Předchozí
1 z 5
Další

Kopřivnická Tatra vás zřejmě napadne jako hlavní český výrobce, který se mimo civilní nákladní vozy soustředí rovněž na produkci vozidel armádní specifikace. Mimo tatrovku však na našem území probíhá výroba či montáž více než desítky dalších lehkých i těžkých vojenských strojů rozdílných značek a typů - od malých tereňáků po osmikolové nosiče houfnic.

Podívali jsme se tedy na několik českých společností, které produkují vozidla vlastní konstrukce nebo třeba u nás pouze montují a upravují vozy jiných značek pod licencemi zahraničních výrobců. Některé vozy nakonec používá přímo armáda České republiky a některé jsou zase exportovány do dalších zemí. Více fotek najdete rovněž v galerii.

Škoda RSO.
Škoda RSO měla sloužit německé armádě v těžkém terénu. Byl to propadák, naštěstí

Tatra Trucks

U kopřivnické značky začneme. Nejenže na základě svých nákladních terénních vozů pro civilní využití staví i velmi schopné armádní modely Tactic a Force, divize Tatra Defence Vehicle pro armádní služby a servis se také zabývá konstrukcí licencovaných obrněných vozidel TITUS francouzského výrobce Nexter Systems s využitím tatrováckého podvozku.

Obě firmy, tedy Tatra Trucks a Tatra Defence Vehicle, kromě toho občas spolupracují se zahraničními společnostmi na vývoji armádních vozidel, nedávno například vzniklo vozidlo Husar, které se bude vyrábět v Polsku. 

Terénní vozy z Mladé Boleslavi.
V Boleslavi staví auta s pohonem 4x4 už 80 let. Některá byla vážně pozoruhodná

Tatra Tactic: Model Tactic je tedy vlastně přejmenovaný civilní typ T810, který má pod kapotou motor Renault o výkonu 240 koní (177 kW) a točivém momentu 920 Nm. Specifikace je podle představ striktně vojenská. Kabina může být pancéřovaná s odolnější podlahou a střechou s přípravou na instalaci kulometu. Standardní transportér má v nákladovém prostoru lavici pro 16 vojáků a zadní vyklápěcí plošinu.

Tatra Tactic.Zdroj: Tatra Trucks

Tatra Force: Až desetikolové speciály vycházející z rozsáhle inovované řady T815 mohou být rovněž pancéřované a jsou z výroby upravené pro možnost přepravení letounem C-130 Herkules. Kabinu lze vybavit přetlakovým filtračním systémem proti útoku chemickými zbraněmi, střešním průlezem a také upevněním pro palné zbraně.

Tatra Force.Zdroj: Tatra Trucks

TITUS 6x6: Již mimo základní modelovou řadu armádních vozů Tatra vzniká i obrněné vozidlo TITUS francouzské společnosti Nexter Systems. Tatrovácký podvozek nabízí pohon kol 6x6, přičemž manévrovatelná je přední i zadní náprava. Maximální rychlost až 27 tun těžkého kolosu je 110 km/h a pohání jej motor o výkonu kolem 500 koní (367 kW) spojený s automatickou šestistupňovou převodovkou. Během let 2020 a 2024 by těchto vozidel měla mít česká armáda k dispozici již celkem 62.

TITUS 6x6 (Tatra Defence Vehicle).Zdroj: Tatra Defence Vehicle

Excalibur Army  

Společnost původem ze Šternberka se nezabývá jen výrobou vojenské techniky, ale nabízí kompletní pokrytí služeb armádě od prodeje, servisu, výroby a modernizace techniky po nabídku náhradních dílů, zbraní, munice a dalšího vojenského materiálu. Částečně je taky vázána ke kopřivnické Tatře, neboť obě firmy mají stejného spoluvlastníka. V portfoliu vozidel pak naleznete jak kolové, tak pásové obrněnce a transportéry či samohybné houfnice právě na podvozcích Tatry.

Tatra Phoenix Euro 6 "Krab".
VIDEO: Podívejte se, jak funguje nová osmikolová Tatra se všemi řiditelnými koly

DANA M1 CZ: Přes 11 metrů dlouhý osmikolový nosič houfnic využívá upravené techniky Tatry 815. Uvnitř se nachází naftový přeplňovaný dvanáctiválec o výkonu 360 koní (265 kW) a točivém momentu okolo 1500 Nm. Celková bojová hmotnost vozu může být až 29 250 kg. Houfnice je ráže 152 mm a při použití správné munice umí dostřelit až na vzdálenost 25,5 km.

