Podle informací Blesku oscarový režisér jen tiše trpěl a nevyhledal lékařskou pomoc. Přitom právě rychlost podání antibiotik hraje rozhodující roli! Jenže atak meningokoku se většinou popisuje jako nástup chřipky. Menzel to měl trochu jinak.

 „Asi to vše přičítal blížící se osmdesátce,“ prozradil zdroj z režisérova okolí. Menzel se podle jeho slov půldruhého měsíce snažil i přes nepříjemné bolesti fungovat, jak byl zvyklý. Ani jeho pravá ruka, asistentka Míla Řádová (66), prý na jeho hlase nepoznala, že by byl v ohrožení života. Dokonce odjel pracovně ještě na Slovensko. To ale zřejmě byla poslední kapka, která urychlila zdravotní kolaps podlomeného organismu.

Po šesti nedělích se už tělo nedokázalo bránit. Režisér doma zkolaboval! „Pražská záchranná služba vyjížděla dvacátého listopadu po čtrnácté hodině na Hradčany k muži ve věku sedmdesáti devíti let. Mělo se jednat o potíže neurologického charakteru. Pacienta záchranáři vyšetřili a transportovali na jednotku intenzivní péče Ústřední vojenské nemocnice,“ sdělila Blesku mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová. Záchranáři byli na místě za šest minut od přijetí výzvy.

Na druhý den museli Menzelovi otevřít hlavu a po operaci byl uveden do umělého spánku. Jeho stav je pořád kritický. „Moc všem děkujeme za velkou podporu a solidaritu, kterou nám v této nelehké situaci projevujete. Moc si toho vážíme a věříme, že brzy bude zase důvod k úsměvu a radosti,“ zní dosud jediné vyjádření jeho manželky Olgy (39).

 VIDEO: Oscarový Jiří Menzel (79): Po operaci mozku leží v umělém spánku

Fotogalerie
29 fotografií