Pondělí 20. května 2024, svátek má Zbyšek
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

‚Nejvíce proruský státník v Evropě.‘ Podle ruských médií budou Zemanově cestě dominovat sankce

Svět

  7:32
SOČI - Ruská média v úterý k zahájení státní návštěvy prezidenta Miloše Zemana připomínají jeho vstřícný postoj k Rusku, některé komentáře Zemana označují za nejvíce proruského státníka v Evropě. Za jedno z ústředních témat prezidentovy cesty autoři komentářů shodně označují protiruské sankce vyhlášené po anexi Krymu, jichž je Zeman přesvědčeným odpůrcem.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) foto: Twitter prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka

Agentura RIA Novosti připomněla, že Zeman v minulosti nejednou vyzval ke zrušení protiruských sankcí Západu, které označuje za vzájemně nevýhodné. Dával najevo, že v této otázce počítá s aktivní pomocí Andreje Babiše, který se snaží sestavit novou vládu. Zeman před cestou oznámil, že s prezidentem Vladimirem Putinem bude diskutovat o nesmyslnosti sankcí, a to jak západních, tak i ruských, píše ruská agentura.

Prezident Zeman odletěl na státní návštěvu Ruska. V Soči se setká s Putinem

Ruské vysílání Rádia Svoboda citovalo slova politologa Ivana Preobraženského, že role Miloše Zemana v českém státním uspořádání je velmi omezená. „Zeman šíří myšlenky, o nichž se nezmiňuje žádný evropský politik. Snaží se nastolit takovou cestu řešení konfliktů kolem Krymu, která by byla Rusku výhodná. V Kremlu velmi dobře vědí, že český prezident doma nehraje významnou roli, protože Česko je parlamentní republika,“ uvádí politolog.

„Zeman nerozhoduje, nenese odpovědnost za svá prohlášení. Proto může říci prakticky cokoli, a v tomto ohledu je teď pro Kreml velmi výhodný,“ soudí Preobraženskij.

Součást kampaně

Televizní kanál ruských nacionalistů Cargrad v komentáři uvedl, že Zemanova cesta do Ruska je nepochybně součástí jeho kampaně k lednovým prezidentským volbám, v nichž kandiduje. Úterní setkání s Putinem podle něj přinese Zemanovi v České republice politické body.

Server Gazeta napsal, že o reciproční návštěvě Putina v Praze se v současnosti nejedná, což ČTK potvrdili i členové Zemanova doprovodu. „Je ale jasné, že taková návštěva by se mohla uskutečnit až po březnu 2018, kdy se v Rusku uskuteční prezidentské volby,“ uvedla Gazeta.

Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...