Zemana článek ruského webu o 'vděčnosti za rok 1968' rozzlobil. Ohradí se, zní z jeho delegace

Prezidenta Miloše Zemana rozzlobil článek na webu ruské armádní televize, podle něhož by Československo mělo být vděčno za sovětskou intervenci z roku 1968, sdělil člen delegace, která prezidenta doprovází na jeho nynější státní návštěvě Ruska.

Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezidenta Zemana rozhořčil článek na ruském webu

Prezidenta Zemana rozhořčil článek na ruském webu | Zdroj: Reuters/tvzvezda.ru

Zeman byl o článku informován po příletu do Moskvy z černomořského Soči, kde v úterý jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Zeman podle hradního zdroje využije nynější návštěvy k tomu, aby se při některé příležitosti proti článku na ruském webu ohradil. Není vyloučeno, že to bude středeční setkání s předsedou ruské vlády Dmitrijem Medveděvem v Gorkách u Moskvy.

Za rok 1968 byste měli být vděční, píšou v Rusku. 'Urážlivá dezinterpretace,' reagoval Zaorálek

Číst článek

Českou delegaci překvapil fakt, že článek vyšel v době Zemanova pobytu v Moskvě. Navíc v situaci, kdy ruská strana sama opakovaně varuje před překrucováním historických faktů. Zeman v úterý v prohlášení k novinářům po jednání s Putinem označil osoby, které se snaží dějiny falšovat, za "ubožáky".

Proti textu se ostře ohradil i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). „To jsou naprosto neuvěřitelné dezinterpretace a je to téměř urážlivé, protože přece každý ví, že v České republice je pohled na srpen 1968 poměrně jasný, je to prostě něco, co je zpracováno historiky,“ řekl pro Radiožurnál.

Web ruské armádní televize Zvezda, řízené ruským ministerstvem obrany uvedl v článku zveřejněném na úvod oficiální návštěvy českého prezidenta Miloše Zemana v Rusku, že Československo by mělo být Sovětskému svazu vděčno za rok 1968.

"Vstup vojsk do Československa (v roce 1968) nedovolil Západu uskutečnit státní převrat podle technologie uskutečněné za 'sametových' revolucí a zachoval na více než 20 let život v míru za souhlasu všech národů Varšavské smlouvy," tvrdí autor článku Leonid Maslovskij, kterého provází na ruském internetu pověst publicisty, snažícího se rehabilitovat sovětské zřízení.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme