Evropská komise žene Česko k soudu kvůli uprchlickým kvótám. Je to nesmysl, vzkázal do Bruselu Babiš

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
Aktualizováno 7. 12. 2017 13:18
Evropská komise spolu s Českem poslala k soudu také Polsko a Maďarsko. Pokud soud uzná, že země nesplnily své povinnosti, mohou státy dostat vysokou jednorázovou pokutu či opakované penále do doby, než věc napraví.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brusel - Evropská komise oznámila, že posílá Česko, Polsko a Maďarsko k soudu kvůli nedodržování kvót na přerozdělování uprchlíků. Novinářům to řekl první místopředseda komise Frans Timmermans s tím, že pro Prahu, Varšavu a Budapešť nemůže být čtvrteční krok překvapením.

Pokud soud uzná, že trojice zemí nesplnila své povinnosti, mohou státy dostat vysokou jednorázovou pokutu či opakované penále do doby, než věc napraví.

Kvóty měly ulevit Itálii a Řecku, v praxi si však ostatní země převzaly přibližně čtvrtinu předpokládaného počtu.

Evropská komise vede s Českem, Polskem a Maďarskem řízení pro nesplnění povinnosti kvůli tomu, že do programu nenabízely volná místa tak, jak podle dohodnutých pravidel měly. Praha, Varšava a Budapešť opakovaně upozorňují na malou funkčnost celého mechanismu.

Česko by v rámci kvót mělo přijmout zhruba 2600 uprchlíků z Řecka a Itálie. Jedná se pouze o lidi, kteří mají nárok na azyl, nikoliv o ekonomické migranty. Vláda zatím přijala jen 12 syrských běženců.

Budu jednat, vzkázal Babiš

Čerstvě jmenovaný premiér Andrej Babiš (ANO) chce s Evropskou komisí vyjednávat o stažení žaloby. Podle něj je jasné, že kvóty jsou nesmysl a jen podporují popularitu extremistických stran v Evropě. 

"Rozhodnutí a hlavně načasování jsou velice nešťastné," uvedl. Doufá v to, že příští týden na summitu dostane prostor k vyjádření českého stanoviska.

Státní tajemník pro evropské záležitosti Aleš Chmelař v reakci na rozhodnutí komise řekl, že žalobu očekával. "Není to nic, co by Českou republiku těšilo, jakkoliv chápeme, že Evropská komise hlídá dodržování pravidel," uvedl s tím, že Česko dál trvá na nefunkčnosti mechanismu kvót. "Za pravdu nám daly i výsledky říjnové Evropské rady, které se jasně soustředily na řešení migrace v místě původu," prohlásil.

Odcházející ministr zahraničí žalobu nevidí dramaticky. "Myslím, že je dlouhý čas na to, abychom o tom s komisí mluvili," poznamenal v úterý s tím, že pozornost Evropy se od přerozdělování migrantů přesouvá k ochraně hranic.

"Dnes tématem už nejsou kvóty a rozdělování migrantů, ale to, aby se Evropa dokázala zajistit proti podobným přívalům do budoucna a nepřipustit nelegální migraci," upozornil Zaorálek.

Uprchlické kvóty, schválené předloni, platily dva roky a vypršely letos na podzim. Země EU si měly na jejich základě z Itálie a Řecka přerozdělit 120 tisíc uprchlíků. Nakonec jich převzaly jen zhruba 30 tisíc.

Brusel: Na kvótách dál trváme

Evropská komise na přerozdělovacím mechanismu však dál trvá. Podle Franse Timmermanse by v případě vážné krize měla existovat trvalá možnost přesunout žadatele o azyl do jiných členských států.

Trvalý přerozdělovací mechanismus "podle kvót" obsahuje už návrh komise na reformu unijního azylového systému z jara 2016. Přestože řada jednotlivostí již byla potvrzena, členské státy dosud nenašly shodu právě ohledně klíčového tématu přerozdělování - především kvůli odporu části zemí, což nedávno konstatovalo i končící estonské předsednictví. 

Rozhodnutí o žalobě bylo několikrát odkládáno a eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos trojici států naposledy v polovině listopadu žádal, aby k této věci změnila přístup.

Podle Timmermanse se komise snaží o kompromis. "V jedné věci chci být velmi jednoznačný: není možné, aby se někdo jen vezl. Pokud existuje vážná krize, pokud je jeden členský stát zahlcen … musí mít možnost počítat se solidaritou každé jednotlivé další členské země Evropské unie," prohlásil.

Řízení s Českem, Polskem a Maďarskem zahájila komise 15. června. Timmermans upozornil, že v Itálii a Řecku je stále několik tisíc lidí, kteří byli do programu zařazeni a čekají na přesun.

Video: Rozhovor o uprchlické krizi s ředitelkou Sdružení pro integraci a migraci

Česko dostalo dva roky na to, aby přijalo 2600 lidí, kdyby vláda pracovala průběžně, mohli jsme ty kvóty splnit, finanční pomoc nestačí. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy