Hlasujte pro Drahoše, doporučují lidovci. 'Nejvíc vyhovuje požadavkům strany,' řekl Bělobrádek

Celostátní výbor KDU-ČSL v úterý doporučil strany, aby v prezidentské volbě podpořily bývalého předsedu Akademie věd Jiřího Drahoše. Nejvíc vyhovuje požadavkům strany, řekl předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezidentský kandidát Jiří Drahoš a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Prezidentský kandidát Jiří Drahoš a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: koláž iRozhlas.cz

„Je to kandidát, který vyhovuje našim požadavkům a zároveň získal asi nejvíc podpisů na svoji petici," řekl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Trestně stíhaný Babiš premiérem? Většina kandidátů na Hrad s postupem Zemana nesouhlasí

Číst článek

Ještě v létě, když lidovci plánovali společný volební postup s hnutím STAN, chtěli Bělobrádek a předseda starostů Petr Gazdík vyzvat své strany, aby podpořily Drahošovu kandidaturu.

Bývalý předseda Akademie věd tehdy reagoval, že si váží podpory od KDU-ČSL a STAN, chce ale zůstat nestranickým kandidátem. Celostátní výbor STAN pak koncem července Drahošovu kandidaturu podpořil.

Místopředseda lidovců Marian Jurečka letos v květnu v České televizi řekl, že nynější prezident Miloš Zeman by již neměl kandidovat. Zdůvodnil to činy a výroky současné hlavy státu.

Bělobrádek v úterý také řekl, že výbor seznámil s výsledky dnešního odpoledního jednání u prezidenta Zemana v Lánech.

Řešení by mohla být i úřednická vláda, řekl po setkání se Zemanem Bělobrádek. Babiše nepodpoří

Číst článek

„Jednoznačně jsme deklarovali, že považujeme za zdržovací taktiku to, že první kolo voleb do vedení Poslanecké sněmovny není v podstatě domluveno. Ještě pořád, i když v pondělí začíná sněmovna, nejsou vůbec dohodnuty ani výbory. A my bychom tedy očekávali od hnutí ANO vyšší výkon," prohlásil.

Zopakoval, že KDU-ČSL odchází do opozice. „Ale domníváme se, že i bez nás je tady možné ustanovit buď většinovou, nebo menšinovou vládu hnutí ANO, ale je potřeba jednat s dalšími stranami, a to se evidentně neděje," dodal Bělobrádek.

Očekává, že hnutí ANO seznámí lidovce se svojí představou o tom, jak by mělo složení výborů vypadat, i s výsledky jednání s dalšími stranami. Ve středu ráno se chce ještě sejít krátce se zástupci ODS, TOP 09 a STAN a jednat s nimi o situaci ve sněmovně.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme