Richard Šíma
19. října 2017 • 15:00

Brankář Karviné Le Giang: Slovák, jehož chtěli do reprezentace Vietnamu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeho jméno zní cizokrajně, asijské kořeny se mu zračí i ve tváři. Patrik Le Giang, vlašimský gólman, který je nyní na hostování v Karviné, ví, že jeho původ budí pozornost. Před časem na sebe upozornil i sportovním výkonem. Poprvé v kariéře dostal šanci zachytat si českou první ligu. A hned proti Slavii. Obstál. Dostal sice dva góly, ale ukázal, že umí. A že o něj vietnamská reprezentace nestojí tak úplně náhodou...



Patrik Le Giang je Slovák. Narodil se před pětadvaceti lety v Lučenci, tehdy ještě československém. Jeho otec je Vietnamec, matka Slovenka. On sám se hlásí k oběma národnostem, i když sám se cítí být Slovákem. V minulosti odchytal za slovenské mládežnické reprezentační výběry několik zápasů. A kdyby o to býval stál, možná by nyní byl gólmanem vietnamského seniorského národního týmu.

Do Karviné přišel vyřešit gólmanský problém. Slezané přišli o Jana Laštůvku, náhradou dostali Martina Berkovce, ale do čtvrté anglické ligy pustili dvojku Branislava Pindrocha. A s Vlašimí se dohodli na hostování brankáře, o němž se toho zatím mnoho neví.

Karviná - Slavia: Van Buren byl sám před brankářem, Le Giang ho ale vychytal
Video se připravuje ...

Jeho příběh je zajímavý. Vyrůstal na Slovensku. S rodinou, kterou má ve Vietnamu, udržoval v dětství a útlém mládí převážně korespondenční kontakt. Když mu bylo šestnáct, do rodné země svého otce se vydal. Za fotbalovou zkušeností.

„Zájem ze strany vietnamského svazu byl hodně silný. Tak moc, že se rozhodl zaplatit mi cestu i ostatní náklady, abych mohl přicestovat, zatrénovat si a poznat tamní prostředí,“ líčí s odstupem devíti let brankář, který za slovenskou U21 odchytal šestnáct utkání a v Žilině si zachytal i slovenskou nejvyšší soutěž.

Do Vietnamu se v roce 2008 skutečně vydal. Poprvé se tak mohl setkat i se svými četnými příbuznými. Například se svými prarodiči. „Zjistil jsem, že vietnamská kultura je úplně jiná než česká nebo slovenská. Přijali mě tam okamžitě jako svého, cítil jsem kolem sebe jen srdečnost. Byl jsem vděčný za to, že jsem mohl poznat své blízké příbuzné, které jsem do svých šestnácti neviděl,“ vzpomíná Le Giang.

Došlo i na fotbal. „Absolvoval jsem jeden trénink a jeden tréninkový zápas,“ líčí karvinský brankář. „Byl tam i trenér vietnamské reprezentace do 22 let, i s ním jsem mluvil. Cítil jsem zájem, abych zůstal. Jenže já vlastně celou dobu věděl, že se chci vrátit domů, hrát fotbal v Evropě. A zkusit se prosadit tady. Ano, možná bych se dostal do vietnamské reprezentace a zažil bych něco zajímavého, ale to bych si jen zvolil tu snazší cestu. Chci se prosadit doma,“ říká odhodlaně.

Karviná - Slavia: Stochovu střelu z rohu vápna Le Giang chytil
Video se připravuje ...

Co to znamená? Že by si rád zachytal za slovenský seniorský nároďák? „Nepřemýšlím nad tím, co nemůžu ovlivnit. Chci na sobě dál pracovat a dotáhnout to tam, kam to půjde. Teď bych se chtěl prosadit v české lize. Když se mi to podaří, kdoví, co bude následovat,“ prohlašuje brankář, jemuž hostování v Karviné po podzimu skončí.

Ač z poloviny Vietnamec, dorostl do výšky, která je na východě Asie výjimečná. Z pohledu Evropana se ale jeho 185 centimetrů může zdát na brankáře málo. „Myslím si, že hendikep to určitě není. Vždycky jsem obdivoval brankáře, kteří jsou třeba menší, ale mrštní a mají odraz.,“ uzavírá polemiku nad výškou Le Giang, jehož starší bratr Emil, o sedm centimetrů nižší, je hráčem slovenské Iskry Borčice.

Karviná - Slavia: Tři tutovky Slavie! Karvinou podrželi Le Giang a Eismann
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud