Řeřicha setá přijde vhod právě v chladných podzimních dnech, kdy nám začínají scházet vitamíny a pokouší se o nás nachlazení a chřipky. Tato skoro zázračná bylinka výrazné chuti obsahuje hodně vitamínu C, posiluje imunitu a má protizánětlivé účinky. Najdeme v ní i železo, hořčík, vápník, draslík, vitamín B1 a betakaroten, a ve výčtu bychom mohli pokračovat. Řeřichu byste si měli pravidelně dopřávat, pokud v zimě trpíte infekcemi močových cest. Doporučuje se i na kašel a při potížích s ledvinami nebo trávením.

Pět rad pro pěstování rakytníku

Pěstování řeřichy je naprosto jednoduché. Semínka nasypeme na vatu, kterou jsme umístili do nádobky s vodou tak, aby byla vata dostatečně vlhká, ale neplavala. Nádobku přikryjeme fólií nebo igelitovým pytlíkem a uložíme do temna. Vata musí být neustále vlhká, ale ne přelitá. Asi po dvou dnech budou semínka naklíčená - nyní už fólii odstraníme a nádobku s klíčky umístíme na světlé místo, nejlépe k oknu. Už za několik dní se nám zazelená.

Řeřichu používáme v kuchyni podobně jako pažitku - posypeme s ní krajíc chleba s máslem, přidáváme ji do pomazánek a salátů, hodí se i do polévky. Výborně chutná například s lučinou. Můžeme ji "propašovat" i do karbanátků, ve kterých nebude vadit ani zarytým odmítačům zeleniny.

Řeřichové pestoZdroj: Shutterstock.com

Tip na řeřichové pesto:

Dvě hrsti řeřichy nadrobno nasekáme a smícháme s hrstí nadrcených piniových oříšků. Nemáte-li po ruce piniové oříšky, můžete je nahradit vlašskými ořechy nebo mandlemi. Přidáme prolisovaný stroužek česneku a 6 lžic olivového oleje. Směs lze připravit i v mixéru. Vzniklé pyré dochutíme solí, pepřem a strouhaným parmazánem - parmazánu opět stačí hrstka. Pesto podáváme smíchané s těstovinami nebo jen tak na topince či rozpečené bagetě.

Kalina bodnantská: pozoruhodný keř, který kvete v zimě