DANA M1 CZ (Excalibur Army).Zdroj: Excalibur Army

BVP-M2 SKCZ: Bojové vozidlo pěchoty BVP bylo vyvinuto společně s řadou partnerských firem z Česka a Slovenska. Jedná se přitom o modernizovanou verzi s novým motorem Caterpillar o výkonu 408 koní (300 kW). Je vybavena automatickým kanonem ráže 30 mm, kulometem ráže 12,7 mm či 7,62 mm a odpalovačem řízených protitankových raket.

BVP-M2 SKCZ (Excalibur Army).Zdroj: Excalibur Army

ASCOD: Univerzální pásové vozidlo bylo vyvíjeno spoluprací rakouských a španělských firem, zatímco Excalibur Army nyní drží licenci k výrobě a distribuci těchto vozů. Ve výbavě může být 105- až 120milimetrový kanón, nosič protiletadlových střel či samohybný minomet. K pohonu je využíván naftový osmiválec o výkonu až 816 koní (600 kW). Mimo jiné o těchto vozidlech nyní přemýšlí česká armáda v rámci omlazení vozového parku.

ASCOD (Excalibur Army).Zdroj: wikipedia.org

PANDUR II 8X8: Do licencované výroby patří i víceúčelový kolový obrněný transportér od americko-rakouské firmy Steyr-Daimler-Puch. Osmikolové vozidlo dokáže převážet až 14 osob, jet rychlostí 110 km/h a také se plavit po vodě rychlostí 10 km/h. Pohon je zajištěný naftovým šestiválcem o výkonu 455 koní (335 kW). Výbava je různorodá od dálkově ovládaného systému s kanónem ráže 30 mm, protitankových střel po sekundárního souosý kulomet či granátomet. Přibližně stovku těchto transportérů v různých konfiguracích používá také česká armáda.

PANDUR II 8X8 (Excalibur Army).Zdroj: MO ČR

VOP CZ

Šenovská firma VOP CZ pokračuje ve stopách státního Vojenského opravárenského podniku, který v minulosti vyráběl a servisoval vozidla pro armádu. Po roce 1989 se ovšem rozhodl operovat také v civilním sektoru, přičemž nyní se vrací k původnímu zaměření. Znovu tedy nabízí opravy vojenské techniky a hlavně ve spolupráci s Emirates Defence Industries Company ze Spojených arabských emirátů nedávno společnost rozjela i výrobu lehkých terénních a těžších obrněných vozidel. O využití těchto strojů přemýšlí rovněž i armáda České republiky.

Zašlapané projekty na základě Tatry 613.
Český Range Rover a 613 Coupé: Projekty tatrovek, které zašlapal režim

NIMR AJBAN 440A: Částečně obrněný vůz AJBAN je určen zejména pro logistické využití, například k přepravě materiálu. Různé formy nástaveb však dokáží z vozidla vytvořit i bojový stroj vybavený kulometem, granátometem či nosičem protiletadlových raket. K pohonu všech kol slouží motor o výkonu 300 koní (221 kW), který dokáže asi 10 tun vážicí stroj rozjet na 110 km/h.

NIMR AJBAN 440A (VOP CZ).Zdroj: MO ČR

NIMR RIV: Lehký teréňák je také vybaven motorem o výkonu 300 koní (221 kW), disponuje osmistupňovou automatickou převodovkou a dosahuje rychlosti až 180 km/h. Zaměřuje se hlavně pro využití speciálními silami a je ho možné rozsáhle modifikovat pro podmínky mise. Ochranu mohou zajistit kulomety ráže 7,62 mm a 12,7 mm po stranách a na střeše. 

NIMR RIV (VOP CZ).Zdroj: NIMR

SVOS

Společnost z Přelouče má vcelku široké portfolio služeb. Dokáže vám obrnit klasické civilní vozy, například limuzíny a SUV, dále vyrábí obrněné dodávky pro převoz peněz a cenin a nakonec se zabývá i konstrukcí speciálních vozidel pro armádní a policejní využití.

Elektrická motorka Kalashnikov pro ozbrojené složky.
Kalašnikov nevyrábí jen zbraně. Elektrická motorka chce sloužit policii i armádě

VEGA: Těžké obrněné vozidlo VEGA je originálním designem značky SVOS a bylo kompletně navrženo v Česku. Ačkoliv pancéřovaná kabina a šasi bylo od základu nově navrhnuto, v rámci podvozku firma sáhla po osvědčené technice od Tatry. Pod kapotou pak může být rovněž osmiválec Tatra o výkonu 367 koní (270 kW) nebo zahraniční šestiválec Cummins o výkonu 416 koní (306 kW). I přes hmotnost 19 tun se umí VEGA rozjet až na 110 km/h. Tento stroj nakonec nepostoupil při armádním výběrovém řízení v roce 2015, kdy bylo preferováno nakoupení dříve zmíněných vozidel TITUS od Tatry. SVOS však vlastní obrněnec stále nabízí potenciálním zájemcům.

