Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Češky porazily Dánsko i Finsko a budou hrát s Itálií o všechno

České reprezentantky v curlingu mají za sebou úspěšný den. V rámci olympijské kvalifikace porazily v Plzni nejdříve Dánsko 9:5 a poté večer i Finsko 11:5 a zůstávají v boji o postup na ZOH do Jižní Koreje. V pátek je čeká důležitý zápas s Itálií. Přímý přenos utkání Česko - Itálie sledujte v pátek od 14:00 exkluzivně na webu ctsport.cz .

České curlerky
zdroj: WCF autor: Alina Pavljučiková

Češky i Dánky braly při svých výhodách obvykle po dvou bodech. Hrálo se na vysoké úrovni. Ještě po pátém endu prohrávaly domácí reprezentantky 4:5.

Rozhodující chvíle nastala v osmém endu. České kvarteto umístilo na okraje kruhů dva kameny a dánské skipce Madeleine Dupontové stačilo zahrát přesné draw na střed, jenže její kámen byl příliš dlouhý a i s pomocí českého metení si to namířil dále, než by si Dánky představovaly. Z těsného vedení byl najednou tříbodový náskok.

"Byla to naše dobrá taktika, protože jsme end nechtěly za každou cenu uhrát, spíš nenechat soupeře uhrát body. Naopak soupeř se o to snažil a to se nepodařilo," popsala Kubešková.

Česká skipka se svými spoluhráčkami v deváté části zvolila taktiku hrát co nejvíce kamenů na kruhy, což se jí ve finále vyplatilo. Poslední odhoz byl pro Dánky nad jejich síly. Pokus zahrát dvojku se nevydařil a curlerky si mohly podat ruce.

"Byl to poměrně náročný zápas. Obě strany hrály dobře. Vyvíjelo se to nahoru dolů, rozhodující byl osmý end," potvrdila Kubešková.

Po pěti z šesti zápasů v základní části turnaje má český tým na kontě tři výhry a dvě porážky. Čeká ho ještě páteční duel s Itálií, která se s bilancí 3-1 dělí o první místo s Čínou a Dánskem. 

Nad Finskem český tým zvítězil 11:5. "Dost jsme se tohoto zápasu bály, protože to byl klíčový zápas, abychom zítra mohly pokračovat v turnaji. A také jsme věděly, že Finsko, přestože mělo před začátkem zápasu tři prohry, nebude jednoduchým soupeřem, což se na začátku potvrdilo. V prvních endech se velmi dobře držely, ale pak jsme se srovnaly, soupeřky udělaly pár chyb a my jsme začaly hrát to, co umíme," řekla Kubešková.

Na olympiádu se z Plzně dostanou v každé kategorii dva týmy. Prvním krokem k úspěchu je postup ze základní části do tříčlenného play-off.

Výsledky kvalifikačního turnaje v curlingu o postup na OH

Muži:

Česko - Rusko 7:5, Čína - Nizozemsko 7:5, Itálie - Německo 6:4, Finsko - Dánsko 9:10.

Pořadí: 1. Čína, Dánsko, Itálie 3 výhry/1 porážka, 4. Česko, Německo 2/2, 6. Finsko, Nizozemsko, Rusko 1/3.

Ženy:

Česko - Dánsko 9:5, Česko - Finsko 11:5, Čína - Itálie 5:8, Lotyšsko - Finsko 10:5, Německo - Itálie 9:10, Lotyšsko - Dánsko 9:10.

Pořadí: 1. Čína, Dánsko, Itálie 3/1, 4. Česko 3/2, 5. Lotyšsko 2/3, 6. Německo 1/3, 7. Finsko 0/4.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články