Nissan přerušuje výrobu aut v Japonsku. V závodech provádějí kontrolu zaměstnanci bez certifikace

ČTK Eva Srpová ČTK, Eva Srpová
19. 10. 2017 14:47
Japonská automobilka Nissan pozastavuje od dnešního dne veškerou výrobu aut v Japonsku. Zjistila, že ve třech jejích závodech stále provádějí závěrečnou kontrolu zaměstnanci bez potřebné certifikace. Aut dovezených do Evropy, potažmo do Česka, se to ale prý netýká.
Foto: Nissan

Japonská automobilka Nissan pozastavuje od dnešního dne veškerou výrobu aut v Japonsku, protože zjistila, že ve třech jejích závodech stále provádějí závěrečnou kontrolu zaměstnanci bez potřebné certifikace. Automobilka již ze stejného důvodu pozastavila na počátku měsíce prodej aut a svolala ke kontrole 1,2 milionu vozů vyrobených v uplynulých třech letech.

Přerušení výroby a zlepšení procesu kontroly by mělo trvat dva týdny, dodal generální ředitel Hirohito Saikawa. Automobilka chce také zvýšit počet kontrolorů pro závěrečnou inspekci vozů.

Vozů vyvezených z Japonska se kontroly netýkají. Vydání certifikátu závěrečné kontroly je specifickým požadavkem v Japonsku, uvedla agentura Bloomberg.

Také tiskový mluvčí českého zastoupení automobilky Nissan Petr Kolář už dříve Aktuálně.cz sdělil, že problém nezasáhne evropský trh. "Týká se to pouze a výhradně vozů pro Japonsko, dodávky aut pro Evropu nejsou nijak omezeny," dodal.

Nissan je druhým největším výrobcem aut v Japonsku. V loňském fiskálním roce firmě vzrostl čistý zisk o 27 procent na 663,5 miliardy jenů (128,2 miliardy Kč). Prodej se zvýšil o čtyři procenta na 5,63 milionu vozů. V letošním fiskálním roce, který začal v dubnu, firma čeká zvýšení odbytu na 5,83 milionu.

 

Právě se děje

Další zprávy