Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pražská TOP 09 se chce do příštích voleb spojit s lidovci a STAN

  11:00
Do komunálních voleb v příštím roce chce TOP 09 v Praze spojit síly s dalšími stranami a kandidovat v koalici. Na víkendovém sněmu pražské „topky“ to řekl Jiří Pospíšil, který kandiduje na post předsedy strany namísto Miroslava Kalouska.
Jiří Pospíšil kandiduje na celostátního předsedu TOP 09.

Jiří Pospíšil kandiduje na celostátního předsedu TOP 09. | foto: iDNES.cz

„V dalších komunálních volbách musí TOP 09 udržet pozice, posílit, vyhrát volby v Praze a mít primátora. Jsem přesvědčen a zavazuji se k tomu, že jde o realizovatelný výsledek společných kandidátek nejlépe ve spolupráci s KDU-ČSL a STAN,“ prohlásil mimo jiné bývalý ministr spravedlnosti.

Že se TOP 09 poohlíží po partnerech do společné kandidátky, je podle politologa z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Kamila Švece pochopitelné.

„Strana musí přemýšlet nad tím, jak zaujmout a posílit v metropoli. Už v říjnových sněmovních volbách v Praze vyloženě nevyhrála,“ říká Švec s tím, že je otázka, zda jsou STAN a lidovci správnou volbou, neboť ve sněmovních volbách v hlavním městě neměly tyto strany příliš velký úspěch.

Zatímco TOP 09 získala v hlavním městě 12,64 procenta hlasů, Starostové a lidovci neměli dohromady ani deset procent hlasů. Případná koalice by z pohledu všech tří stran byla jakýmsi návratem do historie. Někteří z dnešních členů TOP 09 byli dříve lidovci, s hnutím STAN zase strana léta spolupracovala na celostátní úrovni.

„S ohledem na minulost je logické, že jsme si ideově velmi blízcí,“ říká předseda pražské KDU-ČSL Jan Wolf. To však podle něj neznamená, že koalici s TOP 09 do komunálních voleb nutně utvoří. Lidovci jsou v současnosti v Trojkoalici ještě se Starosty a zelenými, která je podle Wolfa „pevná jak židovská víra“.

Možná ale jen do dalších voleb. Už v říjnu totiž předseda pražských lidovců řekl MF DNES, že do dalších voleb by se Stranou zelených jít společně nechtěl. A právě obměněná Trojkoalice by mohla být možností. Koalice čtyř stran je nepravděpodobná, jelikož zelení se s TOP 09 neshodnou třeba na řešení pražské dopravy.

Starostové pamatují na zrady

Při jednání o tvorbě společné kandidátky se zatím zdá, že by se TOP 09 domluvila spíše s lidovci. Dohodu s hnutím STAN totiž mohou komplikovat výčitky z minulosti.

„Jsme opatrní po těch zkušenostech, které máme. TOP 09 byla dříve naším partnerem, ale před minulými pražskými volbami se k nám otočila zády, když s námi nechtěla jít,“ tvrdí předseda pražských Starostů a nezávislých Petr Hlubuček. Na lidovce má zase spadeno po letošním létě, kdy KDU-ČSL na poslední chvíli vycouvala ze společné kandidatury do Poslanecké sněmovny.

I přes určité rány, které si strany v minulosti způsobily, nevylučuje Hlubuček, že by taková koalice mohla vzniknout. Záleželo by na personálním složení kandidátky a blízkosti programu. Hnutí už nyní řeší, jak by měla vypadat předvolební spolupráce s možnými partnery do voleb. Variant je podle předsedy pražského STAN víc a nechce žádnou z nich zatím označit jako preferovanou. Hlubuček však během rozhovoru s MF DNES několikrát zmínil i možnost, že by STAN v Praze kandidoval sám za sebe.

