Zeman se v Moskvě setkal s Gorbačovem a vyznamenal veterány

Prezident Miloš Zeman, který je nyní na státní návštěvě v Rusku, se ve středu v Moskvě setkal i s bývalým sovětským prezidentem Michailem Gorbačovem. Informoval o tom Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček, který na internetu zveřejnil fotky obou politiků ze vzájemného setkání.

ZEMAN V RUSKU Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman, který je nyní na státní návštěvě v Rusku, se ve středu v Moskvě setkal i s bývalým sovětským prezidentem Michailem Gorbačovem

Prezident Miloš Zeman, který je nyní na státní návštěvě v Rusku, se ve středu v Moskvě setkal i s bývalým sovětským prezidentem Michailem Gorbačovem | Zdroj: Pražský hrad

S nyní šestaosmdesátiletým Gorbačovem se měl Zeman setkat už loni v září v Praze, kam ale nakonec bývalý šéf Sovětského svazu nepřijel ze zdravotních důvodů.

Michail Grobačov

Stál v čele Sovětského svazu koncem 80. let a od března 1990 do prosince 1991 byl jeho prvním a zároveň posledním prezidentem. V roce 1985 odstartoval změny, které měly reformovat komunistický systém. Opak se ale stal pravdou. Kromě rozpadu SSSR pomohla perestrojka i k návratu demokracie do bývalého komunistického bloku. V roce 1990 dostal Gorbačov Nobelovou cenu za mír.

V Praze se měl Gorbačov účastnit konference o bezpečnosti v Evropě, na niž poslal jen videoposelství.

V něm mimo jiné poukázal na prudké zhoršení vztahů mezi Ruskem a Západem a vyjádřil lítost, že hospodářské kontakty budované desetiletí se zpřetrhávají a že dialog nahradily sankce.

Zeman ocenil veterány

Prezident Zeman ve středu také předal vyznamenání čtyřem ruským osobnostem. Učinil tak v budově českého velvyslanectví, kde společně s manželkou Ivanou uspořádal recepci při příležitosti své státní návštěvy Ruska. Slavnostní večer byl zároveň připomínkou nedávného 99. výročí vzniku Československa.

Recepce byla poděkováním ruským válečným veteránům, kteří se podíleli na osvobození Československa z nacistické okupace. Tři z nich, Marija Rochlinová, Vladimir Dymkov a Boris Zvegincev, od prezidenta obdrželi medaile Za hrdinství.

Zeman letí do Ruska, veze Vitáskovou i Zbytka. S Putinem se setká na dače v Soči

Číst článek

Vyznamenaní, jimž je každému 93 let, si stříbrné medaile s vyobrazením dvouocasého lva převzali osobně. Medaili Za zásluhy obdržela ruská bohemistka, profesorka slovanské filologie Valerija Vasiljevová.

Medaili Za zásluhy prezident udělil i ruské obhájkyni lidských práv Svetlaně Ganuškinové. Předsedkyně výboru Občanská pomoc a členka prezidentského Výboru pro rozvoj institucí občanské společnosti a pro lidská práva ocenění nepřevzala, protože pobývá v zahraničí.

Prezident v Rusku

Zeman zahájil svou oficiální návštěvu Ruska v pondělí. Doprovází ho velká podnikatelská delegace, která se dnes spolu se Zemanem účastnila česko-ruského podnikatelského fóra. Na něm české firmy podepsaly smlouvy a dohody za 19 miliard korun.

Další čtyři dohody by měly být uzavřeny v Jekatěrinburgu, kde se bude ve čtvrtek konat další podnikatelské fórum.

Ruský web se podle Ovčáčka omluvil za článek o Československu. Šéfredaktor bude potrestán důtkou

Číst článek

Už v úterý se Zeman v Soči sešel s prezidentem Vladimirem Putinem. Ve středu bylo také potvrzeno vytvoření Česko-ruského diskusního fóra, které by se od příštího roku mělo stát platformou pro dialog o vzájemných vztazích včetně citlivých problémů.

Proti fóru v Česku protestovali bývalí čeští diplomaté a další lidé, kteří v otevřeném dopise vyzvali ministra zahraničí Zaorálka, aby platformu pozastavil. Podle nich poškozuje zájmy Česka a bude sloužit jako propagandistický nástroj Moskvy. Zaorálek jejich požadavek odmítl s tím, že fórum má oslovit ruskou občanskou společnost.

Stín okupace Československa

Cestu prezidenta Zemana poznamenal článek na ruském armádním webu, který obhajoval sovětskou intervenci do Československa v roce 1968.

Na Zemanovu žádost se od článku distancoval ruský premiér Medveděv, s nímž se Zeman dnes setkal. Premiér prohlásil, že text neodráží postoj ruského vedení a je osobním názorem autora.

Ruská armádní televize Zvezda se později ve středu za lživý článek o invazi do Československa omluvila. Na facebooku to oznámil mluvčí prezidenta Zemana.

haf, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme