Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Bitvu těžkých vah ve sprintu ovládl Johannes Bö, Čechům se v Hochfilzenu nedařilo

Sprinty v nové sezoně patří zatím rodině Böových. Zatímco ve Östersundu kraloval starší Tarjei, v rakouském Hochfilzenu vládl Johannes Thingnes, který časům dominoval od startu a soupeřům včetně lídra seriálu Martina Fourcada nedal šanci. Fenomenální Francouz skončil druhý a drží se v čele seriálu. Českým závodníkům se příliš nedařilo. Nejlépe si vedl Michal Krčmář, který skončil šestadvacátý.  

Už ve Švédsku se ukázalo, že běžecká forma Johannese Thingnes Böho je na startu sezony fantastická a jeho rychlosti zatím nestačí ani Martin Fourcade. Vše však musí být podpořeno dobrou střelbou. A tyto dva faktory se ve sprintu na 10 kilometrů v Hochfilzenu u jednoho z největších favoritů seriálu sešly.

Na trati od startu neměl konkurenci a díky časům se neustále držel v průběžném pořadí na prvním místě. Na střelnici to navíc vycházelo podobně. I když tempo z Norovy strany nebylo zase kdovíjaké a zejména na ležce strávil výrazně více času než soupeři, výsledkem byla nula a obdobně dopadla i stojka.

Do závěrečného kola tak Bö odjížděl s 20sekundovým náskokem na lídra Světového poháru a rovněž čistého střelce Martina Fourcada, který startoval chvíli za ním a měl tak představu, jaké manko má. Francouz proto v závěru dřel, co to šlo.

Ztrátu se mu dařilo i mazat, jenže když dorazil do cíle, světelná tabule mluvila v jeho neprospěch. Fourcade za Norem zaostal o 12 sekund a značně unavený Bö tak mohl spokojeně zapumpovat pěstí, jelikož získal druhou výhru v ročníku. V Östersundu ovládl vytrvalostní závod. Francouz zase i ve čtvrtém závodě skončil na stupních vítězů, když má bilanci jedna výhra, dvě druhá místa a jeden bronz.

Třetí místo ve sprintu bral další muž, který nemusel ani na jeden 150metrový trestný okruh, Slovinec Jakov Fak, jenž navázal na druhou pozici ze stíhačky ze Švédska.

Čisté položky zaznamenal také nejlepší Čech na trati Michal Krčmář, který však neběžel ani nestřílel příliš rychle a obsadil šestadvacátou pozici. Zejména ležka za 46 sekund mu vůbec nevyšla, protože jednu ránu vystřelil naprázdno a pak kvůli špatnému přebíjení musel poslední ránu dobíjet ručně. "Co jsem mohl, to jsem tam udělal špatně. To mě mrzí. Jinak si myslím, že to bylo slušné," řekl České televizi Krčmář.

"Michal byl čistý, ale ta střelba odpovídala, jako by musel na dvě trestná kola. Na ležce strávil strašně moc času a tím pádem se propadl ve výsledkové listině," řekl kouč českých mužů Michael Málek.

Body bral ještě Ondřej Moravec, který na střelnici zaznamenal dvě chyby a v cíli měl čtyřiatřicátý čas. Do sobotního stíhacího závodu se dostali i Michal Šlesingr (46.) a Adam Václavík, který se do šedesátky vešel těsně (59.). Tomáš Krupčík skončil až sedmdesátý.

"Nepovedlo se na střelnici prodat to, co kluci předvádí v trénincích. Běžecky jdou trochu nahoru, ale střelba je náš kámen úrazu," dodal Málek.

Jak sprint v Hochfilzenu probíhal?

V rakouském středisku, kam i přes brzký páteční start dorazil poměrně solidní počet diváků, se hlavní favorité sešli kolem čísla 32 až 39, s nimiž na trať vyrážela jména jako Martin Fourcade, bratři Böové, Simon Schempp či Jakov Fak.

Už před nimi ovšem vystartovalo trio Čechů Tomáš Krupčík, Michal Šlesingr a Ondřej Moravec. Z nich nejlépe vyšel úvod prvně jmenovanému, jenž ležku zdolal s čistým štítem. Jeho zkušenější kolegové naopak lépe běželi a všichni tři se vlezli na mezičase do rozdílu 8 sekund.

