Je to víc než virální kampaň. Hnutí Me Too vzniklo už před 10 lety, stojí za ním americká černoška

Simona Fendrychová Simona Fendrychová
19. 10. 2017 20:00
Aféra amerického filmového producenta Harveyho Weinsteina, který sexuálně obtěžoval mladé herečky, nabírá na síle. K jeho obětem se hlásí hollywoodské hvězdy jako Angelina Jolie nebo Gwyneth Paltrowová. O svých zkušenostech s obtěžováním ale promluvily i další herečky. Jedna z nich vyzvala ostatní ženy, aby pod hashtagem #MeToo sdílely na sociálních sítích své osobní příběhy. Za tři dny tak jen na Twitteru učinilo přes 800 000 uživatelů. Hnutí Me Too je ale ve skutečnosti mnohem starší. Už před deseti lety ho založila Američanka Tarana Burkeová, která pomáhá obětem sexuálního násilí.
Reese Whiterspoonová přiznala, že sexuální napadení poprvé prožila v 16 letech.
Reese Whiterspoonová přiznala, že sexuální napadení poprvé prožila v 16 letech. | Foto: Reuters

Washington - "Já také" nebo "mně také". 

Tato dvě slova v posledních dnech zaplavila sociální sítě po celém světě. Znamenají, že jejich autorka nebo autor zažili někdy v životě sexuální obtěžování, nebo dokonce napadení.

Hashtag #MeToo už použily například americké herečky Angelina Jolie nebo Gwyneth Paltrowová. Dokonce i česká eurokomisařka pro genderovou rovnost Věra Jourová přiznala, že se ve svém životě setkala se sexuálním násilím.

Všechny tyto ženy reagují na aféru filmového producenta Harveyho Weinsteina, který obtěžoval řadu mladých hereček.

K akci vyzvala v neděli americká herečka Alyssa Milanová. Na Twitter napsala: "Pokud všechny ženy, které zažily sexuální obtěžování nebo napadení, napíší 'já také' (v angličtině 'me too'), mohli by mít lidé představu o velikosti tohoto problému."

Celá kampaň je ale ve skutečnosti mnohem starší. Před více než deseti lety ji založila aktivistka Tarana Burkeová.

"Pro mě to není jen o nějaké virální kampani," prozradila nyní americké televizní stanici CNN. "Je to hnutí."

Začalo to na dívčím táboře

Tarana Burkeová je programovou ředitelkou neziskové organizace Dívky pro genderovou rovnost, která se zaměřuje na posílení postavení mladých černošek v newyorském Brooklynu.

To, co ji nakonec k této práci dovedlo, ale začalo ještě v 90. letech. Jednoho léta jela jako dozor na dětský tábor. Setkala se tam s dívkou, která se jí svěřila, že ji přítel její matky sexuálně zneužívá.

"Byla jsem zděšená z toho, co mi říkala. Poslouchala jsem, až jsem už nedokázala snést víc. Přerušila jsem ji a poslala k jiné vedoucí, která by jí pomohla lépe," popsala Burkeová.

"Otevřela se mi a já ji odmítla," lituje zpětně žena. "Sledovala jsem, jak odchází. Znovu si nasadila tu svou masku a odcházela, jako by byla na světě úplně sama, a já jsem ani nedokázala zašeptat: Stalo se mi to také."

Reese Witherspoonová a další hollywoodské hvězdy

Od té doby uplynulo přes 20 let a Tarana Burkeová si myslí, že hnutí Me Too začalo žít vlastním životem. Příkladem je právě teď probíhající kampaň.

Naposledy se svými zkušenostmi z filmového průmyslu svěřila hollywoodská hvězda Reese Witherspoonová.

Veřejně přiznala, že ji sexuálně napadl nejmenovaný filmový režisér, když jí bylo 16 let. Její agenti ji však přesvědčili, aby o tom kvůli své rozvíjející se kariéře raději mlčela.

"Jsem teď naštvaná na agenty a producenty, kvůli kterým jsem měla pocit, že mlčení je podmínkou pro moje zaměstnání," cituje její vyjádření britský list The Guardian.

"Přála bych si, abych mohla říct, že to byl ojedinělý incident v mé kariéře, ale bohužel to tak nebylo. Mám mnoho zkušeností se sexuálním obtěžováním a útoky, ale příliš často o tom nemluvím," dodala.

Podle Tanary Burkeové je možnost svěřit se pro oběti klíčová.

"Za prvé je odvážné prohlásit: Nestydím se, nejsem sama. A za druhé je to zpráva pro další oběti: Vidím vás, slyším vás, rozumím vám a jsem tu pro vás," vysvětlila.

Hashtag #MeToo, který teď znovu ožil, sdílelo podle údajů Twitteru jen za tři dny 825 000 uživatelů. Na Facebooku se za pouhých 24 hodin objevil ve více než 12 milionech příspěvků.

V České republice je každý rok znásilněno podle různých odhadů 7500 až 20 000 lidí. Jen zanedbatelný počet z nich ale čin nahlásí a ve finále soudy potrestají pouhá dvě procenta pachatelů. Vyplývá to ze zprávy lidskoprávní organizace Amnesty International z roku 2015.

Většina obětí nevnímá znásilnění jako sexuální čin, ale jako ohrožení svého života, říká soudní znalkyně Ludmila Čírtková. | Video: Filip Horký, DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy