Jablka dražší než mandarinky. Ceny rostou kvůli neúrodě

Evropa se letos potýká s nedostatkem jablek. Jarní mrazy poškodily nejen českou, ale i zahraniční úrodu. Pokud bychom porovnávali ceny pouze za měsíc září, neprodávali zemědělci nikdy v historii Česka jablka dráž než letos. Průměrná cena za kilogram je 13 korun a 40 haléřů, vyplývá z čísel Českého statistického úřadu. Ceny proto rostou i v obchodech.

Ceny jablek v obchodech rostou kvůli neúrodě.„Letošní úroda byla velice skromná, nebo skoro žádná. Poškodily nás jarní mrazíky, a co nedodělaly jarní mrazíky, tak o to jsme přišli kvůli krupobití,“ přibližuje pěstitel jablek Karel Dryák.„Podle posledních zářijových údajů stála jablka 32 korun a 75 haléřů. Loni ve stejném měsíci byla jablka o necelé tři koruny levnější,“ upřesňuje mluvčí Českého statistického úřadu Petra Báčová.

Zemědělci jablka nikdy tak draze neprodávali

Přestože už v minulosti byla dražší, v samotném měsíci září zemědělci jablka nikdy tak draze neprodávali. Navíc v září oproti srpnu zpravidla jablka zlevňují, letos je ale trend opačný. Jen během jednoho týdne v první polovině října podle Státního zemědělského intervenčního fondu některé odrůdy jablek u zemědělců zdražily o téměř 10 procent.

Ceny jablek tak rychle rostou i v obchodech a v supermarketech dnes běžně najdete kilo mandarinek o zhruba deset korun levnější než u jablek, i když vždy samozřejmě záleží na odrůdě. Levnější jsou i banány. Podrobnosti si můžete přečíst na zpravodajském portálu Českého rozhlasu iRozhlas.cz.

Pěstitel jablek Josef Thoř (v pozadí) a jeho nástupce
Spustit audio