Je tu Velký knižní čtvrtek. Přináší novinku Viewegha nebo knihu o Davidovi Kollerovi

ČTK Hana Slívová ČTK, Hana Slívová
19. 10. 2017 7:00
Šestnáct nových knih pro dospělé i děti přinese Velký knižní čtvrtek, který letos připadá na 19. října. Mezi "čtvrtečními" tituly jsou novinky od Petry Soukupové, Michala Viewegha, Pavla Kosatíka nebo Martiny Formanové. Čtenáři se s několika autory mohou sejít na autogramiádě a autorském čtení.
Michal Viewegh, který ve čtvrtek vydává Nové pohádky pro unavené rodiče.
Michal Viewegh, který ve čtvrtek vydává Nové pohádky pro unavené rodiče. | Foto: ČTK

Dnešní Velký knižní čtvrtek nabídne 16 novinek - o jednu víc než v předchozích letech. 

Akce tradičně představí novinky různých žánrů od českých i zahraničních spisovatelů. Mezi šestnáctkou nových knih bude i Sběrná kniha od Pavla Kosatíka, která přináší ucelený pohled na dílo a život režisérky Heleny Třeštíkové.

Pro milovníky mystérií a napětí Jozef Karika v knížce Trhlina sepsal příběh nevysvětlitelného mizení lidí v pohoří Tribeč. Básník Milan Ohnisko rozmlouval s hudebníkem Davidem Kollerem a výsledkem je kniha Who the Fuck Is David Koller?.

Nové pohádky pro unavené rodiče Michala Viewegha volně navazují na Krátké pohádky pro unavené rodiče, které vyšly před deseti lety a staly se autorovou nejprodávanější knihou. 

Další očekávanou novinkou jsou Povídky na tělo Martiny Formanové. Podruhé na pole literatury vstupuje filmová režisérka Andrea Sedláčková, tentokrát se společenským románem Každý něco tají.

Velký knižní čtvrtek 2017

  • Ben Aaronovitch: Záludné léto
  • Petra Soukupová: Kdo zabil Snížka?
  • Elena Ferrante: Geniální přítelkyně 3
  • Pavel Kosatík: Sběrná kniha
  • Martin Sodomka: Jak postavit železnici
  • Martina Formanová: Povídky na tělo
  • Volker Kutscher: Mokrá ryba
  • Tomás Šebek: Africká zima
  • Karel Dionne: Dcera krále močálů
  • Markéta Zahradníková: Kryštofovy Nebetyčné maléry
  • Jozef Karika: Trhlina
  • John Boyne: Kromobyčejná pouť Barnabyho Brocketa
  • Milan Ohnisko: Who the Fuck Is David Koller? 
  • Andrea Sedláčková: Každý něco tají
  • Gavin Extence: Každý něco tají
  • Michal Viewegh: Nové pohádky pro unavené rodiče 

  • Součástí akce je i autorské čtení spojené s autogramiádou. Konat se bude 19. října od 17:00 do 19:00 v pražské Městské knihovně. Číst zde ze svých novinek budou Michal Viewegh Helena Třeštíková, Pavel Kosatík,Tomáš Šebek, Martina Formanová, Josef Karika, Milan Ohnisko, David Koller, Andrea Sedláčková, Petra Soukupová, Markéta Zahradníková, Martin Sodomka, Alice Flemrová a britský spisovatel Gavin Extence.

  • Autogramiáda pak poputuje i do Brna, v Knihovně Jiřího Mahena budou 26. října od 17:00 k dispozici Pavel Kosatík,Tomáš Šebek, Martina Formanová, Andrea Sedláčková, Markéta Zahradníková, Martin Sodomka a ilustrátor Petr Modlitba.

Děj knihy Africká zima od českého chirurga Tomáše Šebka, stálého účastníka mise Lékařů bez hranic, se odehrává v jeho posledním působišti v Jižním Súdánu.

Světovou beletrii reprezentuje román Příběh těch, co odcházejí, a těch, kteří zůstanou, třetí díl tetralogie Geniální přítelkyně od autora či autorky publikující pod jménem Elena Ferrante.

Literaturu pro děti a dospívající zastupuje Petra Soukupová v knížce Kdo zabil Snížka?, kterou ilustracemi doprovodila Tereza Ščerbová, držitelka ocenění Zlatá stuha z let 2015 a 2016.

Martin Sodomka po předcházejících výpravách do světa automobilů a motorek tentokrát ve výpravné publikaci Jak postavit železnici: Technická pohádka ze století páry zve děti i jejich rodiče mezi vlaky.

Akce, která měla pomoci v krizi

Velký knižní čtvrtek reaguje na akci "březen - měsíc knihy", kterou minulý režim z propagandistických důvodů zavedl od roku 1955. Čtvrtek pak byl den, kdy se chodilo do fronty na nové knížky. 

Novodobá verze měla původně pomoci knihám a knihkupcům v době ekonomické krize. Poprvé se Velký knižní čtvrtek konal v roce 2011, záhy se rozrostl na jarní a podzimní verzi. Před pěti lety se přidaly i e-knihy a předloni audioknihy. 

Letos se jejich fanoušci mohou těšit na Jedenáct minut brazilského spisovatele Paula Coelha, klasiku Podivný případ se psem Angličana Marka Haddona, Podivuhodný případ Benjamina Buttona a jiné povídky z pera autora americké literatury "jazzového věku" F. S. Fitzgeralda, Dobu z druhé ruky nositelky Nobelovy ceny za literaturu Světlany Alexijevičové nebo postapokalyptický román Den trifidů od Johna Wyndhama.

Z české literatury se v audioverzi objeví Dej mi ty prachy Ivy Pekárkové, antiutopický román Ladislava Fukse Myši Natálie Mooshabrové, Nepohřbený rytíř od Vlastimila Vondrušky nebo sbírka povídek a fejetonů slavných spisovatelů z meziválečného období.

Čtou Norbert Lichý, Vanda Hybnerová, Hana Maciuchová, Josef Somr nebo letos zesnulý Jiří Ornest.

 

Právě se děje

Další zprávy