Staré kolo do sběru nepatří! Udělejte jím radost dětem v Africe

Zoo Liberec se už pátým rokem podílí na celorepublikové sbírce Kola pro Afriku. Pomáhá stejnojmenné ostravské organizaci shromažďovat darovaná jízdní kola, která jsou pro gambijské děti jediným dopravním prostředkem na cestě do vzdálených škol.

„Dvanáct let jsem na tomto kole neseděl, měl jsem ho ve sklepě. Mám z toho radost, že se nevyhodí do sběru,“ komentuje Michal Šíp, jeden z dárců kol, který na sběrné místo – ke starému vchodu zoo – přivezl modrého favorita.

Každý, kdo pošle dětem do Afriky kolo, dostane symbolicky darovací certifikát i darovací placku s nápisem „moje kolo jezdí v Africe“.

Každé kolo se počítá

Liberecká zoo pomáhá při sběru kol do Gambie ostravské organizaci už pět let, za tu dobu se podařilo vybrat víc než 600 kol. „Bereme prakticky všechna kola, nevadí, když nejsou v pořádku, protože než se dostanou do Afriky, potřebují i nějaký servis. Potřebujeme navíc i náhradní díly a nářadí, za to všechno jsme vděční,“ říká za organizátory Aleš Kočí.

Ostravská organizace Kola pro Afriku, které liberecká zoo pomáhá sběr kol v Liberci uskutečňovat, poslala z města pod Ještědem dětem do Afriky za pět let přes 600 kol

Dnes 25. 10. můžou lidé svá dosloužilá kola darovat u starého vchodu do liberecké zoologické zahrady, tedy u současného Expo pavilonu od patnácti do osmnácti hodin. A pokud se tento termín nehodí, poslední možnost jak pomoci v Liberci africkým dětem zkrátit cestu do školy, bude druhého listopadu.

Kola pro Afriku, sbírka v Liberci 2017
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio