Kotleba plánuje likvidáciu divadla
19.10.2017 00:00
akt. 05.02.2019 01:13

Kotleba plánuje likvidáciu divadla

Marian Kotleba Zdroj: David Ištok/Aktuality.sk
Uložiť článok
Hoci sa rád prezentuje ako obhajca slovenských záujmov, niektorých slovenských divadelníkov by chcel pozatvárať. Teda len ich priestory. Marián Kotleba sa opäť vydal na vojnový chodníček s banskobystrickým divadlom Štúdio tanca.

Aktualizované 11:00 o stanovisko ministra kultúry Mareka Maďariča.

Nezávisle divadlo je dlho tŕňom v oku predsedu banskobystrickej župy a lidra extrémistickej ĽSNS. Podľa neho Štúdio tanca narušilo dobré mravy a slušnosť, spojil ho aj so samovraždou zahraničnej umelkyne.

A teraz tomuto divadelnému súboru sľubuje definitívny koniec. Kotleba vo svojom predvolebnom programe hovorí o úplnom zrušení divadla Štúdio tanca. 

Kotleba vidí umenie cez peniaze

Pre Aktuality.sk to potvrdil riaditeľ Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja Milan Uhrík, ktorý je aj kandidátom na nitrianskeho župana. Plán zrušiť divadlo obhajuje tým, že ide o stratový projekt. Z rozpočtu župy išlo na neho za štyri roky údajne 600-tisíc eur.

„Zrušením tohto veľmi čudného divadla by sa tieto peniaze v budúcnosti uvoľnili. Ušetrených 600-tisíc eur by sme chceli využiť radšej na podporu tradičných folklórnych súborov a skupín,“ vyhlásil Uhrík.

Je to opovrhnutiahodný krok, reaguje nezávislá parlamentná a krajská poslankyňa Viera Dubačová, ktorá sa dlhé roky venuje rozvoju kultúry v tomto regióne. Pre Aktuality.sk povedala, že aj ju Kotleba prekvapil. 

„Ak niekto siaha na slobodnú tvorbu ducha, potom je Marián Kotleba rozhodne človekom, ktorý nielenže nemá rád Slovensko, ale ani slobodnú tvorbu. Siaha na slobodu, ktorú sme dostali od Boha,“ vyhlásila Dubačová pre Aktuality.sk.

Ak by pritom Kotleba chcel svoj sľub naozaj uskutočniť, potreboval by súhlas župných poslancov. Samotný predseda kraja totiž na to nemá právomoci.

Kritika aj od Maďariča

Tvrdú kritiku adresoval Kotlebovi aj minister kultúry a podpredseda Smeru-SD Marek Maďarič. Ten vidí spomínaný sľub vodcu extrémistov ako zámer zlikvidovať kultúrnu inštitúciu.

Podľa šéfa rezortu kultúry to pritom nie je o lepšom použití finančných prostriedkov, ale ide o drzý útok na priestor slobody, ktorý reprezentuje umenie.

„V blížiacich sa voľbách nejde len o lepšie fungovanie banskobystrickej župy, ale ide už o slobodu a demokraciu," dodal Maďarič pre Aktuality.sk.

Vojna s divadelníkmi

Zrušenie Štúdia tanca by pritom nebolo prvým prípadom, keď Kotleba a jeho úrad siahli na tento divadelný súbor.

Pred dvoma rokmi muselo divadlo zrušiť medzinárodný festival Dni tanca pre vás, lebo Kotleba nepodpísal granty. Štúdio tanca ich pritom získalo od ministerstva kultúry.

Okrem toho Kotleba takto osekal aj rozpočet divadla na pozývanie hosťujúcich umelcov či vznik nových inscenácií.

Líder extrémistov tiež nepriamo spojil samovraždu alternatívnej umelkyne Francesci Woodmanovej s jej vystupovaním. 

„Ak propagujeme ľudí, ktorí svoj život končia samovraždou, je to z môjho pohľadu veľmi zvláštne,“ vyhlásil Kotleba podľa portálu webnoviny.sk. 

Woodmanová v Banskej Bystrici pritom nikdy nevystupovala. Svoj život ukončila ešte začiatkom 80. rokov minulého storočia, kým Štúdio tanca vzniklo až koncom 90. rokov 20. storočia. S tanečným predstavením Woodman na jeho doskách vystupovalo iba divadlo P.A.T.

V priestoroch divadla bola v roku 2013 známa konferencia TEDx. Kotlebovi prekážalo, že organizátori poskytli priestor maďarskej sexuologičke, ale aj to, že sa na organizácii podujatia podieľalo veľvyslanectvo USA.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.