Zpravodajství Brno

TŘI MINUTY Z ...

Záhorovická kyselka konkuruje luhačovickým pramenům

Velikost textu:

Záhorovice (Uherskohradišťsko) - Útulná obec Záhorovice skýtá domov pro asi tisícovku místních. Ves, ukrytá mezi Uherským Brodem a Bojkovicemi, se může pochlubit léčivým minerálním pramenem, tzv. kyselkou. První písemná zmínka o obci Zahorowicze pochází z roku 1373.

V obci pramení léčivá kyselka
V obci pramení léčivá kyselka
Otevřít galerii
  • V obci pramení léčivá kyselka zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Záhorovice leží mezi Uherským Brodem a Bojkovicemi zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Místní jsou pyšní na historickou boží muku zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • V Záhorovicích žije asi tisícovka obyvatel zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Jezdím sem až z Karviné. Každý rok míříme do Luhačovic, ale pro vodu jedeme sem. Tady je lepší. A výborný kynutý knedlík z ní je," pochválil místní kyselku Zdeněk Krayzela. Horní slaný pramen doporučovali lékaři při žaludečních křečích, katarech, tuberkulóze nebo obyčejném zahlenění. V minulosti se místní kyselka vyvážela do obchodů pod označením Záhorovská žaludeční a krční voda.

Mezi další místní atrakce patří zatopený lom Modrá voda nebo kamenná boží muka. Malá obec má dokonce i restaurátorskou dílnu, ve které zručný Zdeněk Dolina vrací starým klavírům nový vzhled. "Nejstarší křídlo, které jsme tady měli, bylo z roku 1820. Bylo to vídeňské křídlo a nemělo litinový rám, ale celodřevěný," popsal jednoho ze svých "pacientů" restaurátor Dolina. Opravit klavír mu přitom trvá průměrně dva měsíce.

přehrát video
Tři minuty ze Záhorovic

Místní se netají láskou k tradiční dechové hudbě, kterou v obci zastupuje skupina Záhorovjané. Novou turistickou atrakcí, které se v Záhorovicích objevila poměrně nedávno, je moderní ekologický hotel.

Prosím, vyčkejte na načtení mapy, pokud se mapa nenačte, máte vypnutý JavaScript, nebo Váš prohlížeč nepodporuje Google mapy.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.