Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Boom jako v Česku? Je to zatím v plenkách, ale dělám pro to vše, říká Fialková

Biatlon letí. Ale zdaleka nejen v Česku. Kromě naturalizované Slovenky, dvojnásobné olympijské vítězky Anastasie Kuzminové, se dere mezi světovou elitu Paulína Fialková. Už minulý rok na sebe upozornila umístěními v elitní desítce a letos naznačila formu vyrovnaným maximem, pátým místem ve vytrvalostním závodu v Östersundu. Na rozdíl od loňské přípravy ji nepotkaly ani zdravotní komplikace, sebevědomím jen hýří a myslí na příčky nejvyšší. Ve Švédsku ji dělila od vítězství jedna chyba na střelnici, vrchol má na dosah.

Paulína Fialková
zdroj: Reuters

"Snažím se udělat všechno nejen pro svou kariéru a výsledky, ale celkově pro biatlon na Slovensku. Za poslední roky se stává stále populárnějším. Je to v plenkách oproti třeba situaci v Česku. Ale je vidět, že se to každým rokem zlepšuje. Budu ráda, když k tomu dopomůžu," uvedla Fialková.

Loni skoro dvě třetiny sezony promarodila. "Až po vánoční pauze, kdy jsem dobrala antibiotika, začala jsem se dostávat do formy. Ale chvíli to trvalo, než to přišlo." Letos však absolvovala vše podle plánu a cítí se dobře. "V přípravě jsme s trenéry i lékaři dávali důraz na to, abychom posílili imunitu. Po celou dobu jsem byla úplně zdravá a cítila jsem se dobře," zdůraznila.

Využila toho. Hned na startu sezony naznačila, že když jí závod sedne, může myslet hodně vysoko. Ve vytrvalostním závodu vedla až do poslední položky.

A to nejdelší klání podle svých slov "moc nemusí". "Loni jsem měla nejraději stíhačky," podotkla. Vydařila se jí jak na olympijské generálce v Pchjongčchangu, tak i v Kontiolahti, kde vybojovala páté místo. Teď v Östersundu ovšem mezi nejlepší šedesátku ze sprintu nepostoupila, a závod tak letos ještě neokusila.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih vytrvalostního závodu žen na 15 km v Östersundu

"Byla to souhra více okolností. Po vytrvalostním závodu jsem se necítila úplně dobře, nestihla jsem zregenerovat. Nebylo to úplně ideální ani s lyžemi, nebyly až tak dobře připravené. A byla jsem možná až příliš motivovaná. Možná, že to trochu odpoutalo mojí koncentraci," přiblížila důvody toho, proč dojela se čtyřmi střeleckými chybami až na 70. místě.

V rukou velkých osobností

Cítí, že na to být ve špičce má. Přiznává, že musí být v té správné psychické pohodě. I proto spolupracuje s mentálním koučem. V přípravě ji jinak vede jako kondiční trenér někdejší úspěšný slovenský reprezentant v běhu na lyžích Martin Bajčičák, střelbu piluje s bývalou výbornou slovenskou biatlonistkou Annou Murínovou.

"Kombinace těchto dvou trenérů je ideální. Velmi dobře se doplňují. Dost toho na nás se sestrou nakládají, ale není to nic, co bychom nemohly zvládnout," prohlásila Fialková.

Paulína Fialková o…

oblíbeném počasí při závodech: "Nejraději mám, když svítí slunce a je teplo."

biatlonových vzorech: "Po provalených dopingových kauzách radši nebudu o svých biatlonových vzorech nic říkat."

o rozhodnutí MOV v aféře ruského dopingu: "Neovlivním to a ani nezměním svým názorem. Jen nevím, na co je to dobré. Jestli to má vůbec nějaký význam poté, co se to celé řešilo."

o dodatečném udělování medailí: "Je to smutné, protože všichni, kdo získají olympijskou medaili, si zaslouží slávu a uznání. Po letech to nemá ani dvacet procent odezvy, co by to mělo v den, kdy má medaili sportovec dostat."

Ve startovních listinách se kromě Paulíny objevuje i jméno její mladší sestry Ivony. V kolotoči Světových pohárů jsou si velkou oporou. "Motivujeme se mezi sebou, ale nijak zvlášť mezi sebou nesoutěžíme. Sestře samozřejmě přeju, není to tak, že bychom mezi sebou byly rivalky."

Pomáhá o dva roky mladší sestře radou? "Když se zeptá. A někdy, i když se nezeptá, a potom jí to leze na nervy," podotkla pětadvacetiletá Paulína.

Vždy na sto procent. Olympiáda neolympiáda

Probíhá olympijská sezona, větší tlak si ovšem nepřipouští. "Je to důležitý rok, každý závodník si to uvědomuje. Na každém svěťáku musíme pracovat na sto procent. Stejně jako na olympiádě, budu na sto procent pracovat i v Hochfilzenu. Otázka je, jestli to vyjde v ten správný moment a já věřím, že ano," řekla odhodlaně. "Nechci si vsugerovávat, že je to něco víc. Je to závod jako každý jiný," dodala.

Tratě v Pchjongčchangu jí sedí a věří si na nich. "Ne všechny rychlé závodnice mají rády kopcovité tratě. To může být moje výhoda," zdůraznila. Střelnice v areálu Alpensia je trochu zvláštní, Fialková se toho ale neobává. "Fouká slabý větřík a dělá to na mířidlech dost cvaků. Je třeba si to předtím odsledovat."

Paulína Fialková
zdroj: Reuters

V přípravě neponechala nic náhodě. Zkusila pozměnit nastavení zbraně, ladila detaily v technice běhu. "Hned po loňské sezoně jsem upravovala zbraň. Absolvovali jsme pak střeleckou analýzu v Salzburgu, podle které jsme na zbrani nastavili další věci. Zkoušela jsem to v přípravě. Před sezonou jsme vrátili všechno do původních nastavení a začalo mi to střílet o mnoho lépe," popsala.

Mezi svátky po Vánocích vyrazí se svým týmem do rakouského Obertilliachu a obětuje i úvodní závody Světového poháru v Oberhofu. "Od té doby už bychom měli víceméně vydržet v závodním nasazení. Ale bude se to odvíjet od momentálního zdravotního stavu." Po poslední lednové zastávce v Anterselvě pak absolvuje ještě závody na mistrovství Evropy a hurá do Koreje. Zrodí se tam nová slovenská hvězda?

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články