Snem Smeru: Fico chce meniť ústavu, Raši je novým podpredsedom
9.12.2017 08:05
akt. 05.02.2019 01:56

Snem Smeru: Fico chce meniť ústavu, Raši je novým podpredsedom

Ak na Smer-SD niekto zaútočí kameňom, on odpovie dvoma. Počas prejavu na sneme Smeru-SD to povedal premiér Robert Fico.

To najdôležitejšie:

–Robert Fico vyhlásil, že Smer končí s politickou korektnosťou voči opozícii,

– Smer chce novelizovať ústavu, do ktorej by sa malo dostať napríklad aj právo na minimálnu mzdu,

– novým podpredsedom strany sa stal Richard Raši,

– Pozrite si celú fotogalériu zo snemu Smeru v Martine.

Video: Ficov tvrdý odkaz opozícii: Ak do nás pôjdu kameňom, my pôjdeme dvoma

Dianie na sneme Smeru sme sledovali ONLINE.

14:00 – ONLINE spravodajstvo zo snemu Smeru sme ukončili, ďakujeme za pozornosť.

13:35 –  „Rešpektujem jeho videnie sveta, mal tam aj mnohé pozitívne veci. Treba sa nad tým zamyslieť a predsedníctvo to rozanalyzuje,“ povedal po sneme o Maďaričovom vystúpení minister práce Ján Richter.

13:20 –  So záverečným slovom vystúpil Robert Fico. Maďaričovi ešte poďakoval a naznačil, že sa udejú zmeny na úrovni krajských predsedníctiev. Spomenul tiež, že riešia otázku nového generálneho manažéra strany, keďže Ján Richter si ponechá len funkciu ministra práce. Snem sa jeho poslednými slovami skončil.

13:11 –  Smer sa mal od soboty riadiť novým programom, na ktorom pracoval odborný tím Maďariča takmer rok. Fico ho však podľa informácií agentúry SITA odmietol a sám vypracoval Politický rámec činnosti strany Smer, ktorý na dnešnom sneme majú schváliť delegáti. Strana to vzápätí odmietla.

„Smer popiera informácie o tom, že Robert Fico odmietol politický program pripravený Marekom Maďaričom. Predseda strany Smer-SD dnes v rámci svojho prejavu predniesol návrh politického rámca činnosti strany Smer-SD, ktorý je totožný s materiálom pripraveným politickým tímom Mareka Maďariča", uvádza sa vo vyhlásení strany.

12:53 –  Župné voľby boli podľa Maďariča dobrou príležitosťou na hlbšiu sebareflexiu.

„Predstavujem si, možno naivne, že každý jeden predstaviteľ by si mal položiť otázku, či je ešte prínosom alebo už príťažou, to je politická kultúra,“ dodal.

Maďarič tvrdí, že začal od seba, a preto končí. Za svoje slová si vyslúžil veľký potlesk.

12:50 –  Smer patrí k najúspešnejším stranám na Slovensku, je však realitou posledných rokov, že stráca pozície, voličov aj energiu, vyhlásil Maďarič.

„Podľa mňa sa dnes hrá o viac ako o to, či bude Smer vo vláde aj po roku 2020. Hrá sa o to, či bude Smer na politickej scéne v nasledujúcej dekáde a v akej kondícii.“

12:44 –  Pred delegátov strany sa teraz postavil Maďarič, už len ako radový člen Smeru. „Neviem, či to, čo poviem, bude kritické, ale bude to otvorené,“ začal minister kultúry.

12:43 –  „Verím, že vo mne nájdete partnera, ktorý bude vedieť preniesť problémy priamo k predsedovi a ďalším podpredsedom, ktorí sú vrcholoví predstavitelia štátu,“ poznamenal Raši.

12:39 –  „Marek, ďakujem pekne, mám ťa rád ako človek človeka,“ zavtipkoval na úvod Raši, ktorý požiadal o slovo. Odkaz patril Marekovi Maďaričovi, ktorého vo funkcii nahradil.

12:36 –  Richard Raši je oficiálne novým podpredsedom Smeru. Získal 339 hlasov z 339 platných odovzdaných hlasov.

12:24 –  Čo znamená, že Smer pôjde do svojich oponentov dvoma kameňmi?

„Musíme sa intenzívnejšie brániť, aj voliči to od nás požadujú,“ vysvetľuje Robert Kaliňák. Verejnosť musí podľa Smeru vedieť aj o kauzách opozície.

12:01 – Maďarič má ambície, ale vlastnú stranu nezaloží. Povedal to bývalý šéf smeráckych kampaní Fedor Flašík.

11:59 –  Delegáti Smeru práve volia nového podpredsedu. Jediným kandidátom je Raši.

11:20 –  Otázka môjho zotrvania vo vláde je ešte otvorená, povedal na sneme Smeru Marek Maďarič .

11:14 – Vedenie Smeru ani jeho predseda Robert Fico nikdy neuvažovali, že by bol Richard Raši ministrom práce namiesto Jána Richtera. Ešte pred snemom strany v Martine to povedal Raši s tým, že išlo len o informácie médií.

11:08 –  Fico dorečnil, pred delegátmi teraz s príhovormi vystúpia pozvaní hostia.

„Teším sa na našu ďalšiu spoluprácu.“

Delegátom navrhol, aby na jeho pozíciu zvolili Richarda Rašiho.

10:59 –  Fico by chcel novelizovať ústavu. Bol by rád, keby sa do ústavy dostalo právo na minimálnu mzdu. Chcel by tiež, aby bola v ústave zakotvená horná hranica veku pri odchode do dôchodku.

„Predstava, že ľudia na Slovensku budú pracovať do 70, je pre mňa neakceptovateľná.“

V ústave by podľa Fica mala byť zakotvená aj existencia prvého, druhého aj tretieho piliera.

