Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bez elektřiny, pitné vody a teď i odříznutí od světa: Portoriko stihla další rána

Autor: Darina Jíchová - 
18. října 2017
21:20

Sotva se Portoriko začalo alespoň trochu vzpamatovávat ze spouště, kterou na ostrově způsobil hurikán Maria, udeřilo další neštěstí. V oblasti Guaynabo nacházející se v blízkosti hlavního města San Juan došlo v pondělí k sesuvům bahna.

Malá říčka protékající územím se díky vytrvalým dešťům změnila v mohutný tok. Voda s sebou do kraje Guaynabo přinesla popadané stromy a suť, které na ostrově po hurikánu zbyly. Velká tíha zapříčinila sesuv bahna u jednoho z mostů v Guaynabu. Mnoho lidí tak zůstalo naprosto odříznuto od zbytku obyvatelstva v San Juanu. Jedinou možností, jak se dostat do města, je náročná cesta skrze hory.

Lidem ale nic jiného nezbývá, pouze v San Juanu totiž mohou doplnit své zásoby jídla a získat pitnou vodu. Situace se zdrojem pitné vody se v Portoriku stále nezlepšila a místní vláda prosí občany, aby se v zájmu vlastního zdraví vyhýbali pití kontaminované vody v přírodě.

Prezident Trump navštívil Portoriko:

Guaynabo je právě tou částí Portorika, kterou navštívil i americký prezident Trump a předvedl tam své basketbalové umění, když mezi shromážděné lidi házel role papírových ubrousků.

Automechanik Efrain Diaz viděl, jak se most zřítil. „Veškerý náš majetek, všechno je pryč. Nejdřív hurikán a teď tohle,“ řekl Diaz. Přístřešek, ve kterém měl schované náhradní autodíly, se při sesuvu zřítil a on přišel o živobytí.

Diaz a jeho žena Luz jsou od 20. září bez elektrického proudu a svoje úspory dali na provoz generátoru, na který mají připojenou ledničku. Nejde jim pouze o uchování jídla. V ledničce má Luz svou zásobu inzulínu, bez kterého by zemřela. Diaz také uvedl, že již dlouho neviděl lidi z Federální agentury pro řešení krizových situací (FEMA), kteří pomáhají na ostrově, jako by na ně prý zapomněli.

Podle místního starosty Angela Pereze lidé potřebují vodu a pomoc. Chápe, že zásobování jde pomalu, ale oni jsou ještě více než před tím v ohrožení. Nyní má na jednotku vojenských techniků a inženýrů další prosbu – jeho město nutně potřebuje nový most.

makmark ( 19. října 2017 03:42 )

Skoro jako by tam řádila humanisticka česká exekuce...

Zobrazit celou diskusi