Navštívili jsme továrnu na lego pro dospělé. Staré náhradní díly na auta tu dostávají novou podobu

Jan Matoušek Jan Matoušek
19. 10. 2017 12:27
Vedle zcela nových originálních dílů lze vozy koncernu Volkswagen, tedy včetně škodovek, opatřit také díly repasovanými, jinak řečeno též výměnnými. To znamená, že se starší díl rozebere, vyčistí a kompletně zrepasuje, kvalitou se tak vyrovná dílu zcela novému. Výroba je šetrnější k životnímu prostředí a zákazník ušetří. Největší továrnu na výměnné díly má německý koncern ve městě Kassel. A právě tam jsme se vypravili na exkurzi, abychom se na proces repasování starých dílů podívali.
Repasované díly nejsou od zcela nových na první pohled poznatelné.
Repasované díly nejsou od zcela nových na první pohled poznatelné. | Foto: Škoda Auto

Audi, Seat, Škoda a Volkswagen. Pro tyto značky německého koncernu je možné vybrat si mezi originálním nebo výměnným dílem. Výměnný nebo také repasovaný díl je součástka, která sice není nová, prošla ale důkladnou prohlídkou a repasí, má tedy vlastnosti zcela nového dílu. Takových je k dispozici celkem asi 16 500 a nechybí mezi nimi ani celé motory a převodovky. Ročně projde podle představitelů závodu v Kasselu, což je jeden ze závodů, kde dochází k celému procesu repase již použitých dílů, repasí na 30 tisíc motorů a 30 tisíc převodovek.

Pohled na závod v Kasselu z ptačí perspektivy. V hlavní bílé hale uprostřed probíhá repase motorů, vpravo potom repase převodovek.
Pohled na závod v Kasselu z ptačí perspektivy. V hlavní bílé hale uprostřed probíhá repase motorů, vpravo potom repase převodovek. | Foto: Škoda Auto

Průběh výměnného cyklu probíhá následovně. V autorizovaném servisu dojde po dohodě se zákazníkem k objednání výměnného dílů. Jeho poškozený díl je naopak zaslán do příslušného závodu, kde proběhne jeho repase. Svoz dílů je řešen centrálně. Nejprve se od servisů díly dostanou k importérovi nebo do distribučního centra a odtud do centrálního skladu do Německa. Následně jsou rozváženy do závodů výměnných dílů. Objednané již zrepasované díly jsou doručeny do příslušného servisu ve stejné době jako díly zcela nové.

Příklady cen výměnných dílů u vozů Škoda

Alternátor pro Octavii II 1.6 TDI (77 kW) - 14 218 Kč, úspora 40 %
Shortmotor pro Kodiaq 2.0 TSI (132 kW) - 156 325 Kč, úspora 42 %
Filtr pevných částic pro Octavii III 1.6 TDI - 12 900 Kč, úspora 65 %
Vodní čerpadlo pro Superb II 1.4 TSI (92 kW) - 1203 Kč, úspora 41 %
Hlava bloku válců pro Octavii/Superb II 2.0 TDI - 46 881 Kč, úspora 35 %

Zdroj: Škoda Auto

Hlavní výhodou je pro zákazníka úspora financí. U vozů Škoda se tato úspora pohybuje dle dílu od asi 19 do 65 procent. Pro automobilku je výměnný díl výhodný už z hlediska ekologie a efektivity výroby. Ta totiž stojí až o třetinu méně energie než výroba zcela nového dílu, vyprodukuje se při ní také méně emisí CO2.

V Kasselu, největším závodě koncernu Volkswagen na výměnné díly, jsme se podívali do tří rozlehlých hal. V té první probíhala demontáž a čistění již použitých motorů a převodovek, ve druhé a třetí jejich opětovné skládání. Jakmile se motor či převodovka dostanou do demontážní haly, následuje jejich rozebrání na jednotlivé komponenty. Ty se dočkají důkladného očištění a prohlídky, jestli je možné je repasovat. Pokud ne, je příslušná komponenta nahrazena stejnou z programu originálních dílů a následně ekologicky sešrotována. To platí i o mechanicky poškozených dílech.

