Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dopravní hřiště za miliardy. V západních Čechách budou jezdit auta bez řidiče

David Bureš
Diskuze (10)
Chystaný polygon by mohl být hotov do roku 2022. Podobných areálů zatím v Evropě moc není.

Už delší dobu se hovoří o tom, že by v Česku měla být testována autonomní vozidla, a to nejen na běžných silnicích, ale také na speciálních polygonech, což je myšlenka podporovaná i dosavadní vládou. Nyní se vybudování takového areálu začíná rýsovat. Vzniknout má v západních Čechách, u města Stříbro, projekt připravuje česká investiční skupina Accolade zabývající se průmyslovými projekty.

„Česká republika dnes ve srovnání se světem poněkud zaostává s přípravou na přechod na automobily s autonomním řízením. Na západ od nás funguje několik více či méně pokročilých testovacích polygonů, opačným směrem se první už staví. To by nás už ve velmi blízké budoucnosti mohlo stát opravdu hodně – odchod talentů, odliv peněz na výzkum a vývoj a v delším důsledku i nižší investice do výroby ve prospěch těch zemí, které nabízejí lepší zázemí. Tomu chce Accolade zabránit,“ vysvětluje Milan Kratina, generální ředitel skupiny Accolade, proč společnost na tomto projektu pracuje.

Specialitou polygonu má být to, že bude přizpůsoben podmínkám evropských silnic, s jejich úzkými uličkami a množstvím zatáček. „Polygony, na kterých se dnes testuje, umí nasimulovat hlavně geometricky přísná města pravých úhlů typu New York. Takto ověřené systémy jsou pak na pražském Starém městě, v uličkách Lisabonu nebo v centru Říma úplně ztracené. Ale právě takové prostředí budeme umět ve Stříbře navodit,“ tvrdí Kratina. Součástí polygonu každopádně bude také 1,5 kilometru dlouhý úsek simulující dálnici, 2,1km dlouhý úsek víceproudé silnice nebo třeba 350 metrů dlouhý tunel.

Areál bude určen hlavně pro testování samojezdících vozidel, zkoušeny ale na něm budou moci být i další moderní technologie. Bude například schopen ověřovat komunikaci vozidel mezi sebou i v městském, zastavěném, prostředí, včetně komunikace s prvky městské infrastruktury. Vedle toho zde bude moci probíhat i vývoj již využívaných asistentů, jako je adaptivní tempomat nebo rozpoznávání dopravních značek.

Připravovaný polygon by měl být hotov do roku 2022, Accolade očekává, že jeho vybudování bude stát několik miliard korun. Do Stříbra má toto „dopravní hřiště“ přilákat ty nejlepší vývojáře z automobilové branže, v rámci přípravy projektu chce firma oslovit ke spolupráci české (i německé) vysoké školy nebo soukromé vývojářské společnosti.

David Bureš
Diskuze (10)
26. 10. 2017 13:24
pro milovniky autonomnich aut
tu mam jedno z me dilny, tak se posadte a nechte se vest :-!

[odkaz]
Avatar - Barry Lyndon
26. 10. 2017 11:10
2022? Poněkud s křížkem po funuse...
... stejně jako to (předvolební) lithium. Tady než se někdo rozhoupe, už to možná nebude ani potřeba.
Avatar - removed
26. 10. 2017 11:10
Re: auta bez řidiče
no já si myslím, že nejvíc dnešní řidiči/řidičkytápou v tom, kdy je vhodné používat takovou tu blikající krabičku...smatphone tím myslím.
Dnes mezi 6 - 20 km D1. Tři pruhy, v prostředním krátkozrakej (a to nejspíš nejen fyzicky) frajer s telefonem až u popelníků (brýle) jel nadsvětelnou rychlostí 60 km/h a mydlil display co to dalo. Co na tom, že ho podjížděli kamiony a autobusy, že někteří řidiči dávali avízo , že jeho jednání je nebezpečné.
Tímto zdravím majitele bílého Volva S60 a doufám, že už ho na silnici nikdy nepotkám v jiném, než jeho autonomním vozidle, neboť evidentně nerozeznává realitu virtuální od té skutečné. Rád bych, aby si podobní zabedněnci uvědomili, že ve skutečné realitě můžou snadno umřít nejen oni, ale i ti ostatní kolem nich a to včetně dětí... čili kvůli těmto vocasům možná bude to autonomní řízení lepší.
26. 10. 2017 10:45
Re: auta bez řidiče
spousta ridicu tape v mnohem vetsim poctu ruznych veci :-! a spousta ridicu si s necim jako jsou predpisy nelame vubec hlavu

ma posledni zkusenost tady u nas v mestecku, u stadionu se opravovala prijezdova cesta, ridiccsky vyuzivana je asi jen jeji polovina priblizne 300 metru kam zakaz vjezdu nebyl, po dobu opravy a i ted tam je cedule zakaz vjezdu, presto hned jak polozili novej asfalt tak tam jezdi ridici vesele i prez zakaz vjezdu, vcera kdys jsem sel z kanclu domu, tak se tam jedna pani a 3 panove rozcilovali na policajty kdys jim vypisovali asi pokuty ze proc tam ten zakaz je kdys oni potrebuje jet pro sve deti co tam sportuji, pritom parkoviste pred stadionem bylo poloprazdne a jizte tem usportovanym detem bude delat strasne obtize tech asi 300 metru k autu dojit >:D ta pani navic stala hned u vjezdu do haly a znacky zakaz zastaveni, takze obsluzna technika by se dovnitr a ven nedostala >:D
Avatar - Blue Sun
26. 10. 2017 10:25
Re: auta bez řidiče
Jen v tom?