Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bö ukázal Fourcadovi, jak se střílí. Z Čechů se dařilo nejlépe Krčmářovi

Johannes Bö v Hochfilzenu září. Na vítězství ve sprintu navázal v rakouském středisku triumfem ve stíhacím závodě. V cíli měl na druhého Jakova Faka bezmála minutový náskok. Třetí skončil Martin Fourcade, který se o lepší umístění připravil na poslední střelbě. Nejlepším z Čechů byl pětadvacátý Michal Krčmář. 

Johannes Thingnes Bö
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: Julia Rahn

Bude mít navrch Johannes Bö? Anebo tentokrát Martin Fourcade svého soka porazí? Otázky byly dané a rozhodovalo se na trati, na kterou vyrazil Nor s náskokem 12 vteřin.

Francouzský biatlonista své manko v závodě stáhl a na poslední položku dorazili oba závodníci pospolu. Zatímco Bö však všechny terče v rychlém tempu srazil, Fourcade třikrát minul a nakonec se před něj dostal i nenápadný Jakov Fak.

Z české čtveřice na tom byl  nejlépe Michal Krčmář, ani tentokrát však jeho výkon nestačil na nejlepší dvacítku. Po třech chybách na střelnici nadějnému biatlonistovi patřila 25. příčka. Michal Šlesingr dorazil do cíle jako čtyřicátý, o tři místa zpět byl Ondřej Moravec.

"Oproti Östersundu už jsem aspoň byl schopný s někým ve stíhačce jezdit a za někým se vyvážet, což mi tam ještě přišlo naprosto nereálné. To je možná pozitivum. Půjdu si dál za svým. Ještě není čas panikařit a dělat změny," řekl Krčmář.

Jak závod probíhal?

Čeští biatlonisté vyráželi do závodu s velkým mankem – nejlépe na tom byl ve sprintu Krčmář, avšak i on ztrácel přes minutu a půl –, v úvodu se jim ale dařilo. S výjimkou Adama Václavíka stříleli na první položce čistě a na trati se snažili vyvážet za rychlými běžci. Dařilo se Krčmářovi, který i na druhé ležce nechyboval poskočil už na hranici první desítky.

Z ní se ovšem nakonec sám sestřelil na třetí položce, z níž směřoval na dva trestné okruhy a všechny vypracované pozice rázem ztratil. Po další chybě na závěrečné střelbě nakonec obsadil 25. místo. O patnáct příček zpět byl Michal Šlesingr, který stejně jako jeho mladší kolega chyboval v závodě třikrát. Ještě hůře na tom byli Ondřej Moravec s Václavíkem.

Souboj o vítězství byl odpočátku duelem norsko-francouzským. Bö vyrážel jako první, jeho dvanáctivteřinový náskok se ale rozpadl hned na první střelbě. Poté, co musel na dvě trestná kola – a Fourcade jen na jedno –, vytvořili špičkoví biatlonisté spolupracující dvojici.

Veškeré vyhlídky na sprinterskou bitvu ale vzaly za své na poslední střelbě. Zatímco norský biatlonista všech pět terčů srazil v exkluzivním tempu, Fourcade mířil hned třikrát vedle. Bylo po boji. Johannes Bö znovu ukázal, že začátek sezony má znamenitý a v Hochfilzenu přidal své druhé vítězství.

Fourcada nakonec porazil i Jakov Fak, který v celém závodě minul jen jednou a nakonec se propracoval ke stříbru. Pro Francouze navíc mohlo být ještě hůře, místo na pódiu si ale v závěru uhájil.

SP v biatlonu v Hochfilzenu (Rakousko):

Stíhací závod na 12,5 km: 1. J. Bö (Nor.) 36:41,1 (3 trest. okruhy), 2. Fak (Slovin.) -58,8 (1), 3. M. Fourcade (Fr.) -1:10,0 (5), 4. Schempp (Něm.) -1:10,5 (4), 5. T. Bö (Nor.) -1:11,9 (2), 6. Cvetkov (Rus.) -1:12,3 (1), 7. Hofer (It.) -1:30,2 (3), 8. L'Abee Lund (Nor.) -1:35,1 (4), 9. Šipulin (Rus.) -1:38,6 (2), 10. Birkeland (Nor.) -1:42,2 (3), ...25. Krčmář -2:36,3 (3), 40. Šlesingr -3:35,8 (3), 43. Moravec -3:56,0 (5), 47. Václavík -5:06,4 (7).

Průběžné pořadí SP (po 5 z 22 závodů): 1. M. Fourcade 264, 2. J. Bö 238, 3. Fak 216, 4. Schempp 176, 5. T. Bö 170, 6. Fillon Maillet (Fr.) 163, ...38. Moravec 37, 41. Krčmář 33, 44. Šlesingr 23, 54. Krupčík 9.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články