Existují rovněž komponenty, které repasovat nejde. U převodovek se jedná například o synchronní kroužky, ačkoliv se podle našeho průvodce po závodě již zjišťuje, jak by bylo možné zrepasovat i je. Důležité je zmínit, že například v každé převodovce je jiný poměr repasovaných a nových komponentů. Vše záleží na stavu daného kusu.

Po vyčištění a případném doplnění jde díl dále do montážní haly. Platí, že komponenty jedné převodovky tuto "pouť" závodem absolvují spolu. V průběhu prací existuje také několik stanovišť kontroly. Ty zajišťují maximální kvalitu výměnných dílů. Důležitou roli v řetězci hrají kontroloři kvality. Před složením jednotlivých komponentů zpět dohromady je kontrolují. Pokud by tato osoba udělala chybu, přijde se na ni až při výstupní kontrole a celý díl se musí opět rozložit na prvočinitele a opravit.

Připomeňte si 30 let Škody Favorit v unikátní galerii:

Z převodovek v Kasselu více repasují automaty. "Je to zhruba v poměru 60 ku 40," uvádí průvodce. Například převodovek DQ 200, tedy sedmistupňových dvouspojkových automatů DSG, které vznikají i ve Vrchlabí, v Kasselu zrepasují 25 denně a zhruba 500 měsíčně. V závodě se pracuje na dvousměnný provoz pět dnů v týdnu. Celkem na programu výměnný dílů pracuje v závodě asi 400 zaměstnanců, 60 z nich je v demontáži.

Zatímco v montážní hale převodovek je jedna linka na skládání ústrojí DQ 200 a jiná na skládání DQ 250, montážní hala motorů to takto striktně rozděleno nemá. Na jedné lince tak probíhá montáž všech jednotek z jedné motorové rodiny. Repasují se všechny motory, tedy přes 700 různých variant. Nejčastěji jde o turbodiesely 1.6 a 2.0 TDI, případně zážehové čtyřválce.

Podobně jako například u AMG má každý repasovaný motor štítek se jménem pracovníka, který jej skládal dohromady. Platí, že jeden zaměstnanec skládá vždy jeden motor. Stejně jako u převodovek, i u motorů se najdou díly, které nelze repasovat. Jde například o hliníkový blok u jednotek 1.2 TSI nebo hlavy válců u naftových motorů, a to kvůli jejich praskání.

Podobně jako koncern modernizuje své jednotlivé modelové řady, musí se modernizovat i portfolio výměnných dílů. Podle jednoho ze zaměstnanců trvá zaškolení na výrobu nového komponentu zhruba rok. Kromě rekvalifikace zaměstnanců je také nutné přizpůsobit linky a nářadí. V současné době se pracuje například na jednotce 1.5 TSI.

Mimo benzinové a naftové motory dokážou pracovníci zrepasovat také například hlavy válců u jednotek na CNG. Naopak elektromotory zatím repasovat nejdou - v továrně to neumějí a vzhledem k malém rozšíření by o tyto komponenty nebyl ani zájem.

Podívejte se, jak vypadá Škoda Fabia po ujetí milionu kilometrů:

Škoda nabízí výměnné díly pro všechny vozy počínaje první generací Fabie. Několik dílů je k dispozici také pro Felicii. Poptávka po výměnný dílech podle informací mladoboleslavské automobilky roste. Loni se prodalo téměř 42 tisíc položek z programu repasovaných dílů, celkově pak tvoří asi pět procent obratu obchodu s díly Škoda. Volkswagen mimochodem s produkcí repasovaných dílů začal již v roce 1947 a kromě Kasselu probíhá i na dalších světových místech.

 

Právě se děje

Další zprávy