Roxy slaví 25 let. Chodili jsme sem pomlouvat, hrát fotbálek a domlouvat remixy, vzpomíná Burian

Alena Bílková
19. 10. 2017 6:30
Populární pražský klub Roxy si jako součást oslav 25. narozenin nadělil večer, na kterém se bude hrát jen tuzemská hudba. Dům v Dlouhé 33 se tak 25. října promění v dům s pěti scénami, na nichž se vystřídá celkem jedenáct hudebních projektů. Nabídka večírku nazvaného Soundz Czech se rozprostírá přes hvězdy typu Lenky Dusilové až k juniorům Himalayan Dalai Lama, kteří loni uspěli v exportním projektu Radia Wave Czeching. České koncerty jsou zdarma.
Klub Roxy v roce 2002.
Klub Roxy v roce 2002. | Foto: ČTK

Klub Roxy dlouhodobě kombinuje hudební lahůdky pro ty, kteří se orientují v oboru, s interprety pro masové publikum. Během oslav 25. výročí neboli Be25 tomu nebude jinak.

Hvězdou večera věnovaného české hudbě bude Lenka Dusilová se svou kapelou Baromantika. Starší a pokročilé klubové tanečníky potěší tečka noci v podobě Sifona z hiphopových WWW s projektem SIPHON.

Atmosféru naopak odlehčí osoba hudebníka Jiřího Buriana, který bude večerem provázet. Nečekejme však nějakou extravaganci v podobě jeho drzého alterega, ředitele zeměkoule Kapitána Dema.

"Ten je teď na Miami a chytá ryby a určitě nepřijede. Ale v Roxy bude o měsíc později," říká Jiří Burian a druhým dechem vzpomíná na svoje nejoblíbenější okamžiky v klubu.

"Hezká byla éra Free Mondays mezi lety 2001 až 2004. Scházela se tam celá scéna a každé pondělí jsme hráli fotbálek. Řešili jsme, kdo komu udělá remix, pomlouvali se navzájem a pak si spolu dali panáka na baru. Byla to hezká doba."

Ona "hezká doba" v podstatě pokračuje. Na oslavách se totiž představí i Burianův hudební partner z indiefolkového dua Republic of Two Mikuláš Růžička, který zahraje s podobně melancholickým uskupením Piano. Další hudebníci, s nimž se ve svých projektech Jiří Burian potkává, zase působí v indierockové skupině Peter Pan Complex.

Kytarista a zpěvák Jakub Kaifosz bude muset během akce přebíhat z pódia na pódium. Vystoupí jako součást rockové kapely Wild Tides a zároveň předvede egocentricky oplzlou show za hranicí rock’n‘rollu pod jménem Lazer Viking. Kaifosz je Boratem českého rocku a lidé ho za to milují.

Naděje do něj vkládá i dramaturgyně Adéla Sejkorová, která má celou českou část oslav klubu na svědomí. Během roku pracuje na zmíněných Free Mondays, v rámci kterých české nadějné kapely pravidelně představuje veřejnosti.

Adéla při výběru dává především na svůj instinkt, spolupracuje také například s "inkubátorem" mladých muzikantů, pořadem Startér Radia Wave. V neposlední řadě ale tipy na hudební projekty dostává přímo od samotných hudebníků, což potvrzuje myšlenku, že ti talentovaní se na české scéně mezi sebou znají a vzájemně si půjčují muzikanty.

Ostatní koncerty oslav Be25

  • 20. 10. James Zabiela (UK) - house
  • 21. 10. Dirtyphonics (FR) - drum & bass 
  • 22. 10. Eskimo Callboy (GER) - metalcore 
  • 23. 10. Goldfrapp (UK) - synthpop 
  • 27. 10. Stimming (GER)  - house 
  • 28. 10. Stephan Bodzin (GER) - techno

Profesně mladí elektroničtí Bratři, kteří v Roxy taktéž zahrají, vděčí za své objevení právě Startéru.

"Bod zlomu pro nás byl náš první synťák a drum machine. Teď chystáme jednu novou skladbu a celkově se snažíme náš živý set pořád vylepšovat. Některé pasáže necháváme na improvizaci a momentální náladě, takže se v něm vždycky objeví něco nového," říkají.

Ačkoli by se mohlo zdát, že další z účinkujících, jimž se aktuálně na klubové scéně daří - Himalayan Dalai Lama -, objevilo také Radio Wave, jež je loni vyslalo sbírat zkušenosti do zahraničí v rámci exportního projektu Czeching, brněnské elektronické duo popisuje své začátky jinak.

"Se zviditelněním nám pomohl slovenský label Gergaz, díky kterému jsme mohli navázat spolupráci se slovenskými elektronickými projekty Fallgrapp, Fvlcrvm nebo Jimmy Pe." Zmiňovaní hudebníci na Slovensku patří mezi ty etablovanější. Do Roxy se Himalayan Dalai Lama těší na rozmanitější publikum a zahrají výjimečně s celou kapelou.

V prostorách klubu se ponesou rytmy nejrůznějších žánrů od math-rocku až po nenáročný electro-pop. Pozornosti návštěvníků by ale neměla uniknout malá uječená kytarovka s hutným zvukem z Brna. Jmenuje se Ette Enaka a v současné době je na evropském turné s americkou kapelou Wild Arrows, s níž zahraje také v Roxy.

 

Právě se děje

Další zprávy