Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Chance Extraliga 2023/2024

Bilance po MS: Menší zisk, který se investuje do biatlonu

Nové Město na Moravě - Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě hodnotí organizátoři jako velice úspěšné. Včera zakončený šampionát má být ziskový, a navíc všechny nové stavby, které kvůli němu vyrostly, se budou celoročně využívat.

Porovnání nákladů na MS
zdroj: ČT 24

Důkazem je, že tratě testovali už během pondělka místní vyznavači běžkového lyžování. Už brzy najedou i profesionálové. Areál bude hostit účastníky závodů Zlaté lyže - tradiční podnik v klasickém lyžování.

Tím využití zdaleka neskončí. Podobný štáb organizátorů jako při MS chce přilákat závodníky na horských kolech. V létě se na Vysočině pojede testovací podnik. Domluvena už je dětská olympiáda, mistrovství Evropy biatlonistů před zimní olympiádou v Soči či světový pohár běžců klasiků pro rok 2014.

Jaká je tedy bilance? Osm soutěžních dní a 377 závodníků, na které se přišlo podívat 201 500 fanoušků. Pro srovnání: obdobně velký podnik mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci před čtyřmi lety vidělo 180 tisíc lidí. To jsou první známá čísla.

Mistrovství neskončilo jen úspěchem pořadatelským, v kladných číslech zůstanou podle pořadatelů i finance. Na rozdíl od dluhů po libereckém šampionátu z roku 2009.

Právě mistrovství světa v Liberci vyšlo na víc než dvě miliardy korun a skončilo mankem ve výši 108 milionů korun. Organizační rozpočet podobně rozsáhlé akce v Novém Městě na Moravě byl třetinový.

Výdělek snad pro všechny

"Já se s Libercem nechci porovnávat. Nevím, co se tam dělo. My jsme se od začátku snažili mít ten rozpočet skromně nastavený než nějak bombasticky a věřím, že se nám to vyplatilo. Navíc teď v době krize, kdy těch zdrojů není nikde dost, to takhle bylo správné. Dluhy po nás určitě žádné nezůstanou a mírný zisk se investuje do biatlonu a do sportovního klubu," prohlásil šéf organizačního výboru Jiří Hamza. 

Pozitvní je po skončení mistrovství i starosta Nového Města: "Myslím, že na tom vydělala celá Vysočina, vydělo na tom Novoměstsko, ale i okolní města, vydělali na tom podnikatelé, vydělali na tom občané, kteří budou mít do budoucna v turistickém ruchu víc pracovních příležitostí a doufám, že na tom nakonec vyděláme úplně všichni," neskrýval optimismus Michal Šmarda.

Je nám líto, video expirovalo.
Bilance biatlonového MS
Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články