„Nepotřebujeme na spolupráci tlačit, nemusíme se s nikým spojovat. Teď v říjnu jsme dostali přes pět procent, ale máme na to, získat jich v Praze sedm až osm. Teď jen lidé dali hlas jiným stranám, protože se báli, že by jim mohl propadnout,“ tvrdí Hlubuček a naráží tím na to, že předvolební průzkumy nepředpovídaly, že by se zástupci STAN mohli dostat do Sněmovny.

„Nevím, jestli to není přehnané sebevědomí. Starostové se mohou cítit povzbuzeni výsledkem sněmovních voleb, ale v konečném výsledku v Praze nemají nějaká zázračná čísla. V tomto ohledu by měli být umírněnější,“ hodnotí politolog Švec případný plán hnutí STAN dobýt ve volbách magistrát jen se svými kandidáty.

Hrozí osud Hudečka

Kromě toho, že se o Pospíšilovi diskutuje jako o možném nástupci Miroslava Kalouska v čele TOP 09, mluví se o něm i jako o případném kandidátovi na post pražského primátora. A to i přesto, že se v minulosti několikrát ucházel o hlasy voličů v Plzeňském kraji, naposledy loni při krajských volbách. To by mu mohlo podle politologa uškodit do pražských voleb.

„Bude záležet, jakou bude mít pozici ve straně po jejím listopadovém sněmu. Pak je rok do voleb a během té doby by musel přesvědčit voliče, že může být primátorem Prahy, i když předtím kandidoval jinde. Mohlo by se mu stát totéž, jako exprimátorovi Tomáši Hudečkovi, kterému vyčítali, že nezná Prahu, jelikož je z Olomouce,“ uvádí Švec.

Jasněji o koalici TOP 09, lidovců a hnutí STAN by mělo být do Velikonoc. Do té doby chtějí mít strany jasno, jak budou usilovat o místo v zastupitelstvu Prahy.

Tři koleje, lávky pro pěší i cyklisty. Takhle má vypadat most na Výtoni

  • Nejčtenější

Norsko - Česko 3:6. Divoký obrat řídil jubilant Červenka, rozhodl šťastný gól

11. května 2024  18:55,  aktualizováno  23:40

Pořádně se nadřeli. Čeští hokejisté ale po těžkém výpadku v zápase s Norskem zabrali, umazali...

Sparta - Slavia 0:0, derby vládli brankáři, domácí hráli dlouho v deseti

11. května 2024  16:46,  aktualizováno  19:44

Ani v druhém jarním ligovém derby branka nepadla. A stejně jako v březnu Sparta dohrávala v deseti....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes sto tisíc na účet. Na rekordní výplaty ve Škodě se těšili i obchodníci

13. května 2024

Nezvykle plná parkoviště u nákupních center po celý slunečný víkend, personální posily v obchodech...

Sparta - Ostrava 2:1, dva body od titulu, oba góly vítězů dal Birmančevič

14. května 2024  18:37,  aktualizováno  20:51

Sparťanští fotbalisté jsou dva body od obhajoby titulu. Ve třetím kole nadstavby vydřeli vítězství...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Strážníci nepomohli oběšenci, po rozsudku u městské policie končí

16. května 2024  18:17

Městský soud v Praze potvrdil ve čtvrtek peněžité tresty dvěma pražským strážníkům, kteří loni v...

Nejcennější je ta nejmenší mince. Hledač našel v lese vzácný zlatý poklad

17. května 2024

Jaký je to pocit najít zlatý poklad, zná amatérský hledač kovů Oldřich Štefek z Řevničova na...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

To už je na psychologa! láteřil Veselý. Po porážce s Karvinou se styděl i omlouval

16. května 2024  20:43

Sám nechápal, co se po změně stran stalo. Jeho svěřenci během šesti minut přišli o vedení, ve...

Policisté i hasiči v budově BIS prověřovali podezřelou zásilku s chemikálií

16. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:58

V budově Bezpečnostní informační služby (BIS) v pražských Stodůlkách zasahovali policisté, hasiči i...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...