10:53 –  Fico už prešiel do sociálnej oblasti. Tvrdí, že má ambíciu zvýšiť mzdy úradníkov vo verejnej správe, ktorí majú „mizerné platy“.

„Bude to veľmi, veľmi drahé,“ dodal.

10:47 –  Opozícia nemá podľa Fica žiadne morálne právo kritizovať Smer.

„Prečo máme byť slušní voči tomu polobláznovi z Trnavy, ktorý sa pred vás postaví, keď rečníte, a hovorí – ideš do basy, ty zmrd?“ hovorí Fico o Igorovi Matovičovi.

Ušlo sa už aj predsedovi SaS Richardovi Sulíkovi, Borisovi Kollárovi či Ľubomírovi Galkovi, ktorý nechal podľa Fica odpočúvať ešte aj kamionistu.

„Skončila politická korektnosť z našej strany.“

10:44 –  „Ako reagovať na útoky, ktoré sa na nás valia?“ pýta sa Fico a spomína napríklad mimoriadnu schôdzu o odvolávaní ministra Roberta Kaliňáka, ktorú zvolala opozícia.

„Oznamujem, že sa nebudeme v reálnej praxi riadiť biblickým – kto do teba kameňom, ty doňho chlebom. Kto pôjde do nás kameňom, my pôjdeme dvoma!“

Delegáti opäť tlieskajú.

10:39 –  Svojich spolustraníkov Fico vyzval, aby viac chodili medzi ľudí a rozprávali sa s nimi.

„Musíme, ľudia, chodiť. To nie že budeme sedieť v kanceláriách v Bratislave, urobíme si dve tlačovky a tým naša práca končí. Treba chodiť, chodiť a chodiť.“

Líder Smer tiež načrtol, ako si to predstavuje. Znovu chce začať otvárať multifunkčné ihriská, organizovať podujatia MDŽ pre ženy, sláviť 1. máje či dni ústavy.

Tých možností je obrovské množstvo.“

10:36 – Fico vzápätí oznámil, že povie niečo, čo ich kolegom z európskych sociálnodemokratických strán zdvihne mandle. „Ja nechcem zo Smeru bruselskú sociálnu demokraciu, ale slovenskú!“ Za túto vetu si vyslúžil potlesk.

10:32 –  Strana bude v budúcnosti spolupracovať len so stranami s jasnou proeurópskou orientáciou, pokračuje Fico. Šéf Smeru pripomenul slová lídra nemeckých sociálnych demokratov, ktorý hovorí o potrebe vytvorenia Spojených štátov európskych.

10:29 –  Smer chce byť podľa Fica predovšetkým sociálnou demokraciou, ktorá bude oslovovať voličov so silným sociálnym cítením. „Nemôžeme sa usilovať osloviť aj bratislavskú kaviareň aj podnikateľov aj študentov aj dôchodcov.“

10:22 – S prejavom teraz vystupuje šéf Smeru Robert Fico. Svoju stranu označil za najúspešnejší politický subjekt na Slovensku od roku 1993. „Chcem, aby sme aj piatykrát vyhrali parlamentní voľby,“ vyhlásil Fico.

10:20 –  „Mareka (Maďariča, pozn. red.) som priviedol do Smeru ja. Marek bol vždy taký, taký svojrázny. On má nejakú predstavu o živote a zrejme si ide tak, ako to cíti,“ komentoval rozhodnutie opustiť vedenie Smeru Maďariča Fedor Flašík.

10:15 –  Smeráci si na úvod vypočuli štátnu hymnu. Zo 415 pozvaných delegátov na snem prišlo 375.

10:12 –  Jedinou personálnou zmenou, ktorá by sa mala v Smere udiať, je výmena na poste jedného podpredsedu. Svojej funkcii sa vzdal Marek Maďarič, nahradí ho košický primátor Richard Raši. Práve Maďarič volal po neúspešných župných voľbách po výraznejších personálnych zmenách.

„Vedenie sa rozhodlo, že toto bude jediná zmena a že ministri Kaliňák a Richter majú dôveru. Personálne zmeny sú vždy rozhodnutím vedenia,“ odpovedal Raši na otázku Aktuality.sk, či to ako signál voličom stačí.

10:08 –  Snem bude moderovať Peter Pellegrini. V minulosti to zvykol robiť Pavol Paška, ktorý tiež na snem do Martina prišiel.

10:05 –  Na sneme sa ukázal aj niekdajší šéf volebnej kampane Smeru Fedor Flašík. Novinárom stihol odpovedať na pár otázok. Flašík napríklad nepredpokladá, že by Marek Maďarič, ktorý končí vo funkcii podpredsedu, zakladal nejakú novú stranu.

10:04 – Snem sa práve začína. Pozvaných bolo 415 delegátov, 50 domácich hostí a 20 zástupcov ambasád.

4fotky v galérii Snem Smeru v Martine, 9. december 2017. Zdroj: David Ištok/Aktuality.sk

Smer má za sebou neúspešné župné voľby, na povrch vyplávali informácie o nezhodách vo vedení strany a naviac preferencie Smeru neustále klesajú.

Vo funkcii ministra práce neskončí Ján Richter. Príde však o post generálneho manažéra strany. Kto ho nahradí, zatiaľ známe nie je. 

„Možno ním budem ja, bude to veľké prekvapenie,“ hovoril Fico. Meno nového manažéra však podľa premiéra zo snemu nevzíde.

O svoju pozíciu sa nemusí obávať ani minister vnútra Robert Kaliňák, ktorého pre kauzu Bašternák už trikrát neúspešne odvolávali v parlamente. Kaliňák má plnú dôveru premiéra a šéfa strany. 

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.