Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Zeman v Rusku: Putin ho nechal čekat stejně dlouho jako britskou královnu

Video se připravuje ...
Autor: Vera Renovica - 
21. listopadu 2017
15:41

Před luxusním hotelem v Soči seděla delegace českého prezidenta Miloše Zemana (73) v autech. Čekali na povel svého hostitele, ruské hlavy státu Vladimira Putina (65), který je známý svým neuvěřitelným zpožděním. Nakonec se auta rozjela směrem k Putinově rezidenci u Černého moře a setkání se posunulo o pouhou čtvrthodinu – stejně jako kdysi u Alžběty II.  


Muži se setkali v konferenční místnosti. Zeman, o kterém se tvrdí, že je až moc proruský, rozhodně své úsměvy vůči jednomu z nejmocnějších lidí světa nekrotil. Po své pravici měl šéfa zahraničního odboru Rudolfa Jindráka, ekonomického poradce Martina Nejedlého či kancléře Vratislava Mynáře.

S Putinem se bavil mimo jiné o ruské výpomoci v bojích proti teroristům v Sýrii, kterou pochválil. A také mluvil o prohlubování vztahů mezi Českem a Ruskem. Narazil i na fakt, že na výstavu Poklady Pražského hradu v Moskvě chtěl dovézt ostatky svaté Ludmily. „Z důvodů technických, nikoliv ideologických, to ale nešlo,“ povzdechl si Zeman.

Všichni ať umí rusky!

Celou dobu mluvil český prezident rodným jazykem svého protějšku a služby tlumočnice, ať už pro sebe anebo pro další přítomné, odmítl. “Všichni žurnalisté by měli umět rusky. Pokud nerozumí, je to jejich problém,” poznamenal pak na adresu novinářů. Oproti minulosti to ale bylo velmi mírné, až laskavé, stanovisko. Když se s Putinem setkal v květnu v Číně, žertoval rovnou o tom, že je pisálků příliš moc a měli by se likvidovat. 

Obědval dvakrát

Pak státníci zamířili na společný oběd: podávala se fazolová polévka a telecí krkovice se smržem a červenou řepou. Česká hlava státu přitom už jedla. Zeman do Putinovy rezidence přijel z pracovního oběda s dosluhujícím velvyslancem v Rusku a někdejším kosmonautem Vladimírem Premkem. S Putinem se Zeman chtěl bavit kromě islámského terorismu také o budoucnosti vzájemného podnikání v době protiruských sankcí.

Otevře archivy?

Na tiskové konferenci po společném jednání za zavřenými dveřmi se pak jasně promítl rozdíl mezi stylem ruským a českým. Anebo mezi stylem Zemana a Putina. Zatímco ruská hlava státu z papíru monotónně četla všechny možnosti ekonomické spolupráce (kladl důraz hlavně na energetiku), a mluvila o normalizaci vztahů s Evropou a Ukrajinou, Zeman zvolil svůj žoviální styl a mluvil spatra. Vzpomněl si například, že do Francie s ním letělo jen 14 podnikatelů, zatímco do Ruska 140, z čehož vyvodil, že je Rusko desetkrát důležitější než Francie.

Tomu se Putin, kterého  nedávno francouzský prezident Emmanuel Macron (39) tepal kvůli Ukrajině i jiným sporům, hořce zasmál. O protiruských sankcích, které dlouhodobě kritizuje, pak řekl Zeman Putinovi: “Přijdete o naše vynikající sýry a neméně vynikající jogurty.” “Hlavně, ať je pivo, jogurty mě zajímají méně,” odpověděl ruský pohlavár.

Kdo pozdě chodí…

Vladimir Putin je proslulý tím, že chodí pozdě – i exmanželka Ludmila líčila, jak na něho v moskevském metru třeba hodinu a půl čekala a plakala. Papeže Františka nechal čekat 50 minut, dělal to, i když jako prezident začínal – roku 2003 na něho celých 14 minut musela čekat britská královna Alžběta II.

Roku 2012 pak dnes již bývalý americký ministr zahraničí John Kerry stepoval tři hodiny na Rudém náměstí, než se Putin „uráčil“. A někdejší ukrajinský prezident Viktor Janukovič čekal hodiny čtyři! Podle politických komentátorů jde o Putinovu psychologickou hru, kdy trestá lidi, kteří jsou pro něj opravdovými soupeři. Touto logikou je pro něho Zeman absolutně nevýjimečný. Čtvrthodinové zpoždění je totiž u Putina v podstatě chození včas.   

Ruský prezident toho českého přijal v letovisku v Soči. Město u Černého moře si k letním radovánkám vyvolil kdysi už Stalin, jeho křiklavě zelená „dača“ pořád stojí. Putinova rezidence Bočarov Ručej (pojmenovaná podle nedaleké říčky) byla postavena roku 1955 a slunit se tam jezdívali Nikita Chruščov, Leonid Brežněv i Boris Jelcin. Budovu s vysokými stropy a 20 ložnicemi používá Putin k neformálním jednáním s politiky a v podstatě tam dělá více přijetí než v Kremlu – včera se tam za ním „stavil“ syrský prezident Bašar Asad. A ti lídři, kteří zde třeba pobyli přes noc, si mohli zahrát tenis či se vykoupat ve dvou bazénech – jednom se sladkou, jednom se slanou vodou.  

S Medveděvem, ale bez Gorbačova

Zeman je do pátku na návštěvě Ruské federace, v jejímž rámci se ještě chystá do Moskvy a Jekatěrinburgu. V obou městech zahájí podnikatelská fóra, kvůli nimž jej doprovázela v podstatě 25 let nevídaná delegace zastupující přes 130 firem.

V Moskvě se navíc sejde s exprezidentem a nyní premiérem Ruska Dmitrim Medveděvem. Schůzka s bývalým sovětským prezidentem Michailem Gorbačovem se ale nakonec ruší úplně. „Hospitalizovali ho v noci z pátku na sobotu. Druhá strana schůzku s panem prezidentem Zemanem nezrušila, pouze informovala, že je vysoce pravděpodobné, že k ní z důvodu zdravotního stavu pana Gorbačova nedojde,“ řekl už před cestou Blesk.cz ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák.

mnpv ( 21. listopadu 2017 19:50 )

zdenekk má pravdu Vlastičko

jikar ( 21. listopadu 2017 18:59 )

Miloš Zeman: „Pro mé ruské přátele mám vždy volnou chvilku.“ Škoda že si nenašel chvilku taky pro Českou republiku, jejíž je prezidentem, například že by důstojně připomněl státní svátek 17. listopadu.

gabreta ( 21. listopadu 2017 18:27 )

O jakej suverenitě mluvíš? O tý o jsme podpisem Lisabonský smlouvy přišli? To jsi nějak zaspala doubu co??

xiioma ( 21. listopadu 2017 18:15 )

Prezident nerespektující suverenitu ČR, není prezident, ale obyčejný Putinův lokaj.

HajkovaVlasta ( 21. listopadu 2017 18:13 )

Další důvod proč volit pana Zemana a ne proamerické šváby.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa