Pojem "nosná zeď" naznačuje, že tato zeď něco nese. Nemusí to být jen strop, nosné zdi jsou součástí nosného systému celého domu a například v patrovém domě mohou nést váhu shodně umístěných zdí ve vyšších podlažích. Příčka naproti tomu primárně dělí prostor na dvě části, funguje jako zvukový izolant a do nosného systému zapojena přímo není. Po jejím odstranění by se teoreticky nemělo nic stát, ale... Jak si můžeme být jisti, že jde o nenosnou stěnu?

Obecně se uvádí, že nosná zeď by měla mít tloušťku nad 150 mm, nejlépe 300 mm, přičemž omítka se do této míry nepočítá. Sílu zdi můžete změřit v jejich konstrukčních otvorech, například ve dveřích, pro větší přesnost ji můžete provrtat. Pozor ale, ani tloušťka sama o sobě vám na sto procent neodhalí, o jakou zeď se jedná. Některé akustické příčky nebo příčky zdvojené mohou být široké až 250 mm a nemusejí být přitom součástí nosného systému. Naopak u starších domů se setkáváme i s nosnými zdmi o tloušťce pouhých 150 mm.

Spolehlivějším indikátorem je proto materiál. Lehké příčky ze sádrokartonu, pórobetonu, dřevotřísky či překližky budou nést možná nějaké poličky, ale určitě ne celé zdi. Výjimky najdete u dřevostaveb a ocelových skeletových staveb, tam je třeba dát si pozor na záměnu. Lehké příčky ve zděných domech nicméně můžete bourat podle libosti a nepotřebujete k tomu žádná povolení, pokud se tím nezmění dispozice bytu. Stejně to platí o umakartovém jádru v paneláku, povolení si ovšem budete muset zajistit k jeho vyzdění, protože se jedná o změnu zátěže stavby. Pouhým odstraněním umakartu se zátěž významně nemění.

V případě těžkých příček z cihel, betonových tvárnic a panelů je nutné poradit se s projektantem či statikem. Výjimku netvoří ani příčky z dutinových cihel, které se obvykle ke stavbě nosných konstrukcí nepoužívají - nikdy nevíte. Zlaté české ručičky postaví dům z čehokoli. Pokud přivolaný odborník stanoví, že se jedná o pouhou příčku, nechte si od něj raději poradit, v jakém rozsahu do ní můžete zasáhnout. Stavební povolení nejspíš nebude třeba, ale vždycky je lepší se o tom předem ujistit.