Cenu časopisu Listy za zásluhy o politickou kulturu a občanský dialog převzal Petr Pithart

22. listopad 2017

Letošní cenu Pelikán za práci pro politickou kulturu a občanský dialog převzal v Olomouci politik, právník a esejista Petr Pithart. Ocenění nese jméno po Jiřím Pelikánovi, olomouckém rodákovi a jedné z předních osobností Pražského jara. Byl také prvním československým poslancem Evropského parlamentu.

Plastiku pelikána si Petr Pithart převzal z rukou redaktorů politického časopisu Listy. A jak hodnotí současnou politickou kulturu a současný pohled na demokracii? „Bojím se, že někteří lidé se chovají, jako by si říkali o tvrdou lekci autoritářského státu, jako by si to chtěli vyzkoušet. A teprve potom by si řekli: ‚To jsme byli blázni, držme se toho nedokonalého, co máme, protože všechno ostatní je ještě horší.‘“

Součástí slavnostního ceremoniálu byla i beseda na téma Rozdělování a sjednocování Evropy. S bývalým slovenským politikem a zakladatelem nakladatelství Kalligram Lászlem Szigetim a polským překladatelem a esejistou Aleksanderem Kaczorowskim diskutoval politolog Pavel Šaradín.

Podle něj je důležité stále o demokratických hodnotách přemýšlet a tříbit si názory. „Zvlášť po těchto volbách, kdy se hovoří o tom, že tu možná budeme mít vládu, která se bude snažit změnit ústavu. To by se samozřejmě mohlo dotknout také demokratického pořádku. Já to nevidím nijak fatálně, ale vidím nebezpečí v pronikání přímé demokracie. Některé strany chtějí porušit základní zastupitelský princip demokracie, na který jsme byli zvyklí. De facto chtějí nechávat rozhodnutí na lidech na ulici. Nic proti tomu, ale v každém případě může dojít k nastavení takových ústavních mechanismů, které budou mít vliv na snížení kvality demokracie,“ uvedl Šaradín.

Prvním nositelem ceny Pelikán se v roce 2004 stal Tadeusz Mazowiecki, první nekomunistický premiér v bývalém sovětském bloku, dalšími spisovatelka Alena Wagnerová, polský novinář Adam Michnik, politik Jaroslav Šabata, slovenská předsedkyně vlády Iveta Radičová nebo velvyslanec Slovenské republiky v Praze Peter Weiss. Petr Pithart je jejím čtrnáctým laureátem.

autor: bam
Spustit audio