Prosinec je sice obecně vnímán jako doba klidu a spánku na zahradě, ale stále je mnoho věcí, které můžeme z podzimu dokončit či předpřipravit na další rok.

Stromy a keře potřebují vaši péči

Pokud jste si zasadili ozdobné keře a stromy, můžete se teď radovat z jejich okrasných plodů, které na větvích vydrží často až do ledna. Stejně tak vám potěšení udělají stálezelené jehličnany, jejichž tvary a barvy nyní v zimě vyniknou ještě víc. Pokud máte mladé stromy a keře, ujistěte se, že jste jejich kmeny dobře ochránili před mrazy a případně před okusy zvířat, jako např. zajíců. Keře je vhodné překrýt chvojím, slámou, suchým listím či jinými izolačními materiály.

Pokud není země už příliš zamrzlá, můžete si také vykopat jámy a připravit je pro sadbu nových stromů na jaře. Máte-li na zahradě peckovice, jako třeba třešně a višně, je právě ideální doba na odebírání roubů.

Vitaminů dostatek i v zimě

Ačkoliv je prosinec, neznamená to, že se musíte připravit o dávku čerstvých vitaminů. Je čas rychlit zeleninu, jako např. bylinky, řeřichu, naťovou cibuli nebo čekankové puky. Některé druhy zeleniny můžete sklízet v zimě přímo ze záhonů, jako třeba pórek, růžičkovou kapustu nebo kadeřávek.

Voda nesmí chybět

To, že je zima, neznamená, že vaše dřeviny na zahradě nepotřebují pravidelnou zálivku, obzvláště pokud delší dobu neprší nebo nesněží. Dopřejte ji listnatým stromům i keřům, přestože jejich životní pochody jsou nyní pomalejší, avšak ještě víc je potřeba ji dopřát jehličnanům, které právě teď v zimě často trpí suchem, a také odolným kvetoucím květinám, jako jsou například vřesovce a vřesy nebo okrasné kapusty a další.

Co můžete už teď vysévat?

Už v prosinci si můžete sestavit plán, co vysejete a vysadíte příští rok. Jednou z ozdobných květin, jejichž výsev do misek se provádí právě teď, je muškát. Semínka se předpřipravují do misek, ve kterých se pěstují pod tenkou vrstvou zeminy. Mladé rostlinky se později přesazují do kelímků či větších misek.

Rovněž se můžete pustit do předpěstování některých odrůd rajčat a okurek, které pak budete pěstovat ve skleníku, nebo také bylinek, které si na jaře přesadíte přímo na záhony.

Nezapomínejte na obyvatele zahrad

Máte-li na zahradě jezírko, je na čase jej zazimovat a rybičky z něj přesadit do nádob, ve kterých přečkají zimu. Nenechte jezírko zamrznout předtím, než rybičky přesadíte, obzvláště je-li vaše jezírko malé či mělké. Pokud už k tomu dojde, vyvrtejte do ledu otvor, aby se rybičky neudusily, a dbejte na to, aby díra v ledu znovu nezamrzla.

Pokud můžete, připravte také na stromy a zídky krmítka pro ptáky či pověste na větve stromů nebo keřů lojové koule, aby si mohli opeření obyvatelé zahrad přijít na své.