Hlavní pozornost se ale v té době už upírala na souboj titánů, který na trati probíhal za nimi. V něm si od úvodu nejlépe vedl Johannes Thingnes Bö, který si na značce 1,9 kilometru vytvořil na bratra Tarjeije náskok necelých 3 vteřin a na Martina Fourcada se Simonem Schemppem 7 sekund.

Norský závodník v tomto trendu pokračoval i v dalších metrech, což podpořil také na první střelecké položce vleže. Zde sice strávil 32 sekund, jenže podobně jako jeho rivalové nemusel na trestný okruh a vstříc druhému kolu vyrážel o 11 vteřin rychleji než druhý Fourcade.

Z české dříve startující trojice se před reprezentační kolegy dostal časem Šlesingr, jenže na nejlepší ani jeden z nich nestačil a vše navíc pokazili také při střelecké položce vestoje. Čtyřiatřicetiletý závodník zde zaváhal hned dvakrát oproti Moravcovi a Krupčíkovi, kteří chybovali jen jednou.

Do cíle proto dorazil z nich nejlépe Moravec, který byl po dojezdu na stadion třináctý, ale postupem času se začal propadat. Největší bitva totiž v ten moment probíhala za ním.

Johannes Bö i nadále zvyšoval tempo, na které časem nestačil brzy jeho bratr, vítěz úvodního sprintu sezony, a začal se propadat pořadím. I Fourcade se Schemppem nabírali po sekundách vyšší a vyšší manko.

Bitva titánů pak vyvrcholila na stojce, kde celá řada závodníků chybovala. Mezi nimi byli i zde Němec Schempp či starší z bratrů Böových. Naopak Johannes Bö, Fourcade ani Fak neminuli. Před závěrečnými kilometry bylo přesto víceméně rozhodnuto, jelikož Nor měl v čele náskok už 20 sekund, třetí Fak pak 40.

Oba sice na Böho dokázali něco stáhnout, v konečném součtu to už ale nic neovlivnilo.

Trochu v pozadí souboje favoritů jeli i další dva Češi, kteří startovali s vysokými čísly, Michal Krčmář a Adam Václavík. Oba začali hodně pozvolna a časy se pohybovali až kolem padesátého místa.

Václavík si pomohl na první střelbě, kde předvedl rychlou čistou položku, na rozdíl od Krčmáře, který pálil rovněž bezchybně, ale pomalu.

Boj o body však Václavík ztratil na stojce, kde dvakrát chyboval a propadl se. Naopak Krčmář na trati lehce zrychlil, což podpořil i další dobrou střelbou a dojel jako šestadvacátý. I tak Češi s výsledkem spokojeni být příliš nemohou.

SP v biatlonu v Hochfilzenu (Rakousko):

Muži - sprint 10 km: 1. J. Bö (Nor.) 24:18,4 (0 tr. okruhů), 2. M. Fourcade (Fr.) -12,1 (0), 3. Fak (Slovin.) -35,4 (0), 4. Schempp (Něm.) -46,6 (1), 5. L'Abee-Lund (Nor.) -52,0 (0), 6. Peiffer (Něm.) -56,0 (0), 7. Weger (Švýc.) -1:00,6 (1), 8. Lesser (Něm.) -1:01,0 (1), 9. Šipulin (Rus.) -1:06,1 (1) a Nawrath (Něm.) -1:06,1 (0), ...26. Krčmář -1:41,7 (0), 34. Moravec -2:04,3 (2), 46. Šlesingr -2:25,8 (3), 59. Václavík -2:42,3 (2), 70. Krupčík (všichni ČR) -2:56,4 (1).

Průběžné pořadí SP (po 4 z 22 závodů): 1. M. Fourcade 216, 2. J. Bö 178, 3. Fak 162, 4. Lesser 137, 5. Fillon Maillet (Fr.) 134, 6. Schempp (Něm.) 133, ...32. Moravec 37, 43. Šlesingr 22, 46. Krčmář 17, 52. Krupčík 9.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články