Putin s Erdoganem se sešli v Soči. Napravovali vztahy

Ruský a turecký prezident se sešli v Soči na pracovním jednání. Vladimír Putin a Recep Tayyip Erdogan oznámili, že vzájemné politické i obchodní vztahy se podařilo plně obnovit.

Soči (Aktualizováno: 23:05 13. 11. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský a turecký prezident se sešli v Soči na pracovním jednání

Ruský a turecký prezident se sešli v Soči na pracovním jednání | Foto: Pavel Golovkin/Pool | Zdroj: Reuters

Rusko už zrušilo většinu sankcí, které Moskva zavedla poté, co turecká stíhačka před dvěma lety sestřelila ruský bombardér Su-24.

Jedno z posledních omezení padlo 1. listopadu, kdy Rusko obnovilo dovoz tureckých rajčat. Na pracovní schůzce v Soči potvrdili prezidenti kontrakt na dodávku ruských raketových komplexů S-400. Turecko se nebrání ani další vojensko-technické spolupráci s Ruskem.

Rusko testuje svoji jadernou triádu. Několik mezikontinentálních střel odpálil i Putin

Číst článek

Ruský prezident Vladimír Putin uvedl, že za posledních devět měsíců vzrostla obchodní výměna o 36 % a dostala se prakticky na úroveň před krizí vzájemných vztahů.

Prezidenti Ruska a Turecka také potvrdili, že ruský Rosatom postaví v Turecku jadernou elektrárnu. Její první blok má začít fungovat v roce 2023.

Do dvou let by Rusko mělo Turecku dodat nejmodernější systémy protivzdušné obrany S-400 za dvě miliardy dolarů, přestože s touto spoluprací nesouhlasí hlavní partner Turecka v Severoatlantické alianci – Spojené státy.

Prezidenti Putin a Erdogan jednali také o Sýrii. Podle Vladimíra Putina se Rusko a Turecko shodují v tom, že  nastal čas pro dlouhodobou normalizaci situace v Sýrii. Obě země mají zájem na zachování Sýrie v současných hranicích. Turecko je společně s Íránem a Ruskem organizátorem a účastníkem jednání o Sýrii v kazachstánské Astaně.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme