Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

České florbalistky rozdrtily Polsko 10:4 a postoupily do semifinále

České florbalistky porazily ve čtvrtfinále na mistrovství světa Polsko vysoko 10:4 a popáté v řadě se na šampionátu probojovaly do semifinále. Národní tým v celém utkání dominoval, hattrickem se blýskla Nela Kapcová. V pátek narazí Češky v boji o finále na favorizované obhájkyně titulu Švédky.  

Radost českých florbalistek v utkání s Polskem
zdroj: Martin Flousek/www.ceskyflorbal.cz

"Šlo o postup do semifinále a nejdůležitější je, že jsme to zvládli, byť s nějakou pihou na kráse v podobě především té druhé třetiny. Ale jsme tam," řekl trenér českého týmu Miroslav Janovský. Nebyl spokojený s výkonem ve druhé třetině, v které se ještě Polky vrátily do hry.

Teď bude chystat tým na Švédsko, které vyhrálo MS pětkrát za sebou a drží na šampionátech rekordní sérii už 30 výher. "Každý soupeř se dá překvapit a uvidíme, jestli se nám to podaří na Švédky. Bude to ohromně těžké, ale rozhodně nepůjdeme do toho zápasu s tím, že jdeme jen nějakým způsobem přežít. Jsme na mistrovství světa, je to jedno semifinále za dva roky a uvidíme, co se z toho dá vytřískat," doplnil Janovský.

Češky, které nastoupily bez zraněné útočnice Ratajové, na rozdíl od duelů ve skupině s Lotyšskem (8:3) a Norskem (8:0) tentokrát naplnily roli jasných favoritek hned v prvním dějství. Hned v úvodu trefila Krupnová tyč, Polky hrozily velice sporadicky.

Vedení se dočkal český tým v deváté minutě v přesilové hře při vyloučení útočnice Vítkovic Justyny Krzywakové, při kterém se radovala z první trefy na turnaji obránkyně Koníčková. Hned za 36 vteřin se po přihrávce Krupnové dostala do úniku Kapcová a vychutnala si brankářku Szarmachovou. Kapcová se o chvilku později prosadila znovu, když proměnila přihrávku Čapkové.

V 16. minutě se během pouhých 11 vteřin trefily také Mlejnková a Enenkelová, která rovněž vstřelila první branku na šampionátu. Christianová kapitulovala poprvé v 25. minutě, kdy po chybné rozehrávce Čapkové skórovala Rogalaová. Následně se Češky ubránily při vyloučení Koníčkové a ve 31. minutě upravila na 6:1 Urbánková, která se s 52 trefami vyrovnala v čele historických tabulek české reprezentace Krupnové.

Polky se ale nevzdaly. Ještě ve druhé části se trefila bekhendem Fulaová a po 40 vteřinách závěrečné dvacetiminutovky utekla Raczkowská, která po blafáku do forhendu snížila na rozdíl tří branek. Češky ale žádné drama nepřipustily. Jiráková s Koníčkovou český tým definitivně uklidnily a na snížení Justyny Krzywakové ještě favoritky zareagovaly dalšími dvěma góly. Kapcová dovršila hattrick a desátou českou branku dala Plášková.

Janovský přiznal, že po druhé třetině musel v šatně zvýšit hlas, i když to není jeho zvykem. "Vyžadovalo si to, protože v tu chvíli ve druhé třetině ta naše hra postrádala téměř jakoukoliv naši kvalitu. Ale bylo důležité, že v té třetí třetině se to zvedlo," dodal Janovský.

Čtvrtfinále:

ČR - Polsko 10:4 (5:0, 1:2, 4:2) Branky a nahrávky: 9. Koníčková (Krupnová), 10. Kapcová (Krupnová), 12. Kapcová (Čapková), 16. Mlejnková (Plášková), 16. Enenkelová (Kubišová), 31. Urbánková (Plášková), 44. Jiráková (Řepková), 56. Koníčková (Leierová), 56. Kapcová (Řepková), 57. Plášková (Mlejnková) - 25. Rogalaová (Piotrowská), 34. Fulaová (Mareková), 41. Raczkowská (Rogalaová), 56. J. Krzywaková. Rozhodčí: Andersson, Dufvenberg (oba Švéd.). Vyloučení: 2:1. Využití: 1:0. Diváci: 337.

Sestava ČR: Christianová - Jiráková, Čapková, Leierová, Koníčková, Billá, Beránková - Kapcová, Krupnová, Řepková - Mlejnková, Urbánková, Plášková - Kubišová, A. Bočanová, Enenkelová - od 41. navíc Zittová, Žurková. Trenéři: Miroslav Janovský, Lenka Bartošová a Sascha Rhyner.

Švédsko - Lotyšsko 21:0 (7:0, 7:0, 7:0) Branky: 12., 35., 44. a 46. Wibronová, 31., 36., 42. a 54. Wijková, 16., 20. a 46. Tschöpová, 1. a 20. Bobergová, 26. a 32. Delgadová Johanssonová, 2. Joelssonová, 4. Granstedtová, 32. Andréasonová, 39. Rydfjällová, 43. Augustssonová, 46. Steenová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články