Komentár Ľubomíra Jaška: Nechutné milióny pre Bžána zmenu neprinesú
19.10.2017 19:00

Komentár Ľubomíra Jaška: Nechutné milióny pre Bžána zmenu neprinesú

Uložiť článok
Parlamentná debata o odmene pre Bžánovu advokátsku kanceláriu bola pre ministra Žigu a jeho obhajcov schizofrenickým trápením.

Marketing

Záchrancovia Gabčíkova túto kauzu ignorovať nemohli. Voliči Smeru sú na peniaze hákliví. Desiatky miliónov „firme“ s jednou koncipientkou, to je už naozaj príliš.

Premiér celé noci doma nacvičoval správne slová, ktorými tieto peniaze označí. Nakoniec dal prednosť hlavne jednému – nechutné. Po dlhej dobe sa v tomto dá s premiérom Ficom absolútne súhlasiť. „Nechutné“ je na anestéziu voličov akurát.  „Náš predseda“ chráni štátne peniaze, nech sa mu darí.

Vo všetkom ostatnom, čo na parlamentnej schôdzi a ešte predtým od premiéra zaznelo, je už zrejmá vernosť starej politike.

„Vy v opozícii buďte ticho, lebo ste kedysi darovali elektrárne Talianom.“ Čo na tom, že Smer šéfuje celé roky len s malými bezvýznamnými pauzami.

Opozícia, teda pravica, je tak zákerná, že za mesiac vlády spraví väčšie škody ako všetci ostatní za celé desaťročia. Premiér si „zabudol“ všimnúť, že príslušníkov tohto zla má najnovšie priamo vo svojom vládnom kabinete...

Aj všetko ostatné tu už bolo. „Neotravujte, nevymýšľajte mimoriadne schôdze, nechajte nás pracovať. Fičíme na jadre, pomáhame ľuďom (niektorým viac, niektorým menej), tak si dajte pohov.“

Nechuť k zásadnej zmene

Schizofrénia vládnej obhajoby je pôvabná. Podľa Pellegriniho všetci robili najlepšie ako sa dalo. Zmluva s advokátskou firmou bola rámcová. Pri spore o elektrárne bolo málo času, tak sa použila a opozícia si na téme robí predvolebnú kampaň.

Prečo potom padli členovia dozornej rady MH Manažment? Hádam za odmenu za verné služby? Nech si páni odpočinú po náročnej robote v prospech štátu?

„Nechutné“ plus niekoľko padnutých hláv – tak vyzerá marketing. Všetko ostatné zostáva. Keď bude nabudúce štát nakupovať niečo zvonka, nič zásadné sa nezmení. Len si treba dávať väčší pozor na novinárov a opozičných sliedičov.

Na ospravedlnenie treba dodať, že biznis s právom je nechutný dlhodobo a globálne. Pravda v súdnych sporoch je drahá. Právne služby si nikto nevie predstaviť. Každý však vie, že musia stáť stotisíce a najlepšie milióny.

Na zásadnú revolúciu v tomto pochybnom biznise nemá odvahu nikto.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.