SPD vyzdvihuje Miloše Zemana jako prezidenta, přímou podporu mu ale nedalo

Projev Tomia Okamury na sněmu SPD (zdroj: ČT24)

Delegáti sněmu SPD během soboty diskutovali, zda někoho podpoří v nadcházející prezidentské volbě. Nakonec sice hnutí přímo nepodpořilo současnou hlavu státu, zároveň ale vyzdvihlo Miloše Zemana jako prezidenta. Na sněmu vystoupil i samotný prezident, který pronesl projev, který byl vůči hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) velmi vstřícný. Ani on si ale neřekl přímo o podporu v prezidentské volbě.

„Jsme hnutí, které našim členům a sympatizantům nechce přikazovat, jak se mají chovat,“ zdůvodnil finální rozhodnutí místopředseda hnutí Radim Fiala. Delegáti prý dali příznivcům hnutí návod, díky němuž si mohou porovnat všech devět prezidentských kandidátů a rozhodnout se sami. 

Podle závěrečného usnesení je potřeba v nadcházejících volbách opět podpořit kandidáta, který podporuje principy přímé demokracie. „Prezidentem České republiky musí být vlastenec odmítající další demontáž suverenity země a důsledně odmítající nelegální imigraci a islamizaci společnosti,“ stojí usnesení hnutí. Prezidentem prý musí být člověk hájící zájmy Česka a nesmiřitelný bojovník s mezinárodním terorismem.

 „Přestože máme v některých otázkách rozdílné názory, tak z celkového pohledu považujeme výsledky práce prezidenta Miloše Zemana za potvrzení správnosti principu přímé volby prezidenta České republiky,“ schválili pro závěry konference její delegáti.

Předseda hnutí Tomio Okamura ve svém úvodním projevu ocenil současnou hlavu státu jako silnou osobnosti, která hájí svou vlast. Podle něj je při pohledu na současné kandidáty nutné myslet na to, aby se Pražský hrad nestal „hlásnou troubou odnárodňování a bruselské lobby“. 

Zeman kritizoval přístup SPD k zahraničním misím, jinak se prý shodují

Po Okamurovi vystoupil s projevem také prezident Zeman. O podporu v prezidentských volbách delegáty nežádal, ve svém poměrně dlouhém projevu byl ale vůči SPD velmi vstřícný.

Zeman řekl, že by mohl vyjmenovat deset bodů, na kterých se s SPD shodne. Zmínil přímou demokracii nebo vztah k inkluzi. Věří, že hnutí předloží zákon o přímé volbě starostů nebo hejtmanů. Prezident by chtěl, aby se starostou či hejtmanem stal politik, který dostane nejvíce preferenčních hlasů na kandidátní listině vítězné strany.

Miloš Zeman na sněmu SPD
Zdroj: ČT24

Jediný vážný bod, kde mají prezident a SPS odlišný pohled, je podle Zemana negativiní přístup hnutí k zahraničním misím. Zeman uvedl, že Tomio Okamura české vojáky dehonestuje. SPD vystupuje proti české účasti v misích NATO, prezident je naopak hlavou ozbrojených sil v Česku.

Zemanovi podle jeho slov vadí, že strana bojuje proti migraci, ale nepodporuje působení českých vojáků v zahraničí, kde bojují proti teroristickým skupinám. Zemanova účast na sněmu naopak vadila některým politikům. Kritizoval ho například předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, komunista Richard Dolejš nebo Jiří Dienstbier (ČSSD).

Podpora menšinové vládě ANO zatím předčasná, čekáme na programové prohlášení

Vedle prezidentské volby se delegáti sjezdu věnovali uplynulým volbám do sněmovny, ve kterých strana uspěla a skončila celkově čtvrtá. O podpoře menšinové vlády Andreje Babiše se zatím SPD bavit odmítá, protože ještě není hotové programové prohlášení vlády.    

„Můžeme slevit z některých bodů, můžeme hledat programové průsečíky, můžeme nějakým způsobem udělat kompromisy, ale nesmí být cílem nějaká teplá korýtka a nesmí být cílem vyměnit program za nějaké osobní výhody,“ uvedl předseda hnutí Tomio Okamura a dodal, že debatu o vládě s ostatními strany nevylučuje. „Máme určité indicie, že by se jednání mohla posouvat.“

Podle Fialy se situace velmi rychle mění a SPD nyní nemá k čemu zaujímat stanovisko. „Máme na stole rodící se vládu Andreje Babiše. Pan Babiš nám ještě nepředstavil ani personální, ani programový koncept té vlády,“ upozornil Fiala. V Poslanecké sněmovně hnutí zastupuje 22 poslanců.