Zeman letí do Ruska, veze Vitáskovou i Zbytka. S Putinem se setká na dače v Soči

Prezident Miloš Zeman v pondělí odlétá do Ruska. O den později za ním vyráží i podnikatelská mise, které se účastní téměř 130 lidí a je největší v historii České republiky. Hrad kvůli cestě vypraví celkem tři letadla. Během třídenní cesty mají podnikatelé podepsat kontrakty a memoranda s ruskými podniky za desítky miliard korun.

Praha/Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem v Pekingu v květnu 2017

Prezident Miloš Zeman se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem v Pekingu v květnu 2017 | Foto: Mikhail Metzel/TASS | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Podepisovat se mají, jak je obvyklé, smlouvy a memoranda, které jsou předjednány většinou dlouho dopředu a podpis při návštěvě prezidenta je víceméně symbolický. Podle neoficiálních informací, které má Radiožurnál k dispozici, se tak od cesty nic přelomového neočekává. 

Například firma Brisk Tábor, která vyrábí zapalovací svíčky pro auta, má uzavřít smlouvu o rozšíření investic s vládou Samarské oblasti. Dohodu o spolupráci na modernizaci tramvají či metra má podepsat firma Pragoimex a také brněnská Alta zaměřující se na dodávky pro strojírenství a energetiku.

„Máme připraveno 13 smluv na podpis v Moskvě a Jekatěrinburgu a objem těch smluv bude někde kolem 20 miliard korun,“ řekl Radiožurnálu prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Lidskoprávní aktivistka Vitásková

Na seznamu podnikatelů se objevují i zajímavá jména. Podle části seznamu, který má Radiožurnál k dispozici, víme, že na podnikatelských fórech budou majitelé nebo manažeři klasických obrů, jako je Škoda Auto nebo PPF, respektive její realitní ruské dcery.

Se Zemanem poletí do Ruska i Vitásková. Z první dámy české energetiky se stala lidskoprávní aktivistka

Číst článek

Chybět ale nebudou i zástupci menších průmyslových a obchodních firem, hotelů, lázeňství, ale i několika právních kanceláří mířících na ruskou klientelu.

K těm nejznámějším jménům patří Alena Vitásková, donedávna šéfka Energetického regulačního úřadu, která dříve sama podnikala v plynárenství.

Vitásková ale má na práci v energetice roční moratorium, a tak jede se Zemanem coby zakladatelka vlastního institutu. Ten se má zabývat ochranou lidských práv. O případu jsme psali zde.

Zemanovi sponzoři

Do Ruska nejvíce chtějí proniknout obory, jako je strojírenství, energetika, turismus, a překvapivé množství právních firem.

Průzkum: Zeman by v prvním kole prezidentské volby jasně porazil Drahoše

Číst článek

Napříč obory jde pak poměrně velká skupina firem, které mají společnou náklonnost k Miloši Zemanovi nebo jeho okolí.

Jde například o firmu Sigma, která přispěla na Zemanovu minulou prezidentskou kampaň a podpořila několikrát i stranu SPO, bývalé zemanovce, jíž je prezident dodnes čestným předseda.

V delegaci najdeme i místopředsedu SPO Zdeňka Zbytka, který kdysi seznámil Zemana s Putinovým blízkým Jakuninem. Zajímavá je i firma Dašické sklepy, za kterou jedou Vasil Džugana a Michali Ťasko.

Džugan i Ťasko působí i v čele Světové rady podkarpatských Rusínů, jejíž bývalé špičky Ukrajina obviňovala z podkopávání jednoty státu, což má být zájmem Ruska. Rusíni si na setkání v Dašicích před pěti lety také odhlasovali, že budou volit Zemana, protože prý nedělá rozdíl mezi Amerikou a Ruskem.

PREZIDENTŮV PROGRAM

V úterý se Zeman setká v Soči s Putinem. K vrcholům návštěvy budou patřit i dva podnikatelské semináře v Moskvě a Jekatěrinburgu, na kterých budou s ruskými partnery jednat zástupci 150 českých firem.

V Moskvě Zemana čeká schůzka s ruským premiérem Dmitrijem Medveděvem, na programu má zahájení výstavy pokladů Pražského hradu, ruským veteránům druhé světové války udělí česká vyznamenání.

V uralském Jekatěrinburgu převezme Zeman čestný doktorát místní univerzity, uctí památku československých legionářů a prohlédne si montážní halu v továrně na kompletaci českých letounů L-410.

Podívejte se na kompletní program cesty, který má Radiožurnál k dipozici:

Jana Klímová, haf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme