Jak by asi vypadal Star Trek od Quentina Tarantina? Zdá se, že se to brzy dozvíme

Martin Svoboda Martin Svoboda
9. 12. 2017 10:00
Quentin Tarantino koketuje s režií série Star Trek. J. J. Abrams už pověřil tým scenáristů, aby podle jeho nápadů sestavil scénář, a jedná se i o hercích a věkové přístupnosti. Slavný režisér tak může vkročit do vod, které ani trochu nezná. Splní se tím sen fanoušků, nebo půjde o krok špatným směrem?
Co myslíš, jaký by byl Star Trek, kdyby ho režíroval Quentin?
Co myslíš, jaký by byl Star Trek, kdyby ho režíroval Quentin? | Foto: Paramount Pictures

"Jak by vypadal Star Trek od Quentina Tarantina?" Jde o ten typ otázky, kterou si filmoví fanoušci rádi hypoteticky pokládají, i když nepředpokládají, že by se někdy dozvěděli odpověď.

Přestože režisér a scenárista proslavený vybroušenými dialogy a znalostí popkultury citací z Khanova hněvu - druhého filmu klasické Star Trek série - zahajoval už prvního Kill Billa, představit si ho v čele sci-fi kultu jde jen velmi těžko.

Star Trek byl totiž roky považován za mrtvou značku a po svém oživení J. J. Abramsem nabral směr akčního blockbusteru - na první pohled nic pro Tarantina. V této podobě už si odbyl tři nová dobrodružství.

Nejdřív Charles Manson, pak vesmír

K překvapení všech se však provalilo, že Tarantino poslal Abramsovi nástřel scénáře ke čtyřce. Ten už nové Star Treky nerežíruje (ukradly si ho pro sebe Star Wars), dohlíží na ně ale produkčně a je především na něm, komu režii dalšího dílu svěří.

Abrams okamžitě pověřil tým scenáristů vedený Markem L. Smithem (dělal Revenanta s Leonardem DiCapriem), aby začali připravovat text, který by mohl Tarantino zrežírovat.

Samotný Tarantino se v tuto chvíli prioritně věnuje svému zatím bezejmennému devátému snímku, jehož součástí budou i masové vraždy organizované čerstvě zesnulým Charlesem Mansonem. Do kin má jít v roce 2019.

Poprvé v kariéře na něm bude pracovat pod produkční společností mimo portfolio Harveyho Weinsteina, kterého v důsledku producentova skandálu se sexuálním obtěžování opustil.

Tarantinovo nové napojení na Sony je jistě volnější než v případě dlouholetého přítele a mecenáše. Důsledek může být i možnost odskočit si po režii dalšího autorského projektu k zakázkovému blockbusteru, jakým právě Star Trek je. 

Star Trek v potocích krve?

Quentin se samozřejmě nebude chtít nechat zcela zkrotit a pokusí se skloubit bohatý vesmír okolo posádky Enterprise se svou vizí. Padají už jména herců: Samuel L. Jackson a John Travolta, tedy Tarantinových dřívějších spolupracovníků.

Během dosavadních stále ještě nezávazných jednání si navíc vymínil, že snímek se bude točit ve věkové přístupnosti R. Mladší sedmnácti let na něj v Americe tedy budou moci jít jen v doprovodu rodičů. Tak jsou sice koncipované všechny tarantinovky, u blockbusteru za stovky milionů jde ale o odvážné rozhodnutí.

Komiksovky Logan a především Deadpool v poslední době ukázaly, že filmy mohou být úspěšné nejen omezené přístupnosti navzdory, ale dokonce díky ní. Přísliby tvrdé akce a upřímných dialogů byly totiž tím, co publikum na těchto titulech lákalo. Tarantinův Star Trek bude jistě sázet na totéž.

Nicméně filmy Logan a Deadpool si vystačily s relativně nízkým rozpočtem do sta milionů dolarů. Čtvrtý Star Trek by se jistě poohlížel po rozpočtu okolo dvou set milionů, což je dvojnásobek Tarantinova doposud nejdražšího Nespoutaného Djanga, jenž je i jeho kasovně nejúspěšnějším filmem s tržbami 400 milionů.

Výzva těžší, než se zdá

Pokud jednání dojdou ke zdárnému konci a Tarantino usedne do režijního křesla, půjde pro něj o větší výzvu, než se zdá.

Po Pulp Fiction se sice stal pevnou součástí amerického mainstreamu (o držiteli dvou Oscarů za scénář opravdu nelze mluvit jako o antisystémovém rebelovi), obvykle se přesto pohybuje s poměrně nesvázanýma rukama.

Coby showman stojí o publikum i úspěch a obojímu své filmy přizpůsobuje. O způsobu, jakým přízně dosáhne, je však zvyklý rozhodovat sám. 

Blockbustery oproti tomu vznikají podle pevných pravidel, jejich struktura a obsah musí splnit mnoho náležitostí, jež má Tarantino ve zvyku spíš porušovat než následovat. Disciplína precizní konstrukce blockbusteru by pro něj tedy mohla být těžko zvládnutelná. 

Není divu, že Abrams oslovil tým profesionálů, který by dát Tarantinovým nápadům takovou konečnou podobu, aby byl snímek vstřícný vůči tak masovému publiku, jak budou náklady vyžadovat.

Těžko ale říct, jestli se proces přípravy, v němž bude muset dojít k mnoha kompromisům, Tarantinovi nepřejí: připomeňme, že v poslední době opustili své místo původní režiséři devátých Star-Wars, Ant-Mana, Hana Sola, Sebevražedného oddílu 2, Flashe a další. Na jejich seznam se může velmi snadno zařadit i čtvrtý Star Trek Quentina Tarantina.

Někteří by to jistě ocenili. Tarantino už roky tvrdí, že po dokončení svého desátého filmu pověsí režii na hřebík.

Má být tím desátým filmem zakázkový blockbuster? Mnozí fanoušci doufají, že pokud Tarantino u Star Treku zůstane, nebude ho za onu očekávanou desítku považovat a po Mansonových vražedných eskapádách a výletu do vesmíru se dočkají ještě alespoň jednoho autorského Tarantina.

 

Právě se děje

Další zprávy