První platinová svatba v britské královské rodině. Palác k tomu vydal portrét královského páru

ČTK ČTK
Aktualizováno 19. 11. 2017 13:27
Oslava první platinové svatby v královské rodině v britských dějinách se odehraje v soukromí. Královna Alžběta a princ Philip se poprvé setkali v roce 1934 na svatbě jeho bratrance. Vzali se ve Westminsterském opatství 20. listopadu 1947, kdy bylo Alžbětě 21 let.
Královna Alžběta II. a její manžel, princ Philip.
Královna Alžběta II. a její manžel, princ Philip. | Foto: Reuters

Londýn - Britský královský pár v pondělí oslaví 70. výročí svatby a Buckinghamský palác při této příležitosti vydal o víkendu nový fotografický portrét královny Alžběty II. a jejího manžela, prince Philipa.

Alžběta a Philipa se poprvé setkali v roce 1934 na svatbě jeho bratrance. Vzali se ve Westminsterském opatství 20. listopadu 1947, kdy bylo Alžbětě 21 let. Královské veselky, pořádané dva roky po skončení druhé světové války, se zúčastnilo množství státníků a členů královských rodin z celého světa. O šest let později Alžběta usedla na trůn.

Sám portrét zachycuje královnu podle agentury Reuters ve stejné róbě, kterou si vzala před deseti lety na bohoslužbu k výročí diamantové svatby, a to i se zlatou broží ve tvaru skarabea s rubínem a diamantem, kterou ji daroval Philip v roce 1966.

Pár je na snímku před portréty krále Jiřího III. a královny Šarloty, kteří spolu žili 57 let, což bylo druhé nejdelší královské manželství, po Alžbětě a Philipovi, kterým je jednadevadesát, respektive šestadevadesát let.

Ale jejich svazek se stále zdá být pevnou skálou v bouři britské politiky i změn ve světě, poznamenala agentura AP.

První platinová svatba v dějinách

Oslava první platinové svatby v královské rodině v britských dějinách se má odehrát v soukromí, bez plánovaných veřejných akcí. Královská rodina se prý sejde k večeři na zámku Windsor.

"Celé ty roky byl, jednoduše řečeno, mou silou a oporou," pochválila Alžběta svého chotě při zlatém výročí v roce 1997. "Královna je obdařena neobvykle velkou dávkou tolerance," vysvětloval zase Philip tajemství úspěchu jejich manželství.

Královský pár má čtyři děti, osm vnoučat a pět pravnoučat.

20. listopadu před 70 lety se provdala současná britská královna Alžběta II. za poručíka královského námořnictva Philipa Mountbattena. | Video: Asociated Press
 

Právě se děje

Další zprávy