Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

České týmy opět v akci. Slavia chce překvapit ve Villarrealu, Plzeň touží po venkovní výhře

Evropská liga má na programu třetí střetnutí a o body se bude prát i trio českých zástupců. Nejatraktivnějšího soupeře vyzve Slavia, která se představí na půdě španělského Villarrealu.  Plzeň jede na hřiště Lugana a ve Švýcarsku chce ukončit čekání na venkovní pohárovou výhru. Zlín jako jediný odehraje zápas doma, kde přivítá trápící se dánskou Kodaň. Přímý přenos utkání Villarreal – Slavia sledujte na ČT sport nebo na ctsport.cz od 20:30. Web rovněž nabídne textový přenos z duelu Lugana s Plzní od 19:00.

Radost hráčů pražské Slavie
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

Český šampion Slavia se představí na půdě největšího favorita skupiny Villarrealu v přímém souboji o první místo v tabulce. K vedoucí příčce potřebují červenobílí ve Španělsku překvapit a po 19 zápasech zvítězit v pohárech venku.

Slavia vstoupila do skupiny dobře a po domácí výhře 1:0 nad Maccabi Tel Aviv a remíze v Astaně 1:1 má na druhém místě tabulky čtyři body. O skóre vede Villarreal, který nejprve doma porazil Astanu 3:1 a pak remizoval v Izraeli 0:0. Třetí tým skupiny Maccabi má stejně jako poslední Astana bod. Do vyřazovací fáze postoupí první dva celky.

"Samozřejmě je to lepší, když máme čtyři body. Ale pořád platí, co jsem říkal po losu, že Villarreal je favorit skupiny, který má hodně blízko k tomu, skupinu vyhrát. Má na to bezesporu velkou kvalitu. My se budeme snažit jim to zítra znepříjemnit. Kdyby se nám povedl třeba bodík, byli bychom rádi," řekl slávistický trenér Jaroslav Šilhavý.

Zápas českých zástupců v EL rozebíral i nový díl Fotbal fokus podcastu:

Villarreal v sezoně 2005/06 došel do semifinále Ligy mistrů. I když v poslední době už není tak silný, v předminulé sezoně Evropské ligy se o jeho schopnostech přesvědčily i dva české kluby - nejprve v jeho konkurenci po výsledcích 0:1 venku a 3:3 nepostoupila ze skupiny Plzeň a ve čtvrtfinále s ním vypadla Sparta po prohrách 1:2 venku a 2:4 doma.

Hned čtyři góly dal tehdy Letenským útočník Cédric Bakambu, který je v týmu stále a představuje největší hrozbu. V posledních dvou ligových zápasech sám rozhodl pěti brankami o výhrách 2:1 v Gironě a 3:0 nad Eibarem. Celkově dal posledních šest gólů "Žluté ponorky", která je osmá v tabulce španělské ligy. Trefil se i před pár dny za reprezentaci Konga proti Libyi.

V pohárech červenobílí čekají na triumf na soupeřově hřišti už více než deset let od památného předkola Ligy mistrů s Ajaxem Amsterdam. "Je načase taky něco uhrát venku v pohárech. Něco by tam mohlo spadnout. Ale každý bod by měl cenu," uvedl Jugas.

Slavia do Španělska odcestovala bez zraněných Dušana Šventa, Murise Mešanoviče a Michaela Ngadeua.

Plzeň může ukončit dlouhé čekání na pohárovou výhru venku

Plzeň ve skupině G nejprve prohrála v Bukurešti s FCSB 0:3 a poté doma porazila 3:1 Beer Ševu, s níž se dělí o druhé místo. Naopak Lugano rumunskému i izraelskému týmu podlehlo shodně 1:2 a je poslední v tabulce.

"Soupeř je určitě houževnatý, bojovný a nedá nám nic zadarmo. Nečeká nás nic jednoduchého. Hrajeme venku, oni také nehrají na domácím stadionu. Bude to otevřené," řekl novinářům před odletem záložník Martin Zeman, který hrával za švýcarský Sion.

Zatímco Plzeň čeká premiérové pohárové střetnutí se švýcarským soupeřem, Lugano se už s českým týmem utkalo. V sezoně 1995/96 vypadlo ve druhém kole tehdejšího Poháru UEFA s pražskou Slavií po porážkách 1:2 a 0:1.

Svěřenci Pavla Vrby v neděli zvítězili 1:0 na hřišti Sparty, vyhráli i desáté ligové kolo a sebrali letenskému celku rekordní vítěznou sérii v úvodu soutěže. Lugano se trápí i ve švýcarské lize, kde prohrálo pětkrát za sebou a je na chvostu tabulky. Třetí celek minulé sezony naposled v sobotu doma podlehl mistrovské Basileji 0:4.

"Teď věříme, že můžeme porazit každého. Doufám, že se na té vítězné vlně co nejdéle udržíme. Favorit asi jsme, na druhou stranu pohárová utkání jsou vždycky trošku jiná, specifická. Není to tak, že bychom byli vyložený favorit, ale chceme určitě uspět," uvedl záložník Tomáš Hořava.

Plzeň má podle papírových předpokladů velkou šanci utnout dlouhou sérii bez venkovní výhry v evropských pohárech, která trvá už 11 zápasů. Západočeši naposled mimo Štruncovy sady zvítězili v srpnu 2015 na hřišti srbské Vojvodiny Novi Sad ve 4. předkole Evropské ligy (2:0).

Zlín vyzve oslabenou a trápící se Kodaň

Fotbalisty Zlína čeká zřejmě vrchol jejich účinkování v Evropské lize, v Olomouci přivítají hlavního favorita skupiny FC Kodaň. Proti dánskému celku, v jehož obraně hraje český reprezentant Michael Lüftner, jsou sice outsiderem, ale zároveň mají dobrou možnost soupeře překvapit. Kodani se totiž příliš nedaří, navíc přicestovala značně oslabená.

Půjde o souboj dvou celků, které v úvodních dvou kolech neskórovaly. Zatímco Zlín v prvním domácím duelu hrál se Šeriffem Tiraspol bez branek a následně prohrál 0:3 na půdě Lokomotivu Moskva, Kodaň uhrála se stejnými soupeři dvě remízy 0:0.

Dánskému šampionovi se celkově nedaří. V domácí lize je po 12 kolech až na šestém místě se ztrátou osmi bodů na čelo. Navíc v osmi z posledních 17 soutěžních zápasů, tedy téměř polovině, nedala Kodaň gól.

Do Olomouce zamířila výrazně oslabená. Zdravotní potíže má několik důležitých hráčů - Tom Högli, Erik Johansson či Federico Santander. Trenér Staale Solbakken se navíc rozhodl nechat doma hráče základní sestavy Carlose Zecu, Benjamina Verbiče a Nicolaie Boilesena a šetřit je na víkendový ligový zápas, ve kterém Kodaň nutně potřebuje vyhrát.

Zlín se musí vyvarovat chyb, které udělal v Moskvě, kde Lokomotiv vedl už po 17 minutách 3:0. "Dali jsme se na studium vysoké školy, jsme žáci a máme právo na chyby. Jen těmi se člověk posouvá dál. Do dalších zápasů potřebujeme větší zodpovědnost. V české lize třeba zaváhání ještě doženete, tady ne," prohlásil trenér Bohumil Páník po prohře v Moskvě.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články