'Ne Mugabeho dynastii.' Zimbabwané v ulicích slaví očekávané svržení prezidenta

Je to jako Vánoce. I tak někteří protestující hodnotí demonstrace proti prezidentovi Zimbabwe. Robert Mugabe, který zemi vládne od vyhlášení nezávislosti v roce 1980, fakticky přišel tento týden o moc, když armáda obsadila státní televizi a některé úřady. V sobotu proti němu v ulicích Harare protestují desetitisíce lidí. Mnozí nesou transparenty s nápisem „Ne Mugabeho dynastii".

Harare Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V sobotu proti Mugabemu vyšly do ulic Harare desetitisíce lidí.

V sobotu proti Mugabemu vyšly do ulic Harare desetitisíce lidí. | Zdroj: Reuters

Demonstranti v Harare mávají zimbabwskými vlajkami nebo mají transparenty vyzývající Mugabeho k odchodu. Vidět jsou i plakáty s fotkou velitele armády Constantina Chiwengy, který je jedním z vůdců operace, kterou vojsko odmítá nazývat převratem. Další objímají vojáky, zpívají, tancují. Někteří cestovali i přes celou zemi.

To jsou slzy štěstí," cituje Reuters 34letého Franka Mutsindikwu. Čekal jsem na tento den celý život. Konečně jsme svobodní."

Mugabe se na veřejnosti objevil jen v pátek na promoci studentů univerzity, v jejímž čele stojí. | Zdroj: Reuters

Mugabeho odpůrci z druhého největšího města Zimbabwe Bulawaya vyrazili do Harare už v noci. Na protest se těšil třeba tento muž: „Jsme vděční Bohu a naší armádě, že se chopila moci, když si všimla, že naše strana přestala dodržovat ústavu. Proto jedeme do Harare."

Mugabemu mnoho příznivců, zdá se, nezbývá. Policie se zatím drží stranou, ale proti prezidentovi už se postavila i dlouho loajální organizace válečných veteránů. Podle BBC taky nejméně osm z deseti regionálních organizací vládní strany vyzvalo Mugabeho, aby složil funkce prezidenta i předsedy strany.

Mugabeho vláda

Mugabe je prezidentem této bývalé britské kolonie na jihovýchodě Afriky od získání nezávislosti v roce 1980. Zimbabwe již řadu let sužuje hluboká ekonomická i politická krize - země se potýká s vysokou nezaměstnaností, hyperinflací, nedostatkem potravin i hotovosti. Proti Mugabemu se konaly opakované demonstrace, které někdy přerostly v násilnosti.

Ne první dámě

Vládní deník Herald uvádí, že všech deset pak žádá Mugabeho manželku Grace, aby vystoupila z partaje. Právě snaha první dámy chopit se moci je pravděpodobně důvodem, proč armáda zasáhla.

Mugabe žádné oficiální prohlášení nevydal, protože armáda ho drží v domácím vězení. Na veřejnosti se objevil jen včera na promoci studentů univerzity, v jejímž čele stojí.  Podle agentury AFP ale tento týden při jednáních s vůdci armády a jihoafrickými diplomaty odstoupit odmítl. V čele Zimbabwe by prý chtěl zůstat až do prezidentských voleb plánovaných na příští rok.

Mugabe s ženou Grace na archivním snímku. | Zdroj: Reuters

Jihoafrický server News24 tvrdí, že Mugabe chce hlavně víc času na vyjednávání. Podle vysoce postaveného zdroje agentury Reuters z vládní strany se ale už na úterý připravuje parlamentní hlasování o Mugabeho odvolání.

Možný nástupce? 

Do země se mezitím vrátil Mugabeho rival Emmerson Mnangagwa, kterého si armáda zřejmě přeje jako nového prezidenta. Toho Mugabe 6. listopadu odvolal z funkce viceprezidenta, což vyvolalo současnou krizi.

O Mnangagwovi se v minulosti hovořilo jako o možném Mugabeho nástupci. Byl dlouholetým spolupracovníkem hlavy státu a někdejším šéfem bezpečnosti a těší se popularitě mezi armádními generály a válečnými veterány.

Ondřej Klapal, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme