Dělníci nechali v Mohelnici rozkopané ulice. Kvůli sítím se k nim vrátí až příští rok

28. listopad 2017

Obyvatelé ulic Staškova a Spartakiádní v Mohelnici budou dalších několik měsíců chodit domů přes nedokončenou stavbu. Dělníci opustili rozkopané silnice a vrátí se k nim až příští rok. Správce sítě musí ještě položit chráničky na kabely.

„Tady se nedá jet. Když za mnou jede auto, tak je to o strach, aby mě nezachytilo. Je to tam úzké,“ komentuje pan Adolf, který raději vede svoje kolo po chodníku. Aby se bezpečně dostal domů, radši tu sesedá. Obyvatelé z druhé strany ulice ale nemůžou ani to. Rozkopaný chodník i krajnice je nutí obcházet stavbu místy až do poloviny vozovky.

„V červnu to tady rozkopali, nevím proč. A do dneška se tady nic neděje,“ stěžuje si paní Jitka při své každodenní cestě na autobus. „Silnice je hrozně úzká, chodník tu žádný není, takže je to tu nebezpečné,“ dodává.

A takhle to bude vypadat minimálně do jara příštího roku. Na kabely, které vedou pod rozkopanými cestami, totiž bude provozovatel sítí instalovat chráničky kvůli plánovaným opravám v následujících letech. Potvrdil to nezávislý starosta Mohelnice Pavel Kuba: „Oslovili jsme ČEZ v průběhu výstavby. Dohodli jsme se, že bychom to mohli uložit do země, když už je to rozkopané.“

Energetická firma ale podle svého mluvčího Vladislava Sobola, jedná tak rychle, jak to jde. „Investiční plán musíme připravovat dva až tři roky před realizací a když nějaké město nebo obec získá dotaci, neumíme tak rychle reagovat. Legislativní proces, který souvisí s výstavbou elektrického vedení, je mnohem náročnější a delší než proces pro opravy cest,“ uvedl mluvčí.

Obyvatelé i kolemjdoucí si tak ještě na opravené cesty několik měsíců počkají. „Musíme si vybírat jinou, schůdnější cestu,“ konstatuje paní Jitka.

autor: sol
Spustit audio