Poslední šance? Biatlonista Soukup stále věří v návrat formy. Nejsem nejmladší, to je realita, říká

Aleš Vávra Aleš Vávra
22. 11. 2017 15:25
Pětatřicetiletý český biatlonista Jaroslav Soukup bojuje o olympijské hry. A přiznává, že pokud konečně nepřijde forma, zřejmě po nich uzavře svou sportovní kariéru.
Jaroslav Soukup.
Jaroslav Soukup. | Foto: (C) Český biatlon, Petr Slavík

Praha - Dlouhá léta byl zvyklý na úspěchy a medaile. Patřil k nejzásadnějším osobnostem českého biatlonu a byl jednou z hlavních tváří boomu, který v tomto desetiletí nakopl dříve okrajový sport popularitou někam k fotbalu a hokeji.

V posledních sezonách ale forma Jaroslava Soukupa utrpěla vážné trhliny. Pódiová umístění se jilemnickému závodníkovi rok za rokem stále více vzdalují. Již pětatřicetiletý biatlonista ovšem nepřestává bojovat. Právě teď se pere o svou patrně poslední šanci.

"Pokud mi to nepůjde, byl by konec kariéry po olympijských hrách asi na místě," řekl Soukup v rozhovoru pro oficiální web českého biatlonu.

"Ovšem kdybych se chytil a uspěl, pak bych důvod vzdávat se reprezentace ještě neměl," dodal jedním dechem.

První dílčí bitvu dokázal vyhrát. V uplynulých týdnech vydřel místo v reprezentačním A-týmu a odjede tedy na konci tohoto týdne na první zastávku Světového poháru ve švédském Östersundu.

"Jsem rád, že první zkoušku nové sezony jsem zvládl. Na druhou stranu ale  nemohu nevidět, že stále dost zápasím se střelbou. Musím na ní ještě hodně makat," upozornil na svou největší slabinu posledních sezon.

V nich se postupně propadal v celkovém pořadí Světového poháru. Před třemi lety ještě patřil k širší špičce a skončil jednatřicátý. O rok později už figuroval na začátku páté desítky, v předminulé sezoně už ani nebyl v top padesátce. A letos na jaře dokončil Světový pohár na 63. pozici.

O neustálém zhoršování své výkonnosti dobře ví. Přesto nemá chuť přestat pracovat. "Zkrátka se snažím odvádět vše na sto procent a nic nepodcenit. Stále jsem přesvědčený, že mám na víc, než jsem ukazoval v minulých sezonách," přiblížil své pocity.

Soukup nechce jen vzpomínat na dřívější medaile. Pořád má pocit, že by mohl přidat další úspěchy. "Stále si myslím, že mám na to, abych bojoval o první desítku nebo třeba i o cenné kovy. To mě motivuje a drží v přípravě," podotkl dvojnásobný medailista z olympiády a držitel dvou světových bronzů.

Motivaci si drží i přes nepříjemné bolesti, které během letošní přípravy pravidelně zažívá. "Různé bolístky byly mými každodenními průvodci. Hůře jsem setřásal únavu. Došlo mi, že už nejsem nejmladší. Jo, taková je realita," hlesl Soukup.

Na lyžích si ale připadá dobře. "Forma to ještě není, ovšem v kopcích jsem se cítil silný," pochvaloval si biatlonista poslední přípravné týdny. "Opravdu jsem se neflákal. Základ mám dobrý, jen se potřebuji rozjezdit, rozzávodit," uzavřel Soukup optimisticky.

 

Právě se děje

Další zprávy