VEGA (SVOS).Zdroj: SVOS

MPV U-5000: Obrněný terénní transportér byl firmou SVOS vyvíjen pro potřeby převozu speciálních složek vojenské policie. Základem je přitom šasi Mercedesu-Benz Unimog, které využívá i původního 4,8litrového přeplňovaného naftového čtyřválce o výkonu 218 koní (160 kW). Vozidlo je také připraveno k montáži různých zbraňových systémů. Samozřejmostí je silné pancéřování jak karoserie, tak podvozku. 

MPV U-5000 (SVOS).Zdroj: SVOS

PERUN ST: Obranná bojová vozidla se čtyř- nebo šestikolovým podvozkem byla rovněž navržena přímo společností SVOS, a to na základě podnětů prostějovské 601. skupiny speciálních sil. Až 13 tun vážící obrněný vůz používá motor o výkonu 326 koní a dokáže jet rychlostí kolem 110 km/h. Dle typu je Perun schopen pojmout 4 až 12 členů posádky. Pro ochranu je ve výbavě řada kulometů a granátometů. České armádě dodá příští rok výrobce zatím čtyři vozidla.

PERUN ST (SVOS).Zdroj: MO ČR

BAIC S80: Lehké off-roady pro vojenské využití bude SVOS vyrábět díky partnerství s pátou největší čínskou automobilkou BAIC. Model S80 je přitom vlastně exportní varianta modelu BJ80, který používá například Čínská lidová armáda. SVOS pak mimo vývoz na další evropské trhy chce BAIC nabídnout i české armádě jako modernizaci současného vozového parku a nahradit tak zastaralé UAZy a Land Rovery. Pod kapotou S80 však není čínská technika, ale americký naftový čtyřválec Cummins o výkonu 160 koní (120 kW).

BAIC S80 (SVOS).Zdroj: SVOS

Zetor Engineering

Pod značkou brněnského Zetoru se zřejmě již nebudou vyrábět pouze traktory a další zemědělská technika. Dceřiná společnost Zetor Engineering založená v roce 2014 se chce totiž zaměřit i na armádní vozidla, přičemž v současné době vznikla hned trojice strojů, se kterými chce Zetor zaujmout jak českou armádu, tak i zahraniční vojenské složky. Vozidla jsou prozatím ve formě návrhů či funkčních prototypů. Teprve se tedy uvidí, zda se Zetoru v armádním sektoru bude dařit.

Partisan One.
Vojenský Partisan One slibuje věrnou službu na padesát let. Dočká se nasazení?

Wolfdog: Bojové vozidlo pro pěchotu je vytvořeno na základě originální modulární platformy Zetoru, na které může značka vytvářit celou řadu vozidel podobné kategorie. Wolfdog pojme tříčlennou posádku a dále ještě celkem osm vojáků v transportním prostoru. Informace o motorizaci zatím nejsou dostupné, ale Zetor uvádí maximální rychlost až 44 tun vážícího vozidla kolem 70 km/h. Hloubka brodění je přitom až 1200 mm. Samozřejmostí je pak široký výběr zbraňových systémů včetně kulometné věže o ráži 120 mm.  

Wolfdog (Zetor Engineering).Zdroj: Zetor Engineering

8x8: Obrněný transportér s prostým názvem 8x8 používá stejnou modulární platformu, díky které dokáže Zetor nabídnout i verze s kratším rozvorem a pohonem 4x4 či 6x6.  Blíže nespecifikovanou vznětovou pohonnou jednotku pak zajistila irská společnost Timoney Technology. Maximální rychlost činí 110 km/h, celková hmotnost až 32 tun. Vozidlo může být opět vybaveno širokou řadou zbraňových systémů dle potřeb zákazníka.

8x8 (Zetor Engineering).Zdroj: Zetor Engineering

Fox: Bojové vozidlo pro potřeby speciálních sil bylo postaveno na základě techniky Mercedesu-Benz G 300 CDI. Pohání ho tedy třílitrový dieselový šestiválec o výkonu 183 koní (135 kW) a točivém momentu 400 Nm. Maximální rychlost je udávaných 120 km/h. Fox je určen pro čtyřčlennou posádku, jejíž ochranu zajišťuje například těžký kulomet ráže 12,7 na střeše či další čtyři kulomety příhodně umístěny na všech stranách vozidla.

Fox (Zetor Engineering).Zdroj: Zetor Engineering