Boj o přežití zimy. Plzeň už může postoupit, fotbalisté Slavie musí v Izraeli splnit povinnost

Jiří Škuba Jiří Škuba
23. 11. 2017 10:51
Předposlední duely ve skupinách Evropské ligy čekají fotbalisty Plzně, Slavie a Zlína. Zatímco lídr ligové tabulky si proti FCSB může zajistit postup už dnes, Pražané se v Tel Avivu pokusí o zajištění co nejlepší pozice před závěrečným zápasem s Astanou.
Milan Petržela už ví, jaké je to bojovat s Rumuny
Milan Petržela už ví, jaké je to bojovat s Rumuny | Foto: Tomáš Liška

Praha -  Třikrát s ní nevyhráli, čtvrtý pokus jim ovšem skýtá naději na postup. Fotbalisté Plzně mají nejlepší pozici z českých zástupců v poháru: pokud dnes od 19.00 porazí FCSB (online přenos ZDE), přiblíží se účasti do vyřazovací fáze Evropské ligy. K tomu, aby svěřenci Pavla Vrby mohli slavit už dnes, ovšem nesmí Beer Ševa porazit Lugano.

Plzni nahrává to, že bývalá Steaua už má postup v kapse od minulého kola, proto se nedá očekávat, že se ve Štruncových sadech bude rvát jako o život.

"Třikrát nezvládnout zápas s jedním soupeřem není úplně optimální. Doufám, že to konečně všechno prolomíme a vyhrajeme. Možná už Steauu bereme jako český mančaft, protože jsme se s ní setkali tolikrát. Známe dostatečně její kádr, kvalitu, Alibeca a tak dále," prohlásil trenér Vrba.

Tabulka skupiny G

1. FCSB 4 3 1 0 8:3 10
2. Plzeň 4 2 0 2 9:8 6
3. Hapoel Beer Ševa 4 1 1 2 5:7 4
4. Lugano 4 1 0 3 6:10 3

Slavia figuruje na třetím místě skupiny A, a aby nemusela spoléhat na výsledek druhého utkání v Astaně, potřebuje k uchování postupových nadějí bodovat na půdě Maccabi Tel Aviv (21.05, online ZDE). Kazachstánský celek přivítá 7. prosince v Edenu, a zda bude muset vyhrát, nebo ji bude stačit remíza, o tom se rozhodne dnes.

Izraelské mužstvo má na svém kontě jediný bod, šanci na účast v jarních vyřazovacích bojích už ztratilo. A co víc: Maccabi jako jediné ze všech týmů ve skupinách ještě nedalo gól.

 "Uvidíme, jak k tomu přistoupí. Oni už šanci nemají, takže myslím, že to bude hlavně o nás. Když podáme dobrý výkon, tak snad zvítězíme," řekl obránce Michal Frydrych k zápasu, který se kvůli rekonstrukci stadionu v Tel Avivu odehraje v Netanje.

Tabulka skupiny A

1. Villarreal 4 2 2 0 7:3 8
2. Astana 4 2 1 1 7:4 7
3. Slavia Praha 4 1 2 1 4:5 5
4. Maccabi Tel Aviv 4 0 1 3 0:6 1

Zlín bude na hřišti Šeriffu Tiraspol bojovat o udržení naděje na postup (výkop ve 21.05). Tu dá hostům jen vítězství. V případě porážky či remízy budou svěřenci trenéra Bohumila Páníka v posledním kole hrát doma s Lokomotivem Moskva už jen o prestiž.

V Tiraspolu ovšem čeká tým těžký úkol, jelikož domácí cítí šanci poprvé ve své historii postoupit ze skupiny. Po výhře nad Lokomotivem mají už šest bodů a triumf nad Zlínem by jim mohl dát definitivu, pokud zároveň Lokomotiv prohraje s Kodaní.

"Nečekal jsem, že Tiraspol vyhraje v Moskvě. Ukazuje se, že všichni tři naši soupeři jsou srovnatelně silní a těžko se s nimi hraje. Válka o postup mezi nimi bude až do posledního utkání. My bychom museli dvakrát vyhrát, abychom se dostali na osm bodů, a ani to nemusí stačit na postup," připustil trenér Zlína Bohumil Páník.

Tabulka skupiny F

1. FC Kodaň 4 1 3 0 4:1 6
2. Šeriff Tiraspol 4 1 3 0 3:2 6
3. Lokomotiv Moskva 4 1 2 1 5:3 5
4. Zlín 4 0 2 2 1:7 2
 

Právě se děje

Další zprávy