Nečasová doplatila dlužné daně za luxusní dárky, šlo o téměř tři čtvrtě milionu

Bývalá šéfka kabinetu premiéra Petra Nečase Jana Nečasová (dříve Nagyová) už doplatila daně z luxusních darů, kvůli kterým čelí žalobě z krácení daně. České televizi to řekl advokát Nečasové Eduard Bruna. Cenu dárků, mimo jiné luxusních kabelek či kožichů, policie vyčíslila na více než deset milionů korun. Zkrácená daň podle žalobců činí 736 tisíc korun.

Dlužnou částku Nečasová podle svého advokáta už uhradila. „Teď budeme řešit otázku, jestli ten rozsah a ta daňová povinnost nastaly v tom rozsahu a objemu, o kterém hovoří obžaloba,“ řekl ČT Bruna.

Ve věci krácení daně byla Nečasová obžalována loni v červenci. Původně ji vyšetřovatelé chtěli kvůli darům obvinit z korupce, neměli pro to ale dostatek důkazů.

Kromě krácení daně čelí někdejší vysoká státní úřednice Nečasová obžalobě také v kauze tzv. trafik pro poslance ODS, kvůli údajnému zneužití Vojenského zpravodajství a údajnému vyzrazení utajované zprávy BIS. Ani v jedné kauze, které v létě 2013 přispěly k předčasnému konci vlády, si Nečasová dosud nevyslechla pravomocný rozsudek.