Pomerančová kůra je při vánočním pečení velmi často používaná. Ale ve chvíli, kdy ji budete potřebovat, měli byste raději sáhnout po bioverzích. Ale samozřejmě, že ty plné košíky pomerančů, které nejsou tak úplně bio, můžete také používat. Vnitřek snězte a slupku…

Ať to voní

Pomerančová kůra má výraznou vůni. Není tak agresivní, jako u kůry citronové. Využít ji můžete hlavně na to, abyste provoněli byt nebo i další věci.

Tak například si můžete udělat výborný osvěžovač vzduchu. Oloupejte dva pomeranče, dejte je do hrnce. Přidejte citronovou šťávu z půlky citronu, přihoďte dvě skořicové tyčinky, zalijte dvěma hrníčky vody a svařte asi deset minut. Po vychladnutí sceďte a nalijte do rozprašovače.

Nebo chcete, aby vám pěkně vonělo prádlo? Usušte pomerančovou kůru, nastrouhejte ji nadrobno, dejte do látkových prodyšných sáčků a umístěte do skříní.

Zajímavý je také tip na osvěžovač bot. Když do jednoho takového pytlíku dáte čerstvě naloupanou kůru a pár zrnek kávy, strčte pak pytlíček do bot a nechte ho tam třeba dva dny. Vnitřek sáčku natáhne pachy do sebe a provoní celou stélku.

Užitečně

Víte, že pomerančová kůra odpuzuje hmyz? Třeba když dáte výše popsané pytlíčky mezi prádlo, budete ho tím také chránit před šatními moly. Stejně tak dokážou odpudit i komáry a mravence. Čerstvě naloupanou kůru dejte na parapet okna a do cestiček mravencům. A když budete chtít zajímavý repelent, tak se potřete bílou stranou (rubovou) pomerančové kůry.

Také je dobré používat pomerančovou kůru jako změkčovadlo ztvrdlého tmavého cukru. Stačí ho rozbít na větší části a přihodit tam čerstvou kůru. Její vlhkost akorát roztrhá jednotlivé krystaly a cukr bude zase sypký.

A když jsme nahoře ještě mluvili o vůni – pokud používáte domácí čističe bez chemie (třeba octové), vložte do nich také kůru. Ta výrazně stáhne štiplavý pach, který posléze stejně vyvane a zůstane jen vůně pomeranče.