímek odráží podobnost mezi divokými lidoopy a lidmi i důležitost pralesů, na kterých život těchto tvorů závisí.

Výstava snímků ze soutěže Wildlife Photographer of the Year 2017 začíná v Přírodopisném muzeu (Natural History Museum) 20. října, později bude k vidění také v Kanadě, Španělsku, v USA, Austrálii a Německu.

A zpráva pro fotografy: Další ročník startuje už 23. října.

 

Právě se děje

Další zprávy