Po přepočtení hlasů se změní obsazení sněmovny. Bendla nahradí Kupka

Martin Kupka získal poslanecký mandát za ODS. Zjistil to Nejvyšší správní soud, který v neděli projednal stížnost na výsledek sněmovních voleb ve Středočeském kraji. Tu podal tamní volič. Úředníci soudu proto poslední týden přepočítávali hlasy téměř z poloviny kraje. Ukázalo se, že členové volebních komisí skutečně chybovali, a to celkem v asi 160 okrscích z 915 kontrolovaných.

Brno (Aktualizováno: 16:14 19. 11. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Kupka z ODS

Martin Kupka z ODS | Foto: Filip Jandourek

Starosta obce Líbeznice a místopředseda ODS Martin Kupka, kterému původně chybělo asi 100 hlasů k zisku mandátu poslance, měl ve všech okresech nezapočtené hlasy. Soud při přepočítávání preferenčních hlasů zjistil, že Kupka poslanecký mandát získal. Díky kroužkům nahradí Petra Bendla. Rozložení sil ve sněmovně se rozhodnutím soudu nezmění.

Kupka chce vykonávat mandát poslance co nejlépe. Mrzí ho, že se po přepočtu hlasů ODS změní situace pro Bendla, kterého ve Sněmovně nahradí, řekl v rozhovoru pro Českou televizi.

Politik, novinář a starosta obce Líbeznice. Seznamte se s novým poslancem Martinem Kupkou

Číst článek

„Je to horší, než když vás ve sportu měsíc po skončení zápasu připraví o původní umístění z důvodu chyby rozhodčích. To byl také důvod, proč jsem přepočet neinicioval,“ uvedl Kupka. Současně ho netěší, kolik zbytečné práce muselo kvůli chybám při sčítání hlasů odvést mnoho lidí na obecních a městských úřadech, na krajském úřadě a především na správním soudu.

„Chci proto přispět k tomu, aby jejich práce - stejně jako práce pana Tomáše Nováka, který podnět podal - nepřišly vniveč. Je pro mě důležité, aby toto bezprecedentní rozhodnutí soudu zabránilo podobným problémům v budoucnu,“ uvedl Kupka. Hodlá vyvolat diskusi o zavedení kontrolních mechanismů, které by měly chyby či nesprávný postup při sčítání preferenčních hlasů vyloučit.

Petr Bendl na kongresu ODS v Ostravě | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Není to příjemné, ale takový je život,“ komentoval přepočet hlasů Petr Bendl. Výsledek soudního přezkumu respektuje.

Soud zkontroloval preferenční hlasy na základě podnětu Tomáše Nováka z Prahy, který volil ve Středočeském kraji díky voličskému průkazu. Po volbách zjistil, že v daném okrsku není jeho preferenční hlas pro Kupku zohledněn.

Kupkovi z ODS u voleb chybělo 104 hlasů. Soud nařídil přepočítání, má šanci postoupit z nevolitelného místa

Číst článek

Správní soud dále zjistil, že u více než 2000 volebních lístků byly špatně započítány preferenční hlasy. V mnoha okrscích komise při sčítání neotáčela volební lístky na rubovou stranu a preferenční hlasy pro kandidáty na spodních příčkách kandidátek jednoduše nezapočítala.

V některých okresech Středočeského kraje došlo ke změnám výsledků často o desítky. Třeba v okrese Benešov se počty získaných preferenčních hlasů měnily v 25 okrscích. V okrese Praha-západ získali při volbách čelní kandidáti ODS o 270 hlasů méně, v okrese Mělník o 140 hlasů méně.

Rozsah přezkoumání byl mimořádný

Nejvyšší správní soud v neděli uvedl, že na zjištěné chyby ve volbách bude muset reagovat ministerstvo vnitra i zákonodárce. Jinak podle něj v budoucnu hrozí větší zásah i zneplatnění voleb.

Použili jsme špatnou metodu sčítání preferenčních hlasů, přiznali členové volebních komisí ve Slivenci

Číst článek

Jednání se účastnili i zástupci Státní volební komise. Jejich člen Václav Henych v úvodu soudu uvedl, že chybovost pravděpodobně existuje, s tak velkými problémy jako v letošním roce se ale zatím nesetkal. Na volby přitom dohlíží od 90. let.

Součástí instrukcí pro okrskové volební komise je i manuál, který chronologicky popisuje, co mají její členové od uzavření místnosti dělat, jak správně postupovat při sčítání. Přesto podle zjištění úředníků Nejvyššího správního soudu byla volební dokumentace z mnoha míst špatně zapečetěná.

Přezkoumávání hlasů pro ODS ve Středočeském kraji je z hlediska rozsahu mimořádným opatřením. Výjimečné je i to, že soud rozhodoval v nepracovní den. Důvodem byla snaha rozhodnout před první schůzí Sněmovny, kterou prezident svolal na pondělí.

Nesrovnalostí si všimli datoví novináři 

Nejvyšší správní soud obdržel celkem 78 podnětů týkajících se voleb. Ostatní zamítl po věcném projednání, odmítl z procesních či formálních důvodů, případně odložil, protože nesplňovaly základní náležitosti. Chyby zjistil například ve čtyřech okrscích v Plzeňském kraji, výsledky a pořadí kandidátů to ale neovlivnilo, proto stížnost zamítl.

Na podezřele vysoké preferenční hlasy jako první upozornili datoví novináři Českého rozhlasu. Konkrétně si nesrovnalostí všimli v jednom z okrsků v Praze-Slivenci, další podezřelá data zaznamenali i v Plzni a Ostravě.

Podle oficiálních výsledků Českého statistického úřadu v těchto okrscích u letošních parlamentních voleb využilo možnost zakroužkovat čtyři kandidáty víc než 99 procent voličů. Jak ale následně zjistil Radiožurnál, celá řada zdejších voličů, nevyužila ani jeden preferenční hlas. 

Alžběta Nečasová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme