Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Šilhavý: Jeden zápas o mé budoucnosti nerozhodne. Hrajeme lépe než loni

Jeho tým utrpěl potupnou porážku od Astany, kvůli které se Slavia neprobojuje do jarní fáze Evropské ligy. Podle trenéra Jaroslava Šilhavého ale jeho tým v druhém poločase podal velice dobrý výkon a na podzim podával lepší výkony než v minulé sezoně, kdy vyhrál titul. O budoucnosti kouče sešívaných se rozhodne možná už dopoledne na schůzce s novým sportovním ředitelem Janem Nezmarem.

Jaroslav Šilhavý (druhý zleva) po porážce s Astanou
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Už to vypadalo, že se ve Slavii chystali na jarní fázi s Jaroslavem Šilhavým na lavičce. Jenže krutě nezvládnutý rozhodující zápas s Astanou celou situaci výrazně zkomplikoval. Bezprostřední koučova budoucnost se tedy v klubu bude řešit velmi brzo a Šilhavý si svým setrváním na lavičce ve Slavii není jistý.

"Dopoledne se máme sejít s Honzou Nezmarem, tam se dozvíme víc. I to jestli bude další schůzka. Datum velké schůzky s vedením ale ještě nevím," popsal po zápase Šilhavý. "A co bude? Platí, co jsem řekl na tiskovce před zápasem (tedy že "buď trenérský tým má, nebo nemá důvěru" a že si Šilhavý musí s vedením "nalít čistého vína", pozn. aut.). Jeden zápas nerozhodne o tom, jestli je naše práce špatná nebo dobrá," myslí si trenér Slavie. Nikdo z klubového vedení se ještě k porážce veřejně nevyjádřil.

Šilhavý si přitom myslí, že výkony jeho týmu byly na podzim lepší než v minulé sezoně. "Byly pasáže, které nebyly úplně ideální. Ale ani remízové zápasy nebyly špatné. Mnozí odborníci říkají, že Slavia byla v titulovém ročníku lepší. Já si to nemyslím, podle mě je to úplně naopak. Možná jsme začali hrát víc kombinaci, minulý rok jsme byli víc přímočaří, dávali jsme góly v 90. minutě a ubojovali jsme to. Dnes tam přibyla větší kvalita. Ale asi to nešlo tak rychle, jak jsme si všichni představovali," přiznal trenér Slavie.

Přesto Slavii po celý podzim trápilo zakončování šancí a v řadě zápasů se přidala i herní křeč. "Když budu mluvit o dnešním zápase, hráli jsme o hodně, tlak byl velký. První poločas byl oboustranně opatrný, ale v druhém poločase naše hra byla velice dobrá. Nevím, jestli při našich šancích hraje roli nervozita, terén nebo nerozhodnost. Těžko říct, je to otázka pro aktéry," přemítal Šilhavý.

Horší souhru přisuzuje bývalý trenér Liberce či Jablonce i řadě letních změn. "Není jednoduché každý půlrok zařazovat do týmu nové hráče. V létě přišlo dost hráčů zvučných jmen, teď jsme to dávali dohromady. Čas nám úplně nestačil, aby to fungovalo tak, jak jsme si představovali," vysvětlil šestapadesátiletý kouč.

Slavii přitom proti Astaně stačilo remizovat. Za celý první poločas si ale nevytvořila kloudnou šanci a i když po změně stran mohla vyrovnat, na remízu to nakonec bylo málo. Přesto nechtěl Jaroslav Šilhavý hru svých svěřenců zatracovat.

"V prvním poločase to bylo oboustranně opatrné utkání bez šancí na obou stranách až na naši chybu při standardní situaci, kdy jsme nechali soupeře dát laciný gól. V druhé půli byl náš výkon rapidně lepší. Vytvářeli jsme si gólové šance, bohužel jsme je neproměnili a soupeř vedení udržel," konstatoval Šilhavý.

"Naše hra se zlepšila díky lepšímu pohybu a agresivní hře," pokračoval kouč Slavie. "Nekazili jsme tolik přihrávek a dostali jsme se k šancím přes strany. Nechci klukům dělat advokáta, ale terén už byl nerovný a z plného běhu už to nebylo jednoduché. I u centrů jsme nebyli dostatečně hladoví. Hlavně v prvním poločase, ale ve druhém možná i ještě víc, byť jsme měli velké závary," usoudil Šilhavý o výkonu svých hráčů.

Špatný terén, který kritizoval i trenér Astany Stanimir Stojlov, považoval i Šilhavý za jednu z příčin neúspěchu. "Nechci klukům dělat advokáta, ale terén už byl nerovný a z plného běhu už to nebylo jednoduché," popsal trenér Slavie. "V tomto období už není voda a neroste tráva. Určitě ale nechci napadat kluky, kteří se starají o trávu, nechci hanit něčí práci," vysvětlil Šilhavý, proč byl trávník v tak špatném stavu.

Velkou chybu při obdrženém gólu Slavie udělal brankář Jan Laštůvka, který špatně vyběhl a netrefil centr Astany. Podle Šilhavého ale měly vliv i změny v organizaci defenzivy, které nastaly po střídání Milana Škody. "Co se týče gólu, ani si nevybavuju, jak to tam bylo. Trochu se změnilo rozestavení, na volné míče chodí Milan Škoda, ale pak už tam byl Tomáš Necid," objasnil gól trenér Slavie.

Na absence opor Simona Deliho a Josefa Hušbauera ale Šilhavý porážku nesvádí. "Oba dva hráče do hry nepustilo zranění a když musíte střídat takhle brzo, není to ideální. Milan si hnul s kyčlí, nemohl pokračovat a šel tam Tomáš Necid. Jsou to nepříjemnosti, ale nebylo to úplně zásadní. Deli už s námi nehraje nějakou dobu, místo Pepy (Hušbauera) se tam posunul Danny. Na to se určitě vymlouvat nechceme," uzavřel